Nieuwe Fitbit-horloges draaien geen WearOS

© PXimport

Nieuwe Fitbit-horloges draaien geen WearOS

Geplaatst: 25 augustus 2022 - 06:38

Aangepast: 25 november 2022 - 11:45

Joris Peterse

Met de Fitbit Inspire 3, Fitbit Versa 4 en Fitbit Sense 2 introduceert het merk nieuwe wearables. Opvallend is dat Fitbit eigenlijk niet van koers verandert, zelfs niet na de overname door Google en de heftige concurrentie van onder meer Garmin.

De drie geïntroduceerde producten zijn een betaalbare fitnessarmband (Fitbit Inspire 3) en twee smartwatches (Fitbit Versa 4 en Fitbit Sense 2).

De Inspire 3 is de toegankelijkste van de drie, qua prijs en formaat. Deze armband moet vooral de concurrentie aan gaan met Xiaomi Mi Bands. De grootste vernieuwing voor die bandjes: het kleurenscherm met always-on functionaliteit onderstreept dat.

Fitbit

© PXimport

Fitbit

© PXimport

Fitbit

© PXimport

De Fitbit Inspire 3.

© PXimport

Doorlopende stressmeting

De nieuwe horloges in de Versa- en Sense-serie onderscheiden zich weinig. Eerstgenoemde is meer gericht op sporters, terwijl de Fitbit Sense 2 dat uitbreidt met meer gezondheidsmogelijkheden. De Fitbit Sense 2 is hiervoor uitgebreid met een sensor die de gewone harstlagsnelheid, hartslagvariabiliteit en huidtemperatuur meet om zo een indicatie te geven van je stressniveau. De vorige Fitbit horloges konden dit ook meten, maar dit diende handmatig gestart te worden. Zo kan het horloge je tijdig helpen je even te kalmeren.

Bijzonder is dat Fitbit daarmee in blijft zetten op het meten huidtemperatuur. Dit is immers wat anders dan lichaamstemperatuur, dat onder meer gebruikt wordt voor het meten van koorts, stress of andere euvels. Eerder bleek dat huidtemperatuurmeting vooral externe factoren meet, bijvoorbeeld wanneer je in een koele ruimte bent.

Geen Wear OS

Het opvallendst is dat Fitbit eigenlijk vrijwel niets heeft vernieuwd met de nieuwste generatie wearables, waardoor het een beetje plichtmatig overkomt. Zelfs het ontwerp is niet te onderscheiden van de voorlopers en het Apple Watch-achtige ontwerp is een bljivertje. Verschil zit hem vooral in het feit dat de fysieke knoppen teruggebracht zijn.

De overname door Google schept verwachtingen en het lijkt daarmee een kwestie van tijd voordat Google’s Wear OS op Fitbit horloges komt. Maar ondanks de claims dat het OS helemaal opnieuw is opgebouwd, is het angstvallig stil rondom Wear OS.

Wel stelde Fitbit dat Google diensten hun weg naar Fitbit vinden. Zo komt er de mogelijkheid om te navigeren met Google Maps en te betalen met Google Wallet. Support voor spraakassistentie of muziekbediening blijft het bedrijf ook stil over.

De Fitbit Sense 2 (links) heeft meer sensoren dan de Fitbit Versa 4 aan de achterzijde.

© PXimport

Heilloze weg

Ook is het stil rondom de integratie met andere gezondheids- en sport-apps. Je eigen data mogen alleen gebruikt worden door Fitbit. Dat lijkt geen toekomstbestendig pad: concurrenten zoals Garmin scoren goed met recente producten, vanwege de uitgebreidere metingen en integratie met andere apps zoals Strava via Garmin IQ. Regels binnen de Europese Unie draaien ook de duimschroeven steeds strakker aan met bijvoorbeeld de DMA en DSA om gebruikers meer controle te geven over hun data en het exporteren hiervan.

Maar niets hiervan bij Fitbit. Sterker nog. Het bedrijf zet steeds meer in op de impopulaire Fitbit Premium betaaldienst, die veel nieuwe functies en analyses achter een betaalmuur plaatst. In het licht van Europese wetgeving, concurrentie en de integratie met Google lijkt dat niet een toekomstbestendige koers, waardoor de Fitbit Inspire 3, Fitbit Versa 4 en Fitbit Sense 2 een soort vreemde tussenfase voor Fitbit lijken te markeren.

Beschikbaarheid Fitbit Inspire, Fitbit Versa, Fitbit Sense

De Fitbit Inspire 3 (99 euro), Fitbit Versa 4 (229 euro) Fitbit Sense 2 (299 euro) zijn vanaf september verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ook zijn er andere bandjes (voor een hogere prijs) beschikbaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000