Ivy Bridge moederborden

Door: koen-crijns | 07 september 2012 13:26

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11

Intels huidige processorgeneratie is de derde generatie Core-processors die beter bekend staan als ivy Bridge. Wij hebben veertien moederborden voor Ivy Bridge getest. Zijn alle moederborden hetzelfde of zien we toch verschillen?

Zelf spreekt Intel over de derde generatie Core-processors en de modelnummers van de nieuwe chips beginnen dan ook allemaal met een 3. De kenners gebruiken liever de codenaam van de nieuwe generatie: Ivy Bridge. De tweede generatie Core-processors stond dan ook beter bekend onder codenaam Sandy Bridge. Die overeenkomst in de codenamen is niet toevallig. Voor het introduceren van nieuwe technologieën gebruikt Intel al sinds jaar en dag de zogenaamde tick-tock-strategie. Ieder jaar introduceert Intel om en om óf een nieuw type transistors (de piepkleine schakelaartjes waar processors uit bestaan) of een nieuwe processorarchitectuur (de fundamentele opbouw van een chip). Deze keer hebben we van doen met een tick: nieuwe transistors dus! De transistors in de Ivy Bridge-processors zijn 22 nanometer breed, waar die van Intels voorgaande processors 32 nanometer meten. Dat is onvoorstelbaar klein: er passen zo'n 100 miljoen van deze 'state of the art' transistors op een speldenkop! In de nieuwe processors heeft Intel er 1,4 miljard verwerkt op een chip die slechts 160 mm² meet. Kleinere transistors bieden een aantal voordelen: processors kunnen dezelfde prestaties bieden met een veel lager stroomverbruik of juist betere prestaties met hetzelfde stroomverbruik. En omdat chips er fysiek kleiner door worden, kan een processorfabrikant ook meer functionaliteit bieden, tegen dezelfde productiekosten.

Intel werkt al geruime tijd niet meer met pinnetjes op de processors. Ook de Ivy Bridge-processors hebben contactpunten aan de onderkant.

Overeenkomsten met Sandy Bridge

Omdat Ivy Bridge een zogenoemde tick betreft, is de architectuur grotendeels gelijk aan voorloper Sandy Bridge. Dit is wederom een processor waarbij cpu en gpu zijn geïntegreerd in één chip. De vele kenmerkende mogelijkheden van de Sandy Bridge-processors vinden we opnieuw terug: zo is er de hyper-threading-technologie dat het mogelijk maakt dat processorkernen (cores) instructies van twee programmathreads tegelijkertijd uitvoeren. En ook Intel Turbo Boost 2.0 is opnieuw in Ivy Bridge verwerkt: de technologie die ervoor zorgt dat de processor wanneer het stroomverbruik en de temperatuur dat toelaten op een hogere klokfrequentie gaat werken. Nog een gelijkenis met de Sandy Bridge-processors: Ivy Bridge bevat ook een dual-channel DDR3-geheugencontroller en een geïntegreerde PCI Express-controller. De PCI Express-controller, die nog steeds 16 'lanes' (communicatiebanen) biedt, is echter wel opgewaardeerd naar PCI Express 3.0. Daarmee kunnen moderne videokaarten, zoals de AMD Radeon HD 7000-reeks en NVIDIA GeForce GTX 680 op dubbele snelheid met de processor communiceren. De desktopvarianten van Ivy Bridge maken gebruik van dezelfde processorvoet (Socket 1155) als hun voorlopers en werken zodoende in dezelfde moederborden. De belangrijkste vernieuwing binnen de derde generatie Core-processors is dat Intel de geïntegreerde videokaart flink heeft vernieuwd. Deze is allereerst geschikt gemaakt voor DirectX 11, wat betekent dat de chip geschikt is voor de nieuwe generatie games. De prestaties zijn ook flink verbeterd ten opzichte van de vorige generatie, al blijft voor echt lekker gamen een losse videokaart een vereiste. De nieuwe HD Graphics 4000 blijkt in de praktijk tot vijftig procent beter dan de HD Graphics 3000 van Sandy Bridge. Goedkopere Ivy Bridge-modellen maken overigens gebruik van de langzamere HD Graphics 2500-gpu.

In de opbouw van de Ivy-Bridge-processor zijn duidelijk de gpu en de vier cpu-cores te onderscheiden.

0 Reactie(s) op: Ivy Bridge moederborden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.