Oppo Enco Free2 - Oppopods Pro

© PXimport

Oppo Enco Free2 - Oppopods Pro

Geplaatst: 29 oktober 2021 - 04:55

Aangepast: 25 november 2022 - 11:13

Joris Peterse

Smartphonemaker Oppo is ook actief op de audiomarkt, waarbij draadloze in-ears niet aan te slepen zijn en daarmee een erg lucratieve markt is. Toch heeft Oppo zich nog te bewijzen met zijn koptelefoons, en het merk maakt dat zichzelf erg moeilijk met deze Oppo Enco Free2 headset.

Dat je je als techmerk laat inspireren door bijvoorbeeld Apple of Samsung, dat is helemaal niet gek. De merken zijn niet voor niets marktleiders. Maar wat Oppo doet, gaat een stapje verder. Het is ronduit aan het kopiëren geslagen. Vooral het ‘ecosysteem’, zoals Oppo dat steevast in zijn marketinguitingen noemt, is puur appeltje-c-appeltje-v-werk. De Reno-smartphone, de smartwatch en deze Enco Free 2 oortjes. Hoewel Oppo vooral in Azië een enorm merk is, moet het zich hier nog bewijzen en naamsbekendheid generen. Dat is nogal een uitdaging als je de producten zo erg in de schaduw van Apple zet.

En ook de producten verdienen beter. Zo testte ik eerder de Oppo Enco X bluetooth in-ears, welke uitstekend uit de test kwamen. Ik kan ze aan iedereen warm aanbevelen, alleen als je ze naast de AirPods zou leggen zou ik ook een tweede keer moeten kijken om ze te herkennen. Dat is ook een beetje het geval met deze Oppo Enco Free 2-oortjes. Hoewel ze in de kleine details iets minder afgekeken leken, dankzij een dunner steeltje dat uit het oor steekt.

Oppo Enco Free2

© PXimport

Oppo Enco Free2

© PXimport

Oppo Enco Free2

© PXimport

Enco vs. Enco

Ten opzichte van de eerde geteste Oppo Enco X, is deze Free 2-headset een slagje goedkoper: zo’n honderd euro. Dat is een prijspunt waarop heftig geconcurreerd wordt. Oppo brengt hiervoor oortjes ten tonele die vooral goed scoren met hun draagcomfort. De oortjes zijn lichtgewicht en de rubber tipjes zijn verwisselbaar, zodat ze op jouw gehoorkanaal af te stemmen zijn.

Verder springt ook de app (HeyMelody) in het oog, die mooi vormgegeven wordt en veel instelmogelijkheden biedt. Denk aan een equalizer, firmware-updates en configuratie van de tikbediening. Ook kun je hiervoor terecht voor functies als ruisonderdrukking en geluidsdoorlating.

Geluidskwaliteit

Vooral als je de Enco Free 2 met de Enco X vergelijkt hoor je vooral het prijsverschil af aan de geluidskwaliteit. Hoewel de oortjes prima zijn afgesteld met hulp van Dynaudio, heb je te maken met mindere speakertjes waarin details wat wegvallen en hoge-, midden en lage tonen wat in elkaar overlopen. Voor zijn prijsklasse is de geluidskwaliteit acceptabel, maar het beïnvloedt de geluidsbeleving wel: je wordt niet écht gegrepen door de muziek omdat het wat tam en vlak blijft. Zelf via de app aan de knoppen zitten om de geluidsafstelling te verbeteren heeft daardoor dus niet zoveel nut.

De oortjes beschikken over verschillende afspeelmodi: normaal, ruisonderdrukking en omgevingsgeluid. Waarbij de laatste twee natuurlijk wel grote invloed hebben op de accuduur. De ruisonderdrukking onderdrukt wat omgevingsgeluid, maar niet voldoende om je echt helemaal af te kunnen sluiten. Hiervoor moet je toch echt bij de duurdere oortjes kijken. De omgevingsgeluidmodus laat je best goed bewust zijn van wat er in je omgeving gebeurt. Maar dit komt wel met een licht suizend geluid.

Oppo Enco Free2

© PXimport

Oppo Enco Free2

© PXimport

Oppo Enco Free2

© PXimport

Accuduur

De afspeelmodi hebben dus flinke invloed op de accuduur. Ga uit van zo’n vier uur als je ruisonderdrukking of omgevingsgeluid aan hebt staan. Dat is niet heel erg lang. Wanneer je de gewone afspeelmodus gebruikt, gaan de oortjes zes uur mee op een acculading, wat weer acceptabel is.

Het oplaaddoosje heeft genoeg capaciteit om de oortjes zo’n vijf keer volledig op te laden. Het opladen van het doosje kan alleen via usb-c, draadloos opladen is niet mogelijk.

Oppo Enco Free2

© PXimport

Alternatieven voor de Oppo Enco Free2

Waarschijnlijk zullen de meeste Enco Free2-gebruikers mensen zijn die de oortjes gratis gekregen hebben bij een actie van Oppo. Bijvoorbeeld als cadeautje bij aanschaf van een nieuwe Oppo-smartphone. Voor anderen vallen de oortjes een beetje tussen wal en schip: ben je op zoek naar AirPods Pro? Dan ben je echt wel veel beter af met de Apple-oortjes, en kun je daar beter nog even voor door sparen. Ben je op zoek naar goede oortjes van rond de 100 euro? Dan zijn de Enco Free2 prima oortjes, maar kun je voor een vergelijkbaar bedrag ook betere oortjes kopen. Denk aan de Nothing Ear(1) of de 1More Colorbuds2.

Voor iets meer geld kun je ook kiezen voor de Oppo Enco X, die me toch net even wat beter bevielen. In deze prijsklasse heb je echter ook weer zware concurrentie, bijvoorbeeld van de Samsung Galaxy Buds2.

Conclusie: Oppo Enco Free2 kopen?

De Oppo Enco Free2 is een headset die weinig opvalt. Enerzijds door het AirPods-ontwerp, anderzijds omdat er weinig plus- en minpunten zijn. De oortjes zijn degelijk, maar in dezelfde prijsklasse valt er beter te krijgen als je kijkt naar de geluidskwaliteit

6,0

Ons oordeel

Oppo Enco Free2

Pluspunten

Draagcomfort

App

Minpunten

Ontwerp

Accuduur bij ruisonderdrukking- of omgevingsgeluidmodus

Vlak geluid

Conclusie

**Adviesprijs** € 99,- **Kleur** zwart, wit **Verbinding** Bluetooth 5.2 **Accu** 44 mAh (oortje), 480 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 4,4 gram (oortje), 48 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, aanraakbediening **Opladen** Usb-c **Website** [www.oppo.com/nl](https://www.oppo.com/nl/accessories/enco-free2/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten