© PXimport

Lenovo ThinkPad X1

Geplaatst: 23 januari 2012 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Elmar Rekers

Dat Lenovo garant staat voor oerdegelijke kwaliteitsproducten mag inmiddels bekend zijn. Dat de Chinese fabrikant echter geleerd heeft van de kritiek op het oubollige design van diens eerdere notebooks bewijst deze mooie ThinkPad X1.

Bekijk een handjevol foto's van Lenovo's ThinkPad X1 en u zal misschien niet direct achterover klappen door het design. Dat zal echter compleet anders zijn wanneer u het apparaat in handen hebt. Dan pas wordt duidelijk hoe goed er door de fabrikant over het ontwerp van dit notebook is nagedacht.

Met zijn 1,7 kilogram en dikte van amper 17 millimeter is de X1 bijzonder mobiel. De bouwkwaliteit is, zoals we van Lenovo gewend zijn, boven gemiddeld goed. Dit is een notebook dat ontworpen is om overal mee naartoe gesleept te worden. Ieder onderdeel voelt solide aan en het ding kan ongetwijfeld tegen een stootje. Al durfde ik het niet aan dit eigenhandig te testen...

Matte afwerking

Door de stijlvolle matte afwerking van het apparaat hoeft u niet alleen minder bang te zijn voor opvallende krassen, ook vingerafdrukken zijn er nauwelijks op te zien. Daarbij is het toetsenbord een genot om mee te werken. De subtiel verlichte knoppen hebben een stevige feedback en zijn licht ingedeukt zodat uw vingers er makkelijk op rusten.

In het midden van het toetsenbord is - zoals altijd - Lenovo's kenmerkende rode besturingspookje te vinden. Persoonlijk ben ik nooit zo'n fan geweest van deze muisbesturing en de energie die er in de ontwikkeling wordt gestoken had wat mij betreft dan ook beter aan het trackpad besteed kunnen worden.

© PXimport

Met zijn 17 millimeter is de X1 bijzonder slank.

Dit trackpad is namelijk niet van een verschrikkelijk hoog niveau. Hoewel het multitouch scrollen prima werkt, blijkt het plaatje verder niet erg nauwkeurig. Regelmatig wordt een veeg van uw vinger of een dubbele klik niet herkend, wat op den duur zeker kan gaan irriteren. Wel is het fijn dat het trackpad, met zijn lichte structuur, ook één grote knop is. Maakt het aanklikken van de nodige linkjes gelukkig iets eenvoudiger.

On-the-go

Het notebook beschikt over een snelle SSD-schijf van 160GB maar ontbeert helaas een simpele dvd-drive. Dit betekent dus dat alle extra software via de aanwezige USB-poorten (2.0 en 3.0) moet worden geïnstalleerd. Wel zitten er hippe features op het apparaat als een vingerafdruklezer en een SIM-kaartslot. Dit laatste zal vooral handig zijn voor de zakelijke gebruikers die on-the-go online willen werken wanneer er even geen Wi-Fi beschikbaar is.

Het 13,3-inch beeldscherm (Gorilla Glass) van de ThinkPad X1 is absoluut een van de stokpaardjes. Het beeld is met zijn 1366x768 pixels zeer rustig op de ogen, waardoor lange werksessies moeiteloos voorbij vliegen. Daarbij is het kijken van HD-films werkelijk een genot op dit display. Bij dit laatste doen overigens ook de ingebouwde speakers prima hun werk.

Als een zonnetje

Haalt u de X1 in huis dan bent u verzekerd van een laptop die met gemak jaren meegaat. De snelle Intel Core i7-processor zorgt er samen met het 8GB aan intern geheugen voor dat alles altijd als een zonnetje draait. Zelfs wanneer er meerdere zware programma's lopen laat de X1 u niet in de steek. Voor gaming is dit echter niet de beste keuze. Hoewel de meeste huidige games gespeeld kunnen worden, zorgt het gebrek aan een grafische kaart er toch voor dat u er niet het maximale uit kunt halen.

© PXimport

De toetsen zijn licht ingedeukt voor een betere grip.

Een van de grootste nadelen aan deze ThinkPad is echter nog wel de batterijduur. Hoewel Lenovo claimt dat de 4 cel-accu garant staat voor zo'n 5 uur werkplezier, hield het ding en er bij een gemiddeld gebruik steevast met 3 uur mee op. Het uitschakelen van Wi-Fi, Bluetooth en het verlagen van de schermhelderheid kan de duur echter nog behoorlijk rekken.

Wilt u perse gedurende langere tijd kunnen werken dan zou u nog de externe RapidCharge accu kunnen kopen welke de batterijduur schijnt op te krikken tot 10 uur. Deze voegt wel wat aan gewicht toe maar verdwijnt vrij onopvallend onder het notebook. De batterij van de X1 zelf is overigens niet te verwijderen. Iets dat voor sommige gebruikers een dealbreaker kan zijn.

Conclusie

Met de ThinkPad X1 laat Lenovo zich wederom van zijn meest betrouwbare kant zien. Een notebook die vooral de zakelijke gebruiker op zijn wenken zal bedienen met zijn heerlijke toetsenbord, het compacte design, de razendsnelle processor en moderne snufjes als een vingerafdruk-scanner en SIM-kaartslot. Jammer is wel dat de batterij het niet al te lang volhoudt en dat het trackpad aan nauwkeurigheid te wensen overlaat want anders hadden we hier een absolute aanrader in handen. Toch zorgt de goede bouwkwaliteit er samen met de hoge specs voor dat u met deze ThinkPad absoluut jaren met tevredenheid kunt werken. Mits u over het hoge prijskaartje van 1.999 euro kunt stappen natuurlijk.

Lenovo ThinkPad X1

Prijs € 1.999,00

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer mobiel door gewicht en dikte

Snel

Lekker toetsenbord

Minpunten

Behoorlijk aan de prijs

Batterij gaat niet al te lang mee

Trackpad

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten