Installeer Windows 7 en Vista via usb

Door: robbin-ooijevaar | 01 juli 2010 09:09

How To

Netbooks en sommige andere computers ontberen een dvd-speler. Dat maakt de installatie van een besturingssysteem lastig, maar niet onmogelijk. Koala zet de installatieschijf van Window 7 of Vista over naar een usb-stick.

1. Benodigdheden

Er zijn verschillende methoden om een installatie-stick voor Windows 7 of Vista te maken. De meest eenvoudige manier die wij kennen is door gebruik te maken van het gratis programma Koala. Naast een stick met een capaciteit van minimaal 4 GB, heeft Koala de Windows 7 installatie-dvd en een Windows-computer met dvd-speler nodig. Met deze ingrediënten maakt het programma een opstartbare usb-stick. Hiermee kunt u het besturingssysteem installeren op een computer zonder dvd-speler, bijvoorbeeld een netbook of een systeem waarvan het optische loopwerk defect is. Koala staat op het forum van Freemodding, maar het is lastig te vinden op deze Italiaanse website. Maak daarom gebruik van de zoekopdracht freemodding.it koala in Google. Gebruik de bovenste link om direct op de juiste pagina uit te komen. De Engelse versie vindt u via For the English version please click here.

Naast de Engelstalige versie van Koala hebt u een 4 GB grote usb-stick en de Windows 7/Vista installatie-dvd nodig.

2. Installatiebestanden

Plaats de usb-stick in de computer (die wel over een dvd-speler beschikt). De stick hoeft niet leeg te zijn, maar hij mag geen belangrijke bestanden bevatten: tijdens het kopiëren van de installatie-dvd wordt uw usb-stick volledig gewist! Plaats nu de installatie-dvd van Windows 7 of Windows Vista. Als de automatische opstartprocedure van de dvd actief wordt, kunt u deze afbreken. Start Koala door dubbel te klikken op het bestand koala.exe. Achter Source vindt u een drop-downmenu. Klik hierop en kies de Windows installatie-dvd. Wordt deze niet getoond, klik dan op de knop Scan en probeer het opnieuw. In het drop-downmenu achter Destination kiest u de usb-stick. Ook hier kunt u de knop Scan gebruiken, als de stick niet in de lijst staat. Met de startknop (Start) wordt de installatie-stick gemaakt. De voortgang wordt getoond in een logboek.

Selecteer de installatie-dvd en uw usb-stick, en druk op Start om de bestanden over te zetten.

3. Opstarten

Bijna elke computer is in staat om op te starten vanaf een usb-stick of externe usb-schijf. Dit gaat niet altijd automatisch, maar het is de moeite waard om het uit te proberen. Zorg ervoor dat de computer waar u

Windows (opnieuw) op wilt installeren is uitgeschakeld. Plaats de usb-stick en zet de computer aan. Als u geluk hebt, start het systeem op vanaf de usb-stick en wordt de installatieprocedure in gang gezet. Mocht dit niet gebeuren, dan schakelt u de computer uit en weer aan. Let vooral tijdens de eerste seconden goed op, want daarbij flitsen er opties door het beeld en leest u met welke toets u een alternatief opstartmedium kunt selecteren, bijvoorbeeld F2, F10 of F12. Als dit niet lukt, moet u een instelling in het BIOS van uw computer aanpassen. Ook om in het BIOS te komen is het indrukken van een speciale toets vereist. Probeer Del, F1 of F12, als direct na het opstarten de juiste toets niet wordt weergegeven. De BIOS-instelling om de opstartvolgorde aan te passen heet Boot sequense, Boot device order, Usb boot device of iets dat hier op lijkt.

Meestal is het indrukken van een speciale toets zoals F2, F10 of F12 voldoende om uw computer op te starten vanaf de usb-stick.

0 Reactie(s) op: Installeer Windows 7 en Vista via usb

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.