Nest Thermostat - Warmte op maat

Door: Jeroen Boer | 04 december 2014 14:27

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De Nest Thermostat is inmiddels twee maanden te koop in Nederland en dankzij het koudere weer hebben we hem inmiddels volop in gebruik. Hoe bevalt de Nest Thermostat to nu toe? Wij hebben hem uitgebreid voor je getest.

Nest Thermostat

Prijs: € 219,-

Scherm: 1,75 inch (320 x 320 pixels)

Draadloos: 802.11b/g/n, 802.15.4 (comm. met Heat Link)

Sensoren: Temperatuur, vochtiheid, bewegingssensoren, lichtsensor

Compatibiliteit: Combi- en condensatieketels, Systeemboilers en ketels die alleen warmte produceren, Vloerverwarmingssystemen met warm water, Warmtepompen met luchtwarmte en aardwarmte (alleen verwarming), Zonesystemen (één Nest Thermostat per zone), Spanningvoerend geschakelde systemen, Laagspanningssystemen (droog contact)

Afmetingen: 8,3 cm (diameter) x 3,4 cm

Afmetingen Heat Link: 10 x 10 x 3 cm

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Design
 • Bouwkwaliteit
 • Interface
 • Eenvoudige bediening
 • Goede apps
 • Leerfuncties werken goed
 • Minpunten
 • Geen OpenTherm

Ik heb de Nest Thermostat sinds hij uitkwam in Nederland in gebruik, en inmiddels is het een stuk kouder waardoor ik je meer over de slimme thermostaat kan vertellen. De thermostaat zelf vind ik erg mooi ontworpen. De Nest Thermostat heeft een diameter van 8,3 cm en is 3,4 cm dik. De zijkant is een roestvrijstalen ring terwijl de voorkant van glas is gemaakt. Opvallend is het ronde schermpje met een diameter van 4,4 cm en een resolutie van 320 x 320 pixels. Het schermpje geeft een scherp en helder beeld. Het onderste deel van de voorkant is van kunststof, hier zitten de aanwezigheidssensoren achter. Naast de thermostaat krijg je ook de Heat Link, die je moet aansluiten op je verwarmingsinstallatie. Lees ook: Nest Thermostat - Installatie en eerste indruk.

De Nest Thermostat is fraai afgewerkt met een roestvrijstalen ring.

Bediening: draaien en klikken

In de basis is een thermostaat eigenlijk niet zo'n spannend apparaat: je stelt de gewenste temperatuur in waarna de verwarming aanslaat als het te koud wordt. Deze basisbediening werkt bij de Nest erg simpel doordat je metalen ring naar links of naar rechts kunt draaien net als bij de bekende Honeywell Round. De Nest toont de gevraagde temperatuur groot in het midden terwijl de huidige temperatuur ergens klein in de grafische ring wordt getoond. Als de thermostaat warmte vraagt, dan is de achtergrondkleur oranje. Is er geen warmtevraag, dan is de achtergrondkleur zwart. Het schermpje is normaal gesproken uit en laat alleen iets zien als je in de buurt komt. Helaas kun je er niet voor kiezen om het scherm altijd aan te houden.

Bedienen is simpel: draaien en klikken.

Door op de Nest te drukken open je het hoofdmenu. Hier zie je de luchtvochtigheid van je huis en de buitentemperatuur op basis van weerinformatie die de Nest van internet haalt. Deze informatie is nog niet zolang geleden toegevoegd in de vorm van update 4.3, daarvoor toonde het hoofdmenu zoals de afbeelding hierboven geen informatie. In het hoofdmenu zie je daarnaast een aantal pictogrammen. Door aan de ring te draaien selecteer je een pictogram waarna je drukt om te bevestigen. Via het hoofdmenu kun je aangeven of je thuis bent, het klokprogramma raadplegen en wijzigen, zien hoelang de thermostaat warmtevraag had in de voorgaande dagen, de overige instellingen raadplegen en de thermostaat helemaal uitschakelen.

Het hoofdmenu toont de luchtvochtigheid binnen en de temperatuur buiten.

Privacy en internet

Nest Labs is onderdeel van Google en je zou de Nest daarom ook de Google Thermostat kunnen noemen. Theoretisch weet Google door de Nest Thermostat precies wanneer je wel of niet huis bent. Nest zelf zegt operationeel nog volledig gescheiden van Google te werken en Google heeft dus niet direct inzicht in de gegevens van Nest. Daarnaast worden de gegevens die Nest verzamelt niet verkocht aan derden. Toch moet je je wel bewust zijn dat je gegevens constant ergens met een clouddienst gesynchroniseerd worden.

12 Reactie(s) op: Nest Thermostat - Warmte op maat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2014 00:21 Anoniem
  Heb je bij deze nu echt wifi nodig en is dit anders ook te besturen via pc? Ik zie het graag maar ik heb niets met dat gedoe met apps op afstand, schema's enzo en mijn vraag is of deze ook geschikt is om gewoon te zeggen van dat ik hem s'avonds op 15 zet en overdag wanneer ik thuis ben hem zet op 19-20graden? Meer heb ik niet nodig want mijn gezond verstand is slimmer dan al die automatische schema's hoor. Heb er veel over gelezen en zelf kan ik het beter doen alleen met de huidige vergeet ik de temperatuur regelmatig en deze van Nest valt op en dan heb je wel even zin om het zelf even te doen. Mijn vraag is of ik deze gewoon kan gebruiken en alle instellingen kan uitzetten die niet nodig zijn zodat ik zelf de temperatuur bepaal tijdens nacht, dag wanneer ik thuis ben en dag wanneer ik niet thuis ben? Ben er zeker van dat als ik er een gewoonte van maak ik meer bespaar dat Nest Auto schema en away functie. Kan iemand even antwoorden die ervaring ermee heeft?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2014 00:37 Anoniem
  Dat is mijn vraag ook, kan je alle automatische zaken uitzetten en alleen simpel bedienen met App en ring? (geen away detectie e.d dus.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2014 10:34 Jeroen
  Je kunt de aanwezigheidsdetectie en het automatisch inleren van het verwarmingsschema uitschakelen. Hiermee heb je in feite een klokthermostaat met je eigen schakeltijden die je met een app kunt bedienen. De Nest heeft wel een wifi-netwerk nodig om te functioneren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2014 20:42 MarkS90
  Slimme thermostaat … Natuurlijk. En Sinterklaas bestaat ook.

  Thermostaten zijn niet slim, ze kopiëren wat jij met dat ding doet. En nog dommer is dat dit apparaat geen open therm heeft. Een voorwaarde om juist zuinig energie te gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2014 22:47 Anoniem
  Ja, ik heb besloten om hem toch niet aan te schaffen want volgens mij ga je er nog meer door verbruiken. Bijvoorbeeld:

  - als ik de functie 'away' zou aanlaten en ik zou weg zijn dan heb ik begrepen dat de thermo na een bepaalde tijd zou besluiten om niet meer bij te verwarmen. Lijkt besparend maar dat is het niet want als ik gewoon voor het weg er even aan denk om de temperatuur zelf op 15-16 te zetten bespaar ik al meer.

  - Ook de automatische schema's hebben we niets aan want die thermo kan niet precies weten wat ik ga doen en of de temp nu hoger of lager moet. Kan ik allemaal zelf.

  - ook als ik hem bv. in de woonkamer zou hangen en ik heb daar gedaan en ik weet dat ik er voor de rest van de dag niet meer zal zijn maar dat ik op mijn bureau zal zijn, dan zal die denken dat ik weg ben en de verwarming niet meer hoger zetten terwijl ik op mijn studeerkamer wel verwarming moet hebben. Dus kan dit beter allemaal zef inschatten of men zou er al twee moeten kopen 'indien' het leven zich alleen maar zou afspelen tussen woonkamer en bureau.

  - Ook ben ik gewoon om na mijn werk thuis te komen en dan de verwarming aan te zetten waarbij het dan na ongeveer 30minuten warmer aanvoelt. Ga dan ook direct douchen onder warm water dus koud heb ik het niet terwijl met die app op afstand ik al die dag al +-30minuten langer zou stoken indien ik zou besluiten om het te activeren vanaf mijn werk. Dus aan die apps, away functie, automatische schema's hebben we niets aan want wanneer ik heel eenvoudig even mijn gezond verstand wil gebruiken kan ik beter beslissen wanneer er gestookt dient te worden op kamertemperatuur en wanneer het minder moet en dit gelt ook nog eens alleen in de helft van de herfst - hele winter - de helft van de lente want daarna hoeft het niet meer op te warmen omdat het buiten al +15 graden zal zijn en dan hebben we binnen ook deze temperatuur. Tja, ietsm inder isoleren heeft in de winter zijn nadelen maar wanneer het warmer wordt ook weer voordelen omdat het snellernatuurlijker opwarmt in het huis. Dan hebben we ook nog eens het feit dat men eigenlijk iedere woonkamer appart dient in te stellen ivm. temperatuur want men zit niet veel op de wc, badkamer, gang, en daar hoeft het ook nog eens geen 20 graden te zijn maar daar hebben we meer technologie voor nodig dan een thermostaat. Nee, ik zie het vele liever zo datm en hopelijk in de toekomst voor een cent energie kan verbruiken en dan heb je maar even de thermo te zetten op 18-20graden e nvoor de rest heeft men er het hele leven niet meer naar om te kijken. Dat zou pas een technologische openbaring zijn. In de winter overal 18-20 graden en zodra het buiten warmer wordt hoeft het niet meer aan te slaan. Even wel een nachtfunctie instellen zodat het s'nachts vanaf 24h ofzo binnen niet lager gaat dan 15 graden. Dat noem ik pas vooruitgang!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2014 00:18 Anoniem
  Ik overweeg de nest thermostaat. Is dan een regelmatig leef patroon noodzakelijk? Ik werk overdag maar mijn vrouw onregelmatige diensten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2014 12:14 Anoniem
  Ik heb de nest nu twee maanden ik vind het maar een onding.als ik het twintig graden wil hebben dan verwarmt hij maar als de twintig graden zijn bereikt dan gaat hij weer koelen tot de radiatoren koud zijn.dus moet ik hem weer activeren en dat kost meer energie want de ketel moet steeds opnieuw opstarten dus dit is niet wat nest beloofd nl een besparing van 6%. Dus ik wil er weer vanaf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2014 15:02 Anoniem
  Hallo, Ik ben erg ''fan'' van nieuwe gadgets, en dit speeltje is dus sinds gisteren in huis. Uiteraard kan ik zelf wel een paar draadjes knopen, en wil de installatie ook zelf doen. Nu heeft mijn ketel OpenTherm (OT), en de NEST niet. Moet ik dus de aansluiting in de ketel overzetten op de Aan/ Uit aansluitingen? Lijkt mij logisch. BTW, werkt de NEST niet wanneer het op OT aangesloten is? Of ploft de chip uit elkaar? Want dan kan ik beter zorgen dat ik geen vauten maak….. Groeten, Chris
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 december 2014 00:14 Anoniem
  Ik heb de Nest nu twee weken hangen. Ik moest 1 week geduld hebben zodat de Nest in kon leren.
  Na twee weken kan ik zeggen dat ik er niet kapot van ben. Eigenlijk bevalt mij de Nest niet. Het is vaak koud 's avond thuis. Hij verwarmt tot bv tot 21 graden en valt geheel uit tot de vloerverwarming afgekoeld is. Dan start hij weer op, in de tussentijd heb je een paar koude voeten. Het conform is verdwenen uit mij huis…hoe kan dit met zulke beloften …gaat hier wat fout ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 januari 2015 22:51 Anoniem
  ik heb hem nu een week en het is zeker niet wat ik ervan verwacht had: in de eerste plaats geeft hij een veel te hoge temperatuur aan , in plaats van wat hij aangeeft, bijvoorbeeld 22 graden is het maar 20 en dit valt niet te corrigeren of opnieuw in te stellen.
  In de twee plaats is het tempertuursinterval extreem, hij warmt op tot bijvoorbeeld 22 graden schiet dan door tot 22,5 en valt dan terug tot weer 19 graden, en zo een temperatuursval is echt zeer goed te merken; van veel te warm tot weer koude oren. Heel slecht, mijn Honeywell doet dat een stuk beter en kan dat verval binnen 1 graad houden.
  Het leren van de thermostaat werkt wel, maar hij draagt dus niets bij aan comfort en ik denk dat ik hem weer demonteer en beschouw als miskoop van de maand.
  Mooi is hij wel, maar allen op uiterlijk afgaan is altijd verkeerd!
  snap dan ook niets van de recensies, want een beetje technisch iemand ziet toch direct de slechte kwaliteiten van het apparaat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 januari 2015 20:23 Anoniem
  Ik heb de nest nu 2 weken met de laatste 4.3.3 software. De temperatuur interval van 1 graden is echt te veel, zeer oncomfortabel. Het is vreemd dat dit in het artikel niet getest/gemeld wordt daar dit toch een essentieel onderdeel is van een thermostaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2015 18:27 Anoniem
  hoi, ik heb het nu paar dagen en het werk prima, wat vele vergeten, een oude thermostaat hang vroeger op 1,5 meter, 1,75 meter, dit is niet meer, de Nest hang nu bij mij op zit hoogte, dus 77 cm van de vloer, het gemeten temp, en de door mij gemeten temp is nu wel gelijk. dus mijn tip, hang de NEST op zit hoogte, zodat hij zich aanpas, ook moet ik toegeven dat ik hem eerst op een 1,30 hoog heb gemonteerd , bleek snel dat de Nest te hoge temp aangaf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.