Logitech Wireless Desktop MK710

Door: Edmond Varwijk | 19 februari 2010 13:29

Review

Volgens de reclameslogan op de verpakking ontmoeten in de nieuwe desktopset van Logitech ‘comfort en prestaties elkaar’. Veel, snel en prettig werken is wat Logitech ermee bedoelt. Werkt deze desktopset echt zo prettig als Logitech belooft?

De Wireless Desktop MK710 bestaat uit een toetsenbord en een muis. Het toetsenbord is plat, maar zeker niet de platste in zijn soort. De indeling van de toetsen is traditioneel recht naast elkaar, het toetsenbord ontbeert iedere ergonomische vorming. Wel zijn de toetsen prettig zacht en voorzien van afgeronde hoeken. Helaas zijn de F-toetsen slechts half zo groot als de normale toetsen. Dit maakt het gebruik ervan niet makkelijker. Een reden voor deze zuinigheid is er bovendien niet, boven de F-toetsen is minimaal twee centimeter ruimte vrij. De F-toetsen hebben allemaal een dubbele functie. In combinatie met de FN-toets krijgt iedere toets een tweede functie, zoals het starten van de browser, het e-mailprogramma, de zoekfunctie en in- of uitzoomen. Deze functies zijn erg handig en het is daarom dubbel vervelend dat de F-toetsen niet van de normale grootte zijn. Wel handig: de knop voor het openen en sluiten van de cd-lade.

De Logitech Wireless Desktop MK710 bestaat uit een toetsenbord en een muis.

Aan de bovenzijde van het toetsenbord zitten zes toetsen om het geluidsvolume te regelen en een mediaspeler te bedienen. Midden tussen deze multimediatoetsen zit een lcd-schermpje. Het is niet groot, een halve centimeter hoog en zes breed, en vooral bij weinig licht helaas slecht af te lezen. Nog vervelender is dat de informatie op het schermpje weinig nuttig is. Het betreft vooral de status van schakeltoetsen als CapsLock en NumLock. Een led in de bijbehorende toets op het toetsenbord is veel duidelijker en heeft onze voorkeur. De batterijindicator die ook op het schermpje te zien is, lijkt dan nog de beste invulling. Met een levensduur van drie jaar voor een paar batterijen is dit eigenlijk ook weinig nuttig om continu in de gaten te houden. Wij hadden echter functies verwacht als meldingen bij nieuwe e-mail of messengerberichten. De invulling van het lcd-schermpje is daarmee een gemiste kans, het voegt niets toe aan het gebruiksgemak van het toetsenbord.

Muis

De Marathon-muis (M705) maakt meer indruk dan het toetsenbord. Hoewel hij niet de kwaliteit van de Logitech Performance-muizen heeft, is de muis erg prettig in het gebruik. Helaas heeft Logitech niet hun Darkfield-lasertechniek gebruikt waarmee een muis bruikbaar is op vrijwel ieder oppervlak. Een glazen bureau is dus een stap te ver voor deze muis. Het muiswiel kan in vier richtingen gebruikt worden en kan middels de schakelknop bovenop de muis wisselen tussen traditioneel scrollen met klikjes en supersnel scrollen. Hierbij draait het scrollwieltje na een draai aan het wiel onbelemmerd door, wat het scrollen door lange documenten en websites erg eenvoudig maakt. De muis heeft te kleine, maar goed geplaatste knoppen voor vooruit en achteruit bladeren in de browser. De rubbergrip waarop de duim rust, kan ingedrukt worden om via een soort Exposé tussen de geopende applicaties te schakelen. De M705 werkt op twee AA-batterijen. De bij de set geleverde micro-ontvanger kan in de muis worden opgeborgen, maar hiervoor moet wel de klep van het batterijcompartiment worden geopend.

Muis en toetsenbord van de MK710-desktop communiceren via één gedeelde usb-ontvanger.

Software

Bij de desktopset van Logitech hoort de SetPoint-software. Deze is niet nodig voor standaard gebruik, maar zodra de extra functietoetsen en functies van toetsenbord en muis gebruikt moeten worden wel. Bovendien kunnen met de SetPoint-software alle extra knoppen geconfigureerd worden om zo de bruikbaarheid van de set verder te vergroten en naar eigen wens in te richten.

De Logitech SetPoint-software heeft wel een heel afwijkend uiterlijk, maar biedt voldoende configuratieopties om de desktop naar eigen wens in te richten.

Conclusie

De Wireless Desktop MK710 is een set van een ietwat tegenvallend toetsenbord in combinatie met een goede muis. De diskwalificatie van het toetsenbord zit hem niet in de prima verzorgde standaardfunctionaliteit van het apparaat als invoerapparaat, maar komt door het matige ontwerp van de extra toetsen en het nutteloze lcd-scherm. Het toetsenbord wekt andere verwachtingen dan het uiteindelijk waarmaakt. De prijs voor de hele set is daarmee dan ook aan de hoge kant.

Logitech Wireless Desktop MK710

Prijs € 99,99

Garantie 3 jaar

Info Logitech

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7 (32/64 bit)

Systeemeisen 30 MB harde-schijfruimte, usb-poort

Oordeel 7/10

Pluspunten

Goede muis

Levensduur batterijen

Minpunten

Ergonomie

Zinloos lcd-schermpje

0 Reactie(s) op: Logitech Wireless Desktop MK710

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.