Overstappen op een SSD

Door: raymond-koning-en-jeroen-boer | 15 april 2010 11:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Een SSD (Solid State Drive) biedt veel voordelen ten opzichte van een normale harde schijf: hij is sneller, stiller en energiezuiniger. Het loont dus de moeite om uw harde schijf te vervangen door een SSD. In deze workshop zetten we een bestaande Windows 7-installatie over op een SSD. Ook laten we zien hoe u de SSD volledig leegmaakt als u er voor kiest om Windows opnieuw te installeren.

Dit artikel bestaat uit vier pagina’s:

Bestaande installatie overzetten (huidige pagina)

- Benodigheden

- Toch vers installeren?

- Macrium reflect free

- Macrium reflect free installeren

- Reflect free herstelschijf maken

Bestaande installatie overzetten (vervolg)

- Image maken

- SSD installeren

- Opstarten vanaf de herstelschijf

- Image terugzetten

Alignment

- Wat is alignment?

- Altijd alignment

- Controle alignment in Windows

Onderpartitioneren

- Wat is onderpartitioneren?

- Installatie Windows 7

- Onderpartitioneren vanuit Windows 7

Bestaande installatie overzetten

Benodigdheden

Behalve een SSD hebt u voor deze workshop een lege cd of dvd, een externe harde schijf en een usb-stick nodig. Op de externe harde schijf bewaren we het image van de geïnstalleerde Windows-installatie, dat u later terugzet op de SSD. De lege cd of dvd gebruiken we om een herstel-dvd te maken waarmee het gemaakte image wordt teruggezet. De usb-stick hebt u alleen nodig als u een al gebruikte SSD hebt en Windows 7 helemaal opnieuw wilt installeren. Wij gaan in deze workshop uit van Windows 7 Home Premium, maar ook andere Windows 7-versies kunnen worden overgezet.

Toch vers installeren?

In deze workshop laten we zien hoe u een bestaande Windows 7-installatie overzet naar een SSD. Als u voor de beste prestaties gaat, dan is het verstandiger om Windows 7 vers te installeren. Dit heeft te maken met de zogenoemde ‘alignment’ van de partitie. Meer informatie hierover leest u in het kader ‘Alignment’. Wij kennen geen werkwijze waarmee een aangemaakt image zo kan worden teruggezet dat de partitie ‘aligned’ blijft. Wilt u Windows 7 schoon installeren op een SSD die al eerder is gebruikt, ga dan naar het tweede gedeelte van deze workshop.

Macrium Reflect Free

Geen van de gratis image­programma’s die we hebben uitgeprobeerd bleek in staat om een partitie ‘aligned’ terug te zetten. Macrium Reflect Free Edition vinden we een prettig programma, daarom gebruiken we het in deze workshop. Surf naar macrium en klik op Download Now. U wordt doorverwezen naar de juiste pagina op Download.com. Reflect Free is geschikt voor 32 en 64 bit Windows-versies en installeert automatisch de juiste variant. Start het installatieprogramma door op het gedownloade bestand te dubbelklikken.

Macrium Reflect Free installeren

Nadat u de installatieprocedure hebt gestart, klikt u op Next om de installatiebestanden uit te pakken en de installatie te starten. Klik nogmaals op Next en ga akkoord met de licentievoorwaarden door I agree te selecteren en op Next te klikken. U kunt nu bepalen waar het programma wordt geïnstalleerd. De standaardmap zal in de meeste gevallen voldoen, klik dus nogmaals op Next. Vervolgens klikt u ook in het volgende scherm op Next om de installatie te starten. Sluit het installatieprogramma af met een klik op Close.

Reflect Free herstelschijf maken

Start Macrium Reflect Free op. Voordat we een image maken van de Windows-installatie, gaan we eerst aan de slag met een herstel-cd. Deze hebt u nodig om het image op uw SSD te zetten. Stop een lege cd of dvd in uw brander en klik in het menu op Other Tasks. Klik vervolgens op Create Rescue CD. In het venster dat nu opent kiest u de optie Linux en klikt u op Next. Klik op Finish om de herstelschijf te branden.

5 Reactie(s) op: Overstappen op een SSD

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 december 2013 19:54 Anoniem
  slecht uitgelegd, echt onduidelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2014 21:43 Anoniem
  Heb verschillende dingen bekeken, maar via bovenstaande uitleg is het mij uiteindlijk gelukt. Bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 augustus 2014 19:52 Anoniem
  Thanks en die reactie was slecht is een leugen hij moet gewoon zijn mond houden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 september 2014 08:10 Anoniem
  de imigratie software van mijn samsung ssd herkent niet de wd sata hd die aan een externe baty hangt via usb! dus kan ik niet 1 op 1 de hd kopieren!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 november 2015 03:14 Anoniem
  Voor alignment probeer eens Mini Tool Partition Wizard Free!
  Voor de Boot schijf werkte het bij mij prima.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.