Libratone Loop - Scandinavisch hoogstandje

© PXimport

Libratone Loop - Scandinavisch hoogstandje

Geplaatst: 4 februari 2015 - 12:52

Aangepast: 14 december 2022 - 15:48

Justin Doornekamp

Met de Libratone Loop haal je een Scandinavisch design in huis. De draadloze speaker heeft wel wat weg van een modern kunstobject, maar is toch echt bedoeld om je woonkamer te vullen met muziek. Slaagt de Libratone Loop hierin?

De grote ronde speaker is op twee manieren in huis te plaatsen, namelijk staand of hangend aan de muur. Beide situaties zijn mogelijk, gezien er zowel een standaard als een 'wall mount' wordt meegeleverd. Dit maakt de Libratone Loop in de eerste instantie zeer flexibel. Het simpele, maar stijlvolle ontwerp past daarnaast bij vele interieurs. Lees ook: Het beste van 2014: 10 bluetooth-speakers.

Om de speaker heen zit een hoes van wol, die je kunt vervangen als je de kleur zat bent. In totaal zijn er ruim acht hoezen beschikbaar, die met een prijs van bijna zestig euro best duur zijn. Wanneer je de speaker online registreert kun je er overigens een gratis ontvangen. De prijs van de Libratone Loop zelf is ook redelijk hoog. Je moet bijna vierhonderd euro betalen om deze luidspreker in huis te halen.

De keuze voor een afneembare hoes is enigszins een twijfelachtige. Ja, je kunt er leuk mee variëren, maar de pasvorm sluit net niet volledig aan op de speaker zelf. De hoes is nooit mooi recht over de speaker te trekken, waardoor de Libratone niet helemaal rond en egaal meer is.

 

© PXimport

Er zijn veel verschillende kleuren hoesjes verkrijgbaar voor de speaker.

Niet geheel draadloos

De term 'draadloze speaker' is toch wat dubieus als de luidspreker altijd met een draad verbonden moet zijn. De verbinding is weliswaar draadloos, maar de Libratone Loop moet toch echt aangesloten zijn op het netstroom. Dat maakt de speaker dan weer minder flexibel, ook omdat het snoer wat aan de korte kant is.

Op het gebied van verbindingen stelt de speaker dan weer geen grenzen. Zo speel je muziek af via AirPlay van Apple, NFC, bluetooth en DLNA om via je pc muziek te streamen en zijn er aansluitingen voor usb en een hoofdtelefoon. De bluetooth-optie lijkt nog de makkelijkste mogelijkheid om draadloos muziek te streamen.

De DLNA-optie, waarbij je het wifi-signaal van de Libratone gebruikt, blijkt in praktijk wat ingewikkelder en zeker omslachtiger. Het instellen vereist nogal wat stappen en nummers afspelen via DLNA kan alleen als dit wordt ondersteund door het muziekprogramma dat je gebruikt. iTunes ondersteunt DLNA bijvoorbeeld al niet, mits je er een externe applicatie voor downloadt. Ook het instellen van AirPlay is nog even een uitdaging. Mijn iPhone herkent het wifi-signaal van de Libratone niet direct wanneer deze met een usb-kabel is aangesloten en pas na meerdere pogingen lijkt er een stabiele verbinding te zijn.

 

© PXimport

De Libratone Loop moet altijd aangesloten zijn op een stopcontact.

Overigens zijn alle verbindingen uiteindelijk goed. Bij sommige draadloze speakers valt tijdens het afspelen van muziek wel eens kort de verbinding weg, maar daarvan is bij de Libratone Loop geen sprake.

Overal goed te horen

De speaker is onder dat bijzondere hoesje uitgerust met twee bandluidsprekers, een 4-inch subwoofer en een passieve radiator, een extra luidspreker die niet door een versterker wordt aangestuurd. Dat zijn veel luidsprekers op zo'n klein apparaat! De Libratone moet daar wel mee om kunnen gaan. Bij heel wat draadloze speakers treedt er ruis of geluidsvervorming op als je het volume wat hoger zet. Dat lijkt geen probleem voor de Libratone Loop. De klanken komen heel helder uit de speaker en eventuele 'scherpe randjes' in muziek verdwijnen door het wollen hoesje. De bas had wel iets lager gemogen, maar dat is meer een persoonlijke voorkeur.

© PXimport

Het hoesje van wol doet de muziek goed, maar zal niet iedereen aanspreken.

De speaker kan daadwerkelijk een woonkamer vullen met geluid en muziek klinkt vanuit verschillende hoeken eigenlijk niet veel minder dan wanneer je direct voor de luidspreker zit.

Als je toch niet helemaal tevreden bent over het geluid, dan is er nog een speciale app waarmee je verschillende aanpassingen kunt doen. Denk hierbij aan een reeks equalizers of instellingen om het geluidsbereik mee aan te passen.

 

© PXimport

Door de bijgeleverde accessoires kun je de luidspreker gemakkelijk aan de muur hangen.

Conclusie

Hoewel het instellen van de luidspreker niet helemaal probleemloos gaat en het hoesje van wol niet iedereen zal aanspreken, is de Libratone Loop een prima speaker. Muziek klinkt erg helder en door een uitgebreide app kun je zelfs nog wat aanpassingen doorvoeren. Je moet even diep in de portemonnee graven, maar uiteindelijk zal je veel plezier beleven aan de Libratone Loop.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Helder geluid

Stabiele draadloze verbinding

Geen ruis op hoger volume

Minpunten

Duur

Wollen hoesje geen succes

Installatie vergt wat geduld

Conclusie

Libratone Loop -------------- **Prijs** €379 **Frequentiebereik** 40 - 20.000 Hertz, max. output 99 dB **Gemiddeld vermogen** 120W **Afmetingen** 33.3 x 8.3 x 3.3 centimeter **Gewicht** 2.7 kilo...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten