Een filmpje kijken of naar muziek luisteren hoort bij de standaardactiviteiten op een computer. Veel mensen beseffen echter niet dat er veel meer mogelijk is. Zet uw televisie en stereotoren maar vast op Marktplaats, want met deze tips hebt u alleen de computer nog nodig om van mediabestanden te genieten!

1. Voorbereidingen

Om van uw computer een volledige multimediamachine te maken, gebruiken we slechts een paar programma's. Uw pc wordt een alleskunner en het zou onhandig zijn om voor iedere optie een apart programma te moeten installeren. U zult uw machine moeten voorbereiden op de komst van veel verschillende soorten multimedia en in dat kader hebt u een verzameling codecs nodig. Codecs zijn de nu nog ontbrekende schakels die het mogelijk maken om dvd's, blu-rays en mp3's in alle soorten en maten af te kunnen spelen. Een perfect codec-pakket dat u kunt gebruiken is CCCP. Klik op Download CCCP en volg de verschillende stappen. In het Select Components-scherm staat standaard een vinkje bij de installatie van Media Player Classic HomeCinema. We gaan verderop in dit artikel nog op het gebruik van een dergelijke speler in, maar het is aan u of u deze speler als een noodzakelijke toevoeging ziet.

© PXimport

CCCP is een kant-en-klaar codec-pack. Na installatie hoeft u er niet meer naar om te kijken.

2. Gratis muziek

Bij de titel van deze tip denkt u ongetwijfeld aan het downloaden van muziek via torrents en nieuwsgroepen. Er is echter een goed alternatief voor het wachten op downloads en het handmatig binnenhalen van muziek. Tegenwoordig kunt u gebruikmaken van diensten als Spotify en Grooveshark, waarbij u online of vanuit een programma direct naar muziek kunt luisteren, uit welk genre u maar wenst. Ideaal voor een feestje of om gewoon van uw favoriete muziek te genieten. In de volgende tip gaan we eerst in op Spotify.

© PXimport

Van André Hazes tot Van Morrison: met Spotify kunt u alles streamen!

3. Spotify downloaden

Spotify is een dienst waarmee u miljoenen liedjes kunt beluisteren, tegen een maandelijkse betaling van tien euro aan abonnementskosten. In een aantal landen is de dienst echter gratis en volgens recente berichten wordt Nederland binnenkort aan dit rijtje toegevoegd. Spotify kan gratis zijn omdat u om de pakweg vijf liedjes een reclameboodschap van ongeveer een minuut hoort. Omdat u zelf albums of afspeellijsten aanklikt om naar te luisteren, is het net alsof u naar de radio luistert, maar dan zonder pratende dj's en langdurige reclame- en nieuwsuitzendingen. U kunt Spotify downloaden via de site. Klik bovenin het scherm op Download en druk in het volgende venster op de knop Download now. Het bestand is klein (2,8 MB) en de installatie ervan kost weinig tijd.

4. Spotify optimaliseren

U kunt Spotify op verschillende manieren gebruiken. U kunt met behulp van de zoekbalk handmatig naar een artiest zoeken, of simpelweg in het tabblad Top Lists de lokale of internationale Spotify Top 100 afspelen. Door op Radio te klikken kunt u uw eigen 'radiostation' beluisteren. Selecteer de decennia waarin uw favoriete muziek uitkwam door erop te klikken of door de witte pijltjes te slepen, en kies genres door ze afzonderlijk aan te klikken. Druk nu op de playknop en uw station wordt afgespeeld, met af en toe een reclameboodschap tussendoor. De liedjes zijn ook te koop en kunnen tegen betaling worden gedownload. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op een liedje, klik dan op Buy from en selecteer vervolgens de gewenste online muziekwinkel. Door liedjes te selecteren, kunt u afspeellijsten aanmaken, maar veel gebruikers hebben al kant-en-klare playlists voor u online gezet. Een grote verzameling lijsten is te vinden en te downloaden op spotifylist. Hier kunt u op genre of handmatig naar uw favoriete muziek zoeken. Eenmaal een leuke lijst gevonden? Klik op Listen to this playlist in Spotify! en de muziek wordt automatisch gestart. U kunt ook uw eigen afspeellijst naar deze site uploaden.

© PXimport

Met Spotify importeert u fantastische afspeellijsten, waar u direct naar kunt luisteren.

5. Grooveshark (1)

Grooveshark werkt hetzelfde als Spotify, maar is een online applicatie. Het gebruik ervan is gratis, er worden advertenties in getoond waarvan de inkomsten worden gebruikt om artiesten en uploaders te betalen. De databank van Grooveshark is wat minder geordend dan die van Spotify. Zo is niet ieder album van elke artiest compleet, maar dat mag de pret niet drukken. De kracht van Grooveshark zit in de mogelijkheid om afspeellijsten te maken en naar aanverwante muziek te luisteren. Het systeem is daarom ideaal voor gebruik als muziekspeler of radio. Surf naar Grooveshark en maak een account aan, zodat u bijvoorbeeld een afspeellijst samen kunt stellen uit de enorme hoeveelheid aanwezige nummers. Als extra aardigheidje kunt u uw afspeellijst als zogenaamde 'widget' exporteren (klik op Export, linksonder het venster) en hem op uw Hyves-pagina plaatsen. Door op Radio te klikken laat u Grooveshark zelf de nummers op uw afspeellijst aanvullen, waarbij de selectie is gebaseerd op eerder afgespeelde muziek.

© PXimport

Met Grooveshark haalt u vrijwel alle muziek van de wereld in huis!

6. Grooveshark (2)

Als u drie dollar per maand betaalt, kunt u Grooveshark reclamevrij gebruiken. Bovendien krijgt u dan nog een aantal extra's, zoals een desktop-applicatie die is te vergelijken met die van Spotify. Ook wanneer u de dienst gratis wilt blijven gebruiken is er een aantal extra's beschikbaar. Wanneer u Google Chrome als browser gebruikt, is er een uitbreiding beschikbaar waarmee een play-knop en knoppen voor de vorige en de volgende track in de browser worden geplaatst. Surf hiervoor naar Chrome.Google en typ in de zoekbalk Chromeshark. Klik daarna op de gevonden titel en kies Installeren.

© PXimport

Grooveshark kan vanuit Chrome worden bediend via een extensie.

7. Karaoke

Als u een echte muziekliefhebber bent, zingt u ongetwijfeld vaak mee. Voor wie regelmatig via Google naar zogenaamde 'lyrics' (songteksten) zoekt, bestaan er verschillende karaokeprogramma's voor de computer. Die zijn vaak duur en ze werken niet altijd even goed. Een prima alternatief biedt MiniLyrics, een stand-alone plug-in voor bijna alle bekende programma's waarmee u media af kunt spelen. Download en installeer MiniLyrics en kies bij de installatie in welke mediaspelers u de songteksten wilt zien. Onder de ondersteunde spelers bevinden zich Winamp, MediaMonkey, Windows Media Player, iTunes, maar ook het eerder behandelde Spotify. Zodra u een liedje afspeelt, wordt MiniLyrics automatisch geopend en downloadt het de tekst uit een online databank. Wanneer de titel niet helemaal duidelijk is, moet u zelf een lied selecteren uit de lijst.

© PXimport

Zing voortaan mee in uw persoonlijke karaokebar!

Voddler

Naast populaire muziekdiensten als Spotify en Grooveshark bestaat er eenzelfde soort dienst voor films en series, genaamd Voddler. Op dit moment is Voddler alleen in Zweden te gebruiken, maar naar verwachting zal de rest van Europa snel volgen. In tegenstelling tot de eisen voor Spotify, moet u voor Voddler een redelijk snelle internetverbinding hebben. Een bandbreedte van minimaal 5 Mbit/s is wel vereist voor de beste beeldkwaliteit, zeker wanneer u de pc op een televisie hebt aangesloten (zodat u van HD-beeld kunt genieten). Daarnaast wordt een draadverbinding aangeraden, omdat deze de meest stabiele connectie zou geven. Zo goed als alle films zijn via Voddler gratis te bekijken en slechts voor de allernieuwste films moet een klein bedrag worden betaald.

Hoewel dat vanuit Nederland voorlopig dus nog zinloos is, kunt u zich wel registreren. Geregistreerde gebruikers worden op de wachtlijst gezet voor een zogenaamde uitnodiging, waarmee ze van streaming films, televisieprogramma's en documentaires kunnen genieten. Als u zich wilt registreren, surft u naar voddler en klikt u op Sign up, rechtsboven in beeld. Nadat u een gebruikersnaam en e-mail hebt opgegeven, krijgt u een mail van Voddler met de mededeling dat u op een wachtlijst bent geplaatst. In sommige gevallen zit daar direct een uitnodigingscode bij, waarmee u kunt inloggen. Zoals gezegd, is het gebruik van Voddler voor ons nog toekomstmuziek.

