Oude software en games op nieuwe systemen

Door: Robbert Brus | 21 februari 2012 15:52

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Laat oude software en games niet verstoffen maar installeer ze weer op uw huidige pc. Een moderne pc heeft een krachtige processor, een overvloed aan geheugen en een beest van een videokaart, zeker vergeleken met de pc van een aantal jaar geleden. Hierdoor is virtualisatie mogelijk, zodat u een oud besturingssysteem tegelijkertijd met uw nieuwe kunt draaien. Breng zo uw oude software en games weer tot leven.

U kunt uw oude games en software op verschillende manieren weer tot leven wekken. Zo zijn er speciale programma's voor het spelen van oude games, kunt u met virtualisatie een oud besturingssysteem binnen een venster starten en kunt u met Windows Virtual PC een oud programma fuseren met Windows 7, zodat het lijkt alsof het helemaal niet gevirtualiseerd is. Welke methode voor u de beste keus is, kunt u in deze expertcursus lezen.

Wat hebt u nodig

Voor het spelen van oude spellen lijkt het logisch dat alle hardware nieuwer dan het oude volstaat. Maar wanneer u gebruikmaakt van virtualisatie moet de computer een hoop werk verrichten, er draaien immers twee besturingssystemen. Daarnaast kost het twee keer zoveel geheugen, heeft de videokaart het zwaar te verduren en moet de schijf het bij zien te houden. Een snelle computer met een dualcore-processor, wat extra geheugen (denk aan minimaal 4 GB) en een grote harde schijf met minimaal 30 GB vrije ruimte is toch aan te raden. Daarnaast is in het geval van VirtualBox een licentie voor Windows XP noodzakelijk.

Deel 1: Virtualisatiesoftware

1. Windows Virtual PC

Windows Virtual PC met Windows XP Mode is de opvolger van Microsoft Virtual PC 2007 en werkt niet met besturingssystemen die ouder zijn dan Windows 7. De virtuele machine heeft een integratiefunctie zodat het net lijkt of software binnen Windows 7 draait. Dit verkleint de overstapbarrière voor gebruikers die nu nog Windows XP gebruiken. Op deze manier blijven hardware en programma's die niet werken op Windows 7, bruikbaar voor de gebruiker. Windows XP Mode is gratis beschikbaar voor bezitters van Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate. Als u in het verleden geen gebruik kon maken van Virtual PC omdat u bij het installeren van de XP-modus niet beschikte over een processor met hardware-virtualisatie, kunt u het nogmaals proberen. Microsoft heeft de systeemeisen versoepeld en het is nu ook mogelijk om Windows XP Modus te gebruiken zonder deze hardware-vereisten. Bent u onlangs overgestapt naar Windows 7 en kunt u bepaalde software of hardware niet meer draaien op het nieuwe besturingssysteem, dan is Windows XP Mode wat u zoekt. Met Windows Virtual PC is het mogelijk deze hard- of software te starten in de virtuele machine en vervolgens te gebruiken met Windows 7. In deel 2 leest u precies hoe u dit kunt bewerkstelligen.

Windows XP Mode zou de barrière om te upgraden naar Windows 7 moeten verkleinen.

2. VirtualBox

De huidige ontwikkelaar van VirtualBox is Sun Microsystems. Deze soft- en hardwareleverancier kent u waarschijnlijk van OpenOffice.org en Java. Ook VirtualBox draait alweer een aantal jaar mee en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest gebruikte gratis oplossingen wat betreft virtualisatie voor consumenten. De software is nog vol in ontwikkeling en er zit een grote community achter waardoor er steeds meer handige features bij komen. De mogelijkheden zijn inmiddels bijna net zo groot als de betaalde concurrent VMware Workstation. Zo kan met VirtualBox ook DirectX en OpenGL gebruikt worden, wat voor gamers een zeer interessante ontwikkeling is. Verder ondersteunt het programma 64bits-gastsystemen en is er de mogelijkheid voor teleportatie (migratie terwijl het systeem gewoon doordraait). VirtualBox is vooral interessant voor het spelen en draaien van verouderde software voor platformen als DOS, Windows 98 of Windows XP. Daarnaast is het natuurlijk de ideale tool om zonder problemen Linux uit te proberen. Hoe u Windows XP met 3D-functionaliteit in VirtualBox installeert en oude software kunt gebruiken leest u in deel 3. In het artikel Software in VirtualBox leest u meer over het uitproberen van software met VirtualBox.

Met VirtualBox kunt u 3D-spellen spelen die niet door Windows 7 worden ondersteund en ook diverse besturingssystemen draaien.

3. ScummVM en DOSBox

Nog een mogelijkheid om oude spellen te spelen is door te emuleren. Het verschil tussen emuleren en virtualiseren is dat bij emuleren ook de hardware wordt nagebootst. Twee emulatieprogramma's zijn ScummVM en DOSBox.

ScummVM is ruim tien jaar geleden in het leven geroepen om oude Lucas Arts-spellen te kunnen spelen, maar het programma bleek zo populair dat een groep ontwikkelaars het programma heeft doorontwikkeld, zodat het nu ook een flinke lijst met spellen van andere uitgevers ondersteunt. ScummVM is beschikbaar voor meerdere platformen, er zijn applicaties voor Nintendo, Android, PlayStation, Linux en Apple. Zo kunt u op allerlei apparaten de oude ondersteunde spellen weer spelen.

Ook DOSBox is een emulator. Niet omdat DOS geen x86-architectuur ondersteunt, maar omdat de oude spellen en software niet met de hoge capaciteit geheugen en de snelle processors van tegenwoordig kunnen omgaan. Door DOS te emuleren wordt dit probleem opgelost en maakt het eigenlijk niet meer uit welke hardware er gebruikt wordt. DOSBox biedt leuke toevoegingen als het maken van in-game screenshots en het opnemen van video's van de spellen die gespeeld worden. Naast het spelen van spellen is het met DOSBox ook mogelijk om Windows 3.11 en Windows 95 te draaien, hoewel in de gebruikersvoorwaarden staat dat DOSBox uitsluitend gebruikt mag worden voor het spelen van oude DOS-spelletjes. Ook bij DOSBox geldt dat er applicaties gemaakt zijn voor andere platformen als de Nintendo Wii, Apple en PlayStation.

Oorspronkelijk is ScummVM een programma om oude Lucas Arts-spellen te spelen, maar inmiddels is het programma al veel verder uitgebreid.

Door DOS te emuleren worden problemen met te snelle processors, incompatibele geluidskaarten en een te grote capaciteit aan geheugen onderschept.

Oude software

Bent u oudere software aan het virtualiseren, dan kunt u tegen het probleem oplopen dat er geen software meer te krijgen is. WinZip is inmiddels bij versie 15.5 en bij versie 11 is de ondersteuning voor Windows 98 gestopt. Op de website van de maker is de oude software nergens meer te vinden. Gelukkig is er een site die wel al deze verouderde software heeft bewaard en waar u terecht kunt om nog oude software te downloaden. Op www.oldversion.com vindt u oude virusscanners, archiefsoftware, oude versies van ICQ of MSN en oude browsers zoals Netscape of Firefox 0.6. Naast dat sommige software nodig is, is het ook leuk om nog eens naar die oude programma's te kunnen kijken. Zoekt u oude spellen, dan is de site www.dosgames archive.com leuk om eens te bestuderen. Hier vindt u demo's en volledige versies van oude spelletjes en wordt ook aangegeven of een spel met DOSBox compatibel is.

Gelukkig is veel oude software terug te vinden op de website www.oldversion.com.

0 Reactie(s) op: Oude software en games op nieuwe systemen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.