Microsoft sust ophef over H.264-video

Door: sander-van-der-meijs | 04 mei 2010 11:58

Nieuws

Microsoft reageert op de storm van kritiek over het besluit alleen H.264-video te ondersteunen in HTML5, wat het zal brengen in Internet Explorer 9.

Dean Hachamovitch, chef van Microsofts afdeling voor de eigen browser Internet Explorer, pareert de opgelaaide kritiek over Microsofts steun voor H.264. Hij heeft een lijvig antwoord geschreven op de kritiek naar aanleiding van zijn vorige blogpost. Hij benadrukt nog eens dat H.264 op dit moment de beste keuze is omdat het kwalitatief de beste codec is. Daarover zijn de meeste betrokkenen het wel eens, alleen is dat volgens criticasters geen reden om andere codecs niet te ondersteunen.

'Zoals beschreven in de pers'

In de commentaren op zijn vorige bijdrage werd vooral ingehakt op de zinsnede waarin Hachamovitch zegt dat “de rechten van andere codecs niet zo duidelijk waren, zoals beschreven in de pers.” Dit is bestempeld als FUD, vooral omdat Hachamovitch zelf geen voorbeelden geeft.

Die geeft hij nu wel. Hij linkt naar drie artikelen, die echter als enige bron de patentenorganisatie MPEG-LA aanhalen. Verder linkt de IE-chef naar Apple-ceo Steve Jobs, die afgelopen week zinspeelde op een rechtszaak tegen open source-videocodecs.

Gratis gebruik

De volgende beschuldiging die Hachamovitch aankaart, is dat Microsoft alleen H.264 ondersteunt omdat het aan licenties wil verdienen. Hij verzekert echter dat Microsoft geld toegeeft op de codec, en dat geld helemaal niet de reden is dat Microsoft bijdraagt aan de patentenpool van MPEG-LA.

Ook de onzekerheid over de licentiegelden voor niet-commercieel gebruik wuift hij weg. H.264 is nu gratis en zal dat zeker tot 2016 blijven, sust hij. Dan wordt de licentie voor deze videocodec herzien door MPEG-LA. Hachamovitch schrijft dat hij verwacht dat de codec ook na die datum gratis zal zijn. Maar hierover kan hij geen zekerheid bieden.

Andere codecs

Tot slot heeft de Microsoft-manager het over de ondersteuning van andere codecs. Onzekerheid is opvallend genoeg de 'dealbreaker'. “Het grootste obstakel voor het ondersteunen van andere codecs dan H.264 is de onzekerheid”, geeft hij toe. Maar als de onzekerheden worden opgelost, dan “zullen we zeker overwegen om andere codecs te ondersteunen.” Tot die tijd houdt Microsoft het bij H.264.

Het duurt nog zeker twee jaar voordat IE9 uitkomt. In die tijd kan er veel gebeuren, en kan het codec-landschap er heel anders uitzien. Zeker als Apple-topman Steve Jobs gelijk krijgt. Dan zal er binnenkort inderdaad meer duidelijkheid komen over de rechten op de open source-videocodecs Ogg Theora en het door Google overgenomen VP8.

Bron: Techworld.nl.

0 Reactie(s) op: Microsoft sust ophef over H.264-video

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.