In 3 stappen: Muziek en films streamen via Nintendo's Wii U

Door: Elmar Rekers | 23 augustus 2013 07:00

How To

Iedereen met een Wii U zal het kunnen beamen: het regent niet bepaald toffe games op de console van Nintendo. Gelukkig kunnen we de Wii U ook voor andere zaken inzetten. We laten je hier zien hoe je eenvoudig muziek, films en tv-series van je pc naar de spelconsole laat streamen.

In tegenstelling tot de consoles van Microsoft en Sony, is de Wii U niet in staat om dvd’s of blu-ray’s af te spelen. Gelukkig is het via een kleine omweg wel mogelijk om video’s vanaf je pc of Mac naar het systeem te streamen, zodat je in ieder geval je digitale filmcollectie en home video’s eenvoudig op je tv kunt kijken. Hiervoor moet je als volgt te werk gaan:

01. Plex Media Server installeren

Om te beginnen moeten we Plex Media Server op de computer installeren. Je downloadt het gratis programma hier, waarbij je onder meer kunt kiezen voor een Windows, Mac OS X en Linux-versie. Wij gaan in dit geval aan de slag met de Windows-software. Terwijl het kleine programma aan het downloaden is, kan je jezelf alvast registreren via myPlex. Wanneer je gevraagd wordt om te upgraden naar PlexPass, negeer je dit eenvoudig door op take me to my queue te klikken.

Met een gratis Plex-account kan je naar hartenlust content streamen op de Wii U.

02. Plex instellen

Als je Plex hebt geïnstalleerd, zie je het Plex-icoon rechtsonder in de taakbalk staan (die met het gele pijltje). Klik hier met de rechter muisknop op, en klik vervolgens op Media Manager Het configuratiescherm opent in je browser.

Nu is het zaak om een bibliotheek aan te maken voor de content die je straks via je Wii U wilt bekijken. Klik op Sectie toevoegen en geef aan om welk soort content het gaat. Geef het een toepasselijke naam en hang hier de betreffende map op je pc aan door op Voeg een map toe te klikken. Handig is dat de software hierbij naar de bestandsnamen kijkt om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld films, tv-series en home video’s. Hierdoor kan je dus gerust één map aanwijzen voor verschillende videosoorten.

Heb je een map aan Plex gekoppeld, dan zal het programma deze direct scannen en indexeren. Afhankelijk van het aantal bestanden kan dit enige tijd duren.

03. Aan de slag met de Wii U

Tot slot gaan we de Wii U klaarmaken voor het kijken van de video’s. Zorg er uiteraard wel voor dat je pc aanstaan en dat je in het Plex-configuratiescherm bent ingelogt met je zojuist aangemaakte gegevens.

Open de internetbrowser van de Wii U en surf naar http://my.plexapp.com. Log ook hier in met je Plex-account en klik op Servers. Als je alle stappen goed hebt doorlopen, zie je hier een overzicht van de servers die je aan je account hebt gekoppeld. Selecteer deze en klik in het daaropvolgende scherm op Plex/Web (NEW!) waarna je toegang krijgt tot je aangemaakte bibliotheken.

Plex vult de gevonden video's automatisch aan met gegevens van internet.

Blader hier door je toegevoegde video’s. Wanneer je in de All weergave zit, kan je de content filteren op bijvoorbeeld tv-serie of aflevering. Eg handig en overzichtelijk. Als je voor het eerst een video start, krijg je de optie om de streamingsnelheid te selecteren. Stem dit af op de snelheid die bij jou het beste resultaat geeft. Stel tot slot nog desgewenst de ondertitels in, en kijken maar!

Tip

Om voortaan snel toegang tot je video’s te krijgen op de Wii U, stel de pagina my.plexapp.com in als favoriet in de internetbrowser. Daarnaast is het ook mogelijk om de video’s via het scherm op de GamePad van de Wii U te kijken, handig dus als de tv bezet is.

3 Reactie(s) op: In 3 stappen: Muziek en films streamen via Nintendo's Wii U

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 september 2013 18:55 Anoniem
  vraag: nu heb ik my plex media server op PC staan met films er in. Wil nu Wii U instaleren volgens uitleg maar maak geen verbinding, Plex serevr vind geen server. Kan iemand me helpen en zeggen wat ik moet doen. PC en Wii U werken draadloos via router
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2013 16:41 Anoniem
  Ik heb hetzelfde probleem, maar ik heb een macbook. Het schijnt dat je je router moet port-forwarden. Geen idee wat dit is, en hoe het moet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2016 19:36 Anoniem
  Ik weet nog steeds niet of ik op de Wii u dvd's kan kijken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.