 

© PXimport

Met Voddler kan een gratis videotheek in huis worden gehaald. Nederlanders moeten nog wel even wachten...

8. MiniLyrics instellen

Om de tekst als realistische karaoke in beeld te krijgen, kunt u een aantal instellingen wijzingen. Rechtsklik in MiniLyrics en kies Preferences. Bij het tabblad Themes is het uiterlijk van de tekst en de achtergrond aan te passen. Dit is belangrijker dan u denkt: hoe groter en duidelijker de tekst in beeld komt, hoe beter u kunt meezingen. Ga naar Lyrics Display. Deze staat standaard op Normal lyrics mode settings, dit zijn de instellingen van de normale MiniLyrics-weergave. Kies een duidelijke lettergrootte en een duidelijk lettertype, het liefst een schreefloos type waarbij geen creatieve haakjes en boogjes aan de letter vastzitten. Simpele letters maken de tekst duidelijker leesbaar. Onder het kopje Lyrics display style kiest u nu Vertical scrolling en Fade in lyrics. Zet een vinkje naast Karaoke, zodat de letters worden opgelicht op het moment waarop de betreffende woorden moeten worden meegezongen. Stel dezelfde instellingen in bij Floating lyrics mode settings. Dit is het brede schermpje waarbij, zoals in een echte karaokebar, slechts twee regels van de hele tekst in fors formaat in beeld verschijnen. De gedownloade tekst wordt standaard op uw C-schijf opgeslagen (C:\Lyrics).

9. Microfoon

Om het karaoke-effect verder door te voeren, kunt u een microfoon gebruiken bij het zingen. Stel deze zo in dat uw stem direct via de speakers is te horen. Ga hiervoor naar Start, Configuratiescherm, Geluid. Bij het tabblad Afspelen selecteert u Luidsprekers en vervolgens Eigenschappen. Ga naar Niveaus en klik naast Microfoon op het geluidslogo. Hier mag geen rood kruis doorheen staan. Test nu de microfoon door erdoor te praten en stel de schuivers zo af dat uw stem mooi klinkt bij redelijk harde muziek. U kunt ervoor kiezen om een mooie geluidskaart te kopen waarop een aansluiting zit voor een goede losse microfoon. Voor tien tot vijftien euro kunt u ook een simpele microfoon van een bekend merk kopen. Het is in ieder geval belangrijk dat het snoer lang genoeg is om op een redelijke afstand van de speakers te kunnen blijven staan. Wanneer de microfoon te dicht op de boxen staat, gaat het geluid 'rondzingen' en hoort u een schelle piep of een enorme echo.

© PXimport

Maak uw karaokebar realistischer, door uw microfoon op een speakerset aan te sluiten.

10. DJ

Om op een feestje als een echte dj te fungeren, hoeft u geen expert te zijn. Download gewoon de juiste software en mix liedjes door elkaar, dan klinkt het al snel alsof u dat al jaren doet. Helaas zijn er nog geen goede freewareversies van dj-software verkrijgbaar. De meest uitgebreide en bekendste draaitafel is die van Virtual DJ, die u twintig dagen gratis mag gebruiken. Dit programma kan worden gedownload op virtualdj en heeft een omvang van 21 MB. Een alternatief is OtsTurntables Free (3 MB). Deze mixset is gratis, maar u moet er wel de betaalde versie van aanschaffen als u gebruik wilt maken van een aantal uitbreidingen, zoals de mogelijkheid om te scratchen. Beide programma's zijn eenvoudig in gebruik, maar het aantal opties is zó uitgebreid dat uitleg erover niet in deze tip past. De basis kom er op neer dat u afspeellijsten kunt importeren en daarbij de liedjes in en uit kunt faden, zodat er mooie overgangen tussen zitten.

© PXimport

U 'draait' de muziek, dus u bent de dj. Speel af en mix de nummers door elkaar!

