© PXimport

Koopgids smartbands

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:48

Redactie ID.nl

Sportievelingen hebben veel baat bij een smartband. Deze slimme armband volgt je verrichtingen namelijk op de voet. Zo telt het apparaatje onder meer het aantal stappen en meet het je hartslag. In deze koopgids leer je de mogelijkheden van smartbands beter kennen.

Wat is een smartband?

Koopgids smartbands-18821811

© PXimport

Een smartband is een horloge die je tijdens sportieve of dagelijkse activiteiten draagt. Denk bijvoorbeeld aan een stukje wandelen in het bos, fietsen naar de supermarkt, baantjes trekken in het zwembad of fitness in de sportschool. De smartband meet diverse zaken die het gevolg zijn van fysieke inspanning, zoals het aantal gezette stappen, de hartslag, het calorieverbruik en de afgelegde afstand. De exacte meetfuncties verschillen per smartband. Veel (web)winkels hanteren als alternatief voor smartband een andere naam, bijvoorbeeld fitness(arm)band, fitnesstracker, activity tracker, sportwearable of sporthorloge. Het is dus niet helemaal hetzelfde als een smartwatch

Robuuste behuizing

Deins je er niet voor terug om in de stromende regen je wekelijkse hardlooprondje te doen? Geen probleem, want de meeste smartbands hebben een weersbestendige behuizing. Hierdoor is het apparaatje ook bestand tegen zweet. Veel merken maken de armband van siliconen en zorgen voor een waterdicht display met een aluminium of kunststof horlogekast. Wel zo handig voor wie graag het zwembad induikt. Smartbands zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, zodat de armband naadloos aansluit bij jouw sportoutfit. Let goed op dat je de juiste maat voor aanschaft (S, M of L). Bepaalde sportarmbanden zijn overigens alleen in een universele maat verkrijgbaar.

Koopgids smartbands-18821812

© PXimport

Meten is weten

Koopgids smartbands-18821813

© PXimport

Iedere smartband is in staat om diverse zaken te meten, al zijn de aanwezige meetfuncties wel afhankelijk van het gebruikte product. De eenvoudigste modellen hebben een stappenteller en hartslagmeter boord. Wens je meer informatie, dan kun je een exemplaar met een gps-chip overwegen. Hiermee houd je de afgelegde afstand en de actuele snelheid bij. Bovendien kun je vaak naderhand de route uitlezen. Wie graag in de bergen wandelt, kan een smartband met een barometrische hoogtemeter overwegen.

Informatie op display

Veruit de meeste smartbands hebben een display. De betere modellen gebruiken een haarscherp oledscherm, zodat de weergegeven informatie duidelijk zichtbaar is. Naast een digitale of ‘analoge’ klok kun je verschillende gegevens onderweg raadplegen, zoals de hartslag, het aantal gezette stappen en het calorieverbruik. Op basis hiervan pas je desgewenst de trainingsintensiteit aan door bijvoorbeeld een tandje bij te schakelen of juist iets rustiger aan te doen. Vanzelfsprekend hangt de beschikbare informatie op het display af van de gebruikte smartband. Smartbands die geen eigen display hebben, tonen informatie binnen een app op een gekoppelde smartphone

Koopgids smartbands-18821814

© PXimport

Bluetooth

Veel recente smartbands koppel je via bluetooth aan een smartphone, zodat je inkomende notificaties op het scherm te zien krijgt. Het voordeel hiervan is dat je de smartphone niet uit je zak hoeft te halen. Via bluetooth kunnen bepaalde sportwearables daarnaast de gps-chip van de smartphone aanspreken.

Bedieningsgemak

De bediening van een smartband verschilt per product. Modellen met een fors display hebben vrijwel altijd een aanraakscherm, zodat je bijvoorbeeld gemakkelijk de instellingen aanpast. Goedkopere activity trackers hebben doorgaans knopjes aan de zijkant om het toestel te bedienen. Aangezien deze toetsen meestal meerdere functies vertegenwoordigen, is de bediening hiervan even wennen. Je gebruikt de knoppen bijvoorbeeld om een stopwatch of wekker in te stellen. Tijdens sportactiviteiten is het handig wanneer je muziek van een gekoppelde smartphone kunt bedienen.

Sportieve doelen

Koopgids smartbands-18821815

© PXimport

Uitgebreide smartbands bieden vaak een functie waarmee je sportieve doelen kunt instellen. Geef bijvoorbeeld aan dat je tijdens een sportsessie vierhonderd calorieën wilt verbranden of op een dag tienduizend stappen wilt zetten. Zodra je dit doel bereikt, ontvang je als beloning een melding op de smartband. Kortom, een leuke manier om een actieve levensstijl te stimuleren.

Betaalfunctie

Fabrikanten proberen smartbands verder te ontwikkelen door handige functies toe te voegen. Zo zijn er al producten waarmee je met een ingebouwde nfc-chip bij een draadloos betaalautomaat kunt afrekenen, bijvoorbeeld via de diensten Fitbit Pay en Garmin Pay. Nuttig, want de gemiddelde hardloper of mountainbiker heeft geen portemonnee op zak. Met een geïntegreerde betaalfunctie kun je onderweg alsnog een sportdrankje kopen. Fitbit Pay biedt de mogelijkheid om een Maestro-pas of creditcard van Mastercard te koppelen. Op dit moment ondersteunen onder meer ABN AMRO en Rabobank dit initiatief. 

Koopgids smartbands-18821816

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten