De Core i7-980X is Intels nieuwste topmodel voor consumenten. Deze processor is uitgerust met twee extra cores ten opzichte van zijn quadcore-voorganger, maar werkt nog steeds in combinatie met dezelfde X58-chipset. Wij geven de feiten, het is aan u om te bepalen of deze processor groot enthousiasme of enige teleurstelling verdient.

Intel bevindt zich sinds de introductie van de eerste Core i7-processors anderhalf jaar geleden in een heel comfortabele positie. AMD heeft nog steeds geen processor die de prestaties van de anderhalf jaar oude 965 Extreme Edition evenaart, terwijl Intel sindsdien nog een 133 MHz snellere Core i7-975 introduceerde.

De eerste Core i7-processors werden gefabriceerd met het 45nm-procedé, onder de codenaam Nehalem. Op dat procedé heeft een quadcore Core i7-processor een oppervlak van tussen de 250 en 300 vierkante millimeter, afhankelijk van de precieze versie. Met een kloksnelheid van 3,33 GHz is het energieverbruik ongeveer 130 watt. Afgezien van de hogere elektriciteitsrekening is het grootste nadeel van een hoog energieverbruik hoe al dat vermogen als warmte met een betaalbare koeler afgevoerd moet worden. Een half jaar geleden nam Intel een nieuw 32nm-procedé in gebruik. Een procedé met fijnere verbindingen belooft een hogere kloksnelheid, kleinere en dus goedkopere chips gekoppeld aan een lager energieverbruik. In de tijden dat beide processorfabrikanten elkaar hevig beconcurreren om wie de hoogte prestaties kon halen, gebruikten Intel en AMD de nieuwste productieprocedés eerst voor hun topmodellen. In dit geval had Intel daar geen behoefte aan en waren de eerste 32nm-processors de dualcore Core i5-series 500 en 600 met de codenaam Clarkdale.

© PXimport

Intel Core i7-980X bevat zes cores.

Nieuw topmodel

Deze Core i7-980X (codenaam Gulftown) is Intels tweede 32nm-ontwerp en betreft wél het topmodel. Dit is de opvolger van de 975 Extreme Edition. Het 32nm-procedé betekent dat er weer meer transistors in hetzelfde oppervlak passen dan hiervoor. Intel heeft kans gezien om twee cores plus 4 MB extra L3-cache in te bouwen. Ondanks die toevoegingen is de nieuwe chip zelfs een fractie kleiner dan zijn voorganger. De kloksnelheid en energieverbruik zijn met respectievelijk 3,33 GHz en 130 watt hetzelfde gebleven. Opvallend is verder dat de 980X dezelfde chipset gebruikt als de 975, namelijk de X58. Sterker nog, met een BIOS-update werkt de 980X op ieder X58-moederbord. U kunt dus de processor in uw anderhalf jaar oude systeem probleemloos vervangen door Intels nieuwste topmodel. De 980X is onbetwist de krachtigste processor van dit moment. De 975 hield lange tijd die positie, maar de 980X is als een 975 met extra cores en cache. Helaas is dat ook waar de schoen wringt: voor software die geen gebruik kan maken van meer dan vier cores biedt de nieuwe processor nauwelijks voordeel. Dergelijke software heeft ook zelden behoefte aan meer dan 8 MB L3-cache. Een voorbeeld is het spel Company of Heroes. Opvallend, want dit spel staat op Intels lijst van spellen die geoptimaliseerd zijn voor multicore-processors.

Conclusie

Van de positieve kant gezien krijgt u met de 980X voor hetzelfde geld als de 975 twee extra cores plus cache met hetzelfde energieverbruik en zonder kloksnelheid te verliezen. Bovendien werkt de nieuwe processor op alle bestaande X58-moederborden. Daar staat tegenover dat veel software geen enkel voordeel van de twee extra cores heeft. Als dit geldt voor de software die u gebruikt, is de nieuwe processor voor u dus geen haar beter dan zijn voorganger. Sterker nog: in vergelijking met de anderhalf jaar oude 965 is de kloksnelheid slechts 133 MHz gestegen. Omdat de nieuwe processor vrijwel dezelfde architectuur heeft, betekent dit een prestatieverbetering voor enkele tot vier ‘threads’ van ongeveer vier procent in anderhalf jaar tijd. Ook in vergelijking met de half zo dure Core i7-870 is dit prestatieverschil minimaal. De Core i7-980X is dus ongetwijfeld de snelste processor, maar voor dat beetje meer snelheid betaalt u wel de hoofdprijs.

Intel Core i7-980X

Prijs € 999,-

Garantie 3 jaar

Oordeel 8/10

 

Pluspunten

Best presterende processor van dit moment

Zes cores

Minpunten

Single-threadprestaties weinig beter dan helft goedkopere of oudere alternatieven

Gebruikte apparatuur

Moederbord ASUS M4A78T-E

Geheugen OCZ DDR3-1600

Grafische kaart Gigabyte GeForce GTX260 OC

Harde schijf Maxtor 160 GB SATA

Prestaties

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten