Windows Live Messenger 2011 kunt u flink aanpassen aan uw eigen wensen en nauw integreren met bestaande sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn. Hoe u daarvoor te werk gaat? Lees verder!

1. Downloadlocatie

Download (als u deze nog niet heeft) de nieuwste versie van Windows Live Messenger. Messenger maakt deel uit van Windows Live Essentials. In dit pakket vindt u verschillende programma's, zoals Messenger, Photo Gallery, Movie Maker en Mail. Kies voor Nederlands en klik op Nu downloaden. U bepaalt zelf welke componenten u installeert. Uiteraard kiest u in ieder geval voor Messenger. Bevestig met een klik op Installeren.

© PXimport

Messenger maakt deel uit van Windows Live Essentials.

2. Sociale dashboard

Centraal binnen Messenger staat het sociale dashboard. Beschouw dit als een cockpit die u in één oogopslag laat zien welke activiteiten binnen uw vriendennetwerk plaatsvinden. Het venster is in tweeën geknipt. Links ziet u de updates binnen uw netwerk. Denk daarbij aan personen die hun profielfoto hebben aangepast, maar ook aan foto's, video's, links naar websites en statusupdates. Messenger houdt rekening met het type content: klikt u bijvoorbeeld op een fotoset, dan wordt een nieuw venster geopend en worden de foto's in een diavoorstelling getoond.

© PXimport

Centraal in Windows Live Messenger staat het sociale dashboard.

Werp nu een blik op de rechterkant van het sociale dashboard. Hier vindt u de 'vertrouwde' lijst met Messenger-contactpersonen. Hebt u andere sociale netwerken gekoppeld, dan vindt u hier ook aparte categorieën voor de vrienden uit die netwerken. Nieuw is de mogelijkheid om uw online status per groep te bepalen. Zo kunt u voor vrienden offline zijn terwijl u voor collega's online bent. Zorg eerst dat de personen in groepen worden getoond. Kies voor de weergave Alle, zodat u alle groepen krijgt te zien. Vervolgens klikt u met de rechtermuisknop op een groep waarvoor u uw zichtbaarheid wilt wijzigen. Kies voor Offline weergeven voor iedereen in deze categorie of voor Online weergeven voor iedereen in deze groep. U kunt ook per persoon offline worden getoond: klik met de rechtermuisknop op de persoon in kwestie en kies Offline weergeven voor deze persoon.

© PXimport

Per groep kunt u uw online status aangeven.

3. Filter erop los!

Het hoofdvenster van Live Messenger beschikt over een navigatiebalk. Hiermee schakelt u tussen de verschillende weergaven. De sectie Highlights bevat een overzicht van alle updates, terwijl Recent zich toespitst op de laatste toevoegingen. De sectie Ik geeft uw eigen wijzigingen aan (bijvoorbeeld een aangepaste profielfoto of statusupdate). Daarnaast vindt u Foto's, waarmee u alle foto's binnen uw vriendennetwerk oproept. Tot slot is er de sectie Meer. Hiermee kunt u filteren op statusupdates, links en weblogs.

4. Netwerken bij elkaar

Messenger wordt pas echt leuk als u verschillende sociale netwerken (zoals Facebook, LinkedIn en Hyves) aan het programma koppelt. Alle updates die binnen uw netwerken plaatsvinden, worden dan in het sociale dashboard getoond. In het hoofdvenster van Messenger klikt u op Toevoegen. U vindt deze knop rechtsonder. Kies vervolgens voor het netwerk dat u wilt toevoegen. Wordt uw netwerk niet vermeld, kies dan voor Meer services toevoegen. U komt vervolgens op een website waarop wordt getoond welke diensten er verder worden ondersteund. Nadat u een dienst hebt gekozen, wordt de koppeling gemaakt. Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord van het betreffende sociale netwerk op. Het dashboard wordt automatisch gevuld met updates uit dat netwerk.

© PXimport

Koppel uw verschillende sociale netwerken aan Windows Live Messenger.

5. Aantal meldingen

Houd het aantal meldingen onder controle. Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe meer sociale netwerken u gebruikt, hoe meer meldingen er worden getoond. U kunt echter voorkomen dat u continu wordt gestoord door berichten. Open het venster Opties (klik op uw naam en kies Meer opties) en kies voor de sectie Meldingen. Wilt u niet dat Messenger een melding toont bij een e-mail met updates uit uw sociale netwerken, dan haalt u het vinkje weg bij Ik een e-mail ontvang met updates uit sociale netwerken. Interessanter is echter de optie Meldingen beheren voor updates uit sociale netwerken. U vindt deze onderin het instellingenvenster en als u hem selecteert, wordt er een website geopend waarop u bepaalt of u de meldingen per e-mail wilt ontvangen (kies voor Meldingen per e-mail verzenden) of dat u de meldingen ook in Messenger wilt zien (kies voor Meldingen ontvangen in Messenger). Daarnaast kunt u aangeven tussen welke tijdstippen u geen meldingen van Messenger wilt ontvangen, bijvoorbeeld als u niet wilt worden gestoord tijdens uw werk. Bij de sectie Inactieve tijd plaatst u een vinkje bij Geen meldingen versturen vanaf N tot N, waarbij u voor N de begin- en eindtijd opgeeft. Sluit het venster via de knop op Opslaan.

© PXimport

Houd het aantal meldingen onder controle.

6. Privacy

Vergeet niet de privacy-instellingen naar uw hand te zetten, en voorkom dat er teveel persoonlijke informatie wordt gedeeld. In het venster Opties kiest u voor Privacy. Klik op de knop Privacyinstellingen, waarna er een website wordt geopend. U kunt kiezen uit drie opties: Openbaar, Beperkt en Privé. Klik op Huidige instellingen weergeven als u wilt zien wat er voor uw profiel geldt. U kunt de privacyopties instellen door een standaardprofiel te kiezen, maar het is beter om wat tijd vrij te maken en de losse onderdelen afzonderlijk te configureren. Met behulp van de schuifregelaars bepaalt u de rechten per onderdeel. Bij elke activiteit (bijvoorbeeld Nieuwe fotoalbums, Interesses, Favorieten en berichten) geeft u aan welke personen of groepen hiervan op de hoogte mogen worden gebracht. U kiest daarbij tussen Niemand, Sommige vrienden (die met beperkte toegang uitgezonderd), Vrienden, Vrienden en vrienden van vrienden, en Iedereen (Openbaar). Onderaan de pagina kunt u de koppelingen met andere netwerken beheren. Klik op De services die met Windows Live zijn gelinkt weergeven en beheren. U ziet nu een overzicht van de gekoppelde services. Klik op Bewerken om de bestaande instellingen aan te passen.

© PXimport

Vergeet niet om de privacy-instellingen naar uw hand te zetten.

7. Deelopties bepalen

Bepaal welke informatie met vrienden binnen uw sociale netwerk wordt gedeeld. Hierbij zijn twee onderdelen van belang: gegevens die van het sociale netwerk naar Windows Live worden gestuurd, en gegevens die van Windows Live naar het sociale netwerk worden doorgezet. In de eerste sectie kunt u bepalen in hoeverre de gegevens uit het sociale netwerk (zoals vrienden en activiteiten) in Messenger zichtbaar zijn, en in hoeverre de gegevens uit het sociale netwerk met anderen binnen Messenger worden gedeeld. In de tweede sectie bepaalt u in hoeverre de Windows Live-status en -activiteiten met vrienden uit het sociale netwerk worden gedeeld. Bovendien kunt u hier opgeven of er foto's vanuit Windows Live mogen worden gepubliceerd op het sociale netwerk en of u vrienden op de foto's kunt labelen (of 'taggen'). Wilt u de koppeling met het sociale netwerk volledig verwijderen, dan kiest u voor de optie onderaan de pagina (in het geval van Facebook ziet u de optie Facebook verwijderen).

8. Eigen bestaande foto

Niet nieuw in Messenger, maar wel belangrijk: uw eigen profielfoto, waaraan anderen u kunnen herkennen. U kunt de foto snel aanpassen. In het hoofdvenster van Messenger klikt u op uw huidige gebruikersafbeelding. Er wordt een nieuw venster geopend, waarin u kunt kiezen uit een set standaardafbeeldingen. Niet tevreden met de standaardafbeeldingen? Klik op de knop Bladeren en wijs een eigen foto aan.

© PXimport

U kunt snel een eigen profielfoto instellen.

9. Eigen webcamfoto

U hoeft niet per se een bestaande foto in te stellen als profielfoto. Hebt u een webcam, dan kunt u ook een foto maken met de webcam en deze gebruiken als gebruikersafbeelding. Klik daartoe in het afbeeldingenvenster op Webcamfoto en klik op Foto nemen (of op Video opnemen als u een korte video wilt gebruiken in plaats van een statische foto). Bevestig met een klik op Gereed.

10. Nieuwe uitstraling

Wilt u Messenger een andere uitstraling geven, dan zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Klik met de rechtermuisknop op het bovenste gedeelte van het venster. Kies voor Thema wijzigen. Vervolgens kiest u het gewenste thema uit de lijst. Ook interessant is de mogelijkheid om een eigen thema te maken. U maakt daarvoor gebruik van een eigen afbeelding. Klik op de knop Bladeren en selecteer de afbeelding die u voor het gespreksvenster wilt gebruiken. U kunt de afbeelding zelf kiezen, maar deze moet wel een van de volgende formaten hebben: bmp, gif, jpg of png. Hierna klikt u op Toepassen.

© PXimport

U kunt Messenger desgewenst een andere uitstraling geven.

11. Wel belangrijk, niet belangrijk

Voorkom dat u het overzicht over het sociale dashboard verliest! In Messenger kunt u zelf bepalen welke personen voorrang hebben. Van de vrienden die u aan uw lijst met favorieten toevoegt, ziet u meer updates vanuit hun sociale netwerken. Klik met de rechtermuisknop op de persoon die u aan uw lijst met favorieten wilt toevoegen en kies Toevoegen aan favorieten. U kunt op elk moment de lijst met favorieten opvragen. Kies bovenaan het overzicht met contactpersonen voor Favorieten, waarna ze verschijnen. Wilt u een persoon uit de lijst met favorieten verwijderen? Klik erop met rechts en kies Uit favorieten verwijderen.

12. Herkennen aan geluid

Meldt iemand zich aan bij Messenger? Dan hoort u een geluid. In de nieuwe versie van Messenger kunt u een geluid exclusief aan een persoon koppelen. Voor een collega kunt u dus een ander herkenningssignaal instellen dan voor uw gezinsleden. Open de lijst met contactpersonen en klik met rechts op een naam. Kies in het menu voor Geluiden kiezen. Eerst kiest u de actie waar u het geluid aan wilt toevoegen. Kies voor Aanmelden van contactpersonen of voor Nieuw chatbericht. Vervolgens selecteert u het gewenste geluid. Klik op de knop Afspelen om een voorbeeld te beluisteren of op de knop Verwijderen om het geluid uit de lijst te wissen. Veel mooier is het uiteraard als u een eigen geluid toekent. Klik op de knop Nieuw geluid toevoegen. Blader naar de map met eigen geluiden en selecteer het gewenste geluid (alleen de bestandsformaten wma, mp3 en wav worden ondersteund). Voordat u klikt op Gereed plaatst u een vinkje bij Infaden en bij Uitfaden. Dat klinkt wel zo netjes!

© PXimport

Laat Messenger een specifiek geluid afspelen zodra een bekende zich aanmeldt.

13. Op meerdere apparaten

Met de nieuwe versie van Messenger kunt u het programma tegelijkertijd gebruiken op meerdere apparaten, bijvoorbeeld op uw telefoon, uw laptop en een desktopcomputer. Daar kleeft echter wel een nadeel aan: alle gevoerde gesprekken zijn zichtbaar op alle apparaten. U kunt dit voorkomen. In het venster Opties kiest u voor de sectie Aanmelden. Bij de sectie Aanmelden op meer dan een locatie plaatst u een vinkje bij Op andere locaties afmelden wanneer ik me aanmeld bij Messenger. Plaats voor de zekerheid ook een vinkje bij de optie Alle aangemelde locaties weergeven wanneer ik me aanmeld.

14. Foto met emotie

Stel, u wilt tijdens een gesprek emoties tonen. Dat kan heel goed met emoticons en ook uw profielfoto kan een handje helpen en mee veranderen met uw stemming. Hoe dit werkt? Voert u tijdens een gesprek bijvoorbeeld een smiley in, dan verschijnt een lachende afbeelding van uzelf. Typt u een verdrietige emoticon, dan past de foto zich ook daarop aan. U stelt dit in door in het afbeeldingenvenster van Messenger op de knop Dynamische afbeelding te klikken. Klik vervolgens op het vlak Standaard. Nu neemt u (met uw webcam) een foto voor de neutrale uitstraling. Klik op Foto nemen (of op Video opnemen, als u in plaats van een foto liever een korte video opneemt). Vervolgens selecteert u het vlak ernaast om een foto bij een lachende smiley te maken. Deze stappen herhaalt u voor alle vakken, zodat u voor elke gemoedstoestand een unieke afbeelding hebt. Klik op Gereed, begin een gesprek en gebruik uw persoonlijke emoticons!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten