Komt er één oplader voor alle telefoons en tablets?

Door: Justin Doornekamp | 16 februari 2020 17:08

Blog

Europese beleidsmakers willen dat er toch een universele oplader komt voor mobiele telefoons, tablets en andere draagbare digitale apparaten als camera's en e-readers.

Eerder deze maand werd in het Europees Parlement het idee besproken om “bindende maatregelen” op te leggen aan elektronicafabrikanten, waarmee een einde moet komen aan de talloze opladers die nu nog nodig zijn voor de verschillende smartphones en andere mobiele apparaten.

Al in 2014 werd door de Europese Unie al een voorstel gedaan tot een universele oplader, maar vanwege de vrijwillige aard van het voorstel gingen weinig fabrikanten daarmee aan de slag. “De vrijwillige overeenkomsten tussen verschillende spelers in de industrie, hebben niet tot de resultaten geleid waarop we hadden gehoopt”, aldus het Europees Parlement in een verklaring. Als gevolg wil Brussel fabrikanten nu verplichten om al hun apparaten dezelfde aansluitingen te geven.

Milieuvriendelijk

Een oplader voor al je apparaten is niet alleen erg handig, maar moet ook zorgen voor minder afval. Het Europees Parlement ziet jaarlijks 51.000 ton aan oude opladers in het afval voorbij komen.

Hoewel de meeste smartphones vandaag de dag USB-C-poorten gebruiken om op te laden, is de iPhone van Apple alleen nog op te laden met een Lightning-connector. De nieuwe iPad Pro en de laatste MacBooks zijn wel op te laden via USB-C.

Lightning
Gaat Apple ooit afstand doen van de Lightning-connector?

Toch lijkt Apple vooralsnog geen voorstander van een standaard oplader voor telefoons. Volgens het bedrijf onder leiding van Tim Cook zou een universele oplader de innovatie bij ondernemingen beperken en “onnodig disruptief” werken voor klanten.

“Er zijn meer dan een miljard Apple-apparaten verkocht die gebruik maken van een Lightning-connector en er is inmiddels een heel ecosysteem gebouwd van rond Lighting-accessoires”, aldus Apple. Het bedrijf erkent dat talloze verschillende kabels en externe adapters aangepakt moeten worden, maar wil ook niet dat apparaten en accessoires van klanten wereldwijd ineens onbruikbaar worden.

USB-C of toch draadloos?

De keuze van Apple om niet volledig over te stappen op USB-C is overigens niet vreemd. Met Lighting behoudt Apple mede dankzij de MFi-certificering volledig de controle en is het niet afhankelijk van de uitgebreide en soms rommelige specificaties van USB-C.

Het zal geen verrassing zijn als Apple op termijn de Lightning-poort gaat afdanken, maar of daarvoor USB-C in de plaats komt blijft nog maar zeer de vraag. Apple kijkt al lange tijd naar manieren om apparaten draadloos op te laden. Dan is de hele discussie over een universele oplader helemaal niet meer aan de orde.

1 Reactie(s) op: Komt er één oplader voor alle telefoons en tablets?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 februari 2020 08:40 mmeeuwesennl
  Allemaal leuk en aardig, standaard oplader. Er zijn standaard opladers te koop te kust en te keur.
  Een beter plan zou zijn al die apparaten te verkopen zonder oplader zodat je die zelf kunt kiezen.
  Zoland dat niet gebeurt, zit je nog met een kast vol opladers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.