11. Televisie kijken

Wanneer u een interne of externe tv-kaart bij uw computer heeft, kunt u live televisie kijken, precies zoals u dat doet op een beeldbuis. Sluit de kabel aan op de kaart en gebruik een programma als Windows Media Center, MediaPortal of Moovida om zenders te scannen en direct programma's op te nemen op uw harde schijf. Daarnaast kunt u met deze software online radio luisteren, tv-streams bekijken, uw fotocollectie inzien en het weerbericht lezen. We gebruiken hier het gratis Media Portal voor een beknopt voorbeeld. Download het programma via de eerder genoemde website. Tijdens de installatie wordt gevraagd of u tv wilt kijken en zo ja, of daar HD-beelden tussen zitten. Hierna worden extra benodigdheden binnengehaald om de software werkend te krijgen.

© PXimport

MediaPortal is een gratis alternatief voor Windows Media Center.

12. Media Portal instellen

Zodra het programma is geïnstalleerd, wordt een uitgebreide handleiding geopend en vindt u een aantal pictogrammen op uw bureaublad. Hiermee kunt u de 'televisie' en de software zelf instellen. Klik op MediaPortal Configuration, waarna het optiemenu opent. Standaard staan de meeste instellingen goed, maar aan alles kan worden gesleuteld. Het is wel handig om even aan te geven waar uw video's, foto's en muziek staan opgeslagen. Dit doet u door op elk aangegeven tabblad te klikken en een map te selecteren via een bladermenu. Klik daarnaast eens op Remote, zodat een menu wordt geopend waarin u een afstandsbediening kunt selecteren en hem desnoods via het toetsenbord in kunt stellen. Start nu MediaPortal op, via het pictogram. Het programma scant direct alle aanwezige televisie- en radiostations en u kunt het dus meteen gebruiken. Dit onderdeel werkt bij Windows Media Center, dat standaard in veel Windows 7- en Windows Vista-edities is opgenomen, ongeveer hetzelfde.

© PXimport

MediaPortal stelt zichzelf in en zoekt naar aanwezige kanalen.

13. Sociale multimedia

Het is vervelend om drie aparte schermen of tabbladen open te moeten houden voor Facebook, Twitter en YouTube. Het programma DeskTube combineert het beste van deze drie diensten (inclusief webcamchat) in één programma, zodat u ze direct vanaf uw desktop kunt gebruiken. Het programma draait op Adobe Air, een ontwikkelingstoepassing die direct wordt meegenomen wanneer u hem nog niet hebt. Zodra u DeskTube start, kunt u inloggen op YouTube, Facebook en Twitter, en een account aanmaken voor een webcamchat. Terwijl u een video bekijkt via YouTube, houdt u in hetzelfde scherm uw Facebook-status bij en Twittert u deze gebeurtenis de wereld in! Bovendien hebben de makers van de software plannen om via een update de mogelijkheid in te bouwen om tegelijkertijd live tv te kijken.

© PXimport

DeskTube brengt het beste van internet naar uw bureaublad: Kijk en tweet!

Deel uw media

Windows 7 heeft het wel heel eenvoudig gemaakt om media met andere Windows 7-machines op een netwerk te delen. Klik in uw systeemvak op uw netwerkverbinding en kies Netwerkcentrum openen. In dit centrum gaat u naar Een thuisgroep en opties voor delen selecteren. Zet bijvoorbeeld een vinkje bij Muziek, Video's en Printers en doe ditzelfde naast Mijn afbeeldingen, muziek en video's naar alle apparaten op mijn thuisnetwerk streamen. Kies nu Opties voor mediastreaming selecteren, waarbij u nog een naam kunt geven aan uw bibliotheek en aangesloten computers kunt toestaan of juist kunt blokkeren. Sluit af met een druk op OK en Wijzigingen opslaan. Let op: iedereen die aanwezig is op het verbonden netwerk kan nu via het netwerkscherm uw gedeelde media detecteren, het is dus verstandig om niet al uw documenten te delen. Blokkeer desnoods bepaalde verbonden computers.

 

© PXimport

Deel al uw media via het thuisnetwerk: nooit meer bestanden kopiëren.

14. Multimedia-bureaublad

In Windows Vista en Windows 7 is het gebruik van gadgets op het bureaublad sterk geïntegreerd. Met het toevoegen van een aantal applicaties bouwt u uw bureaublad zo om dat u er tv op kunt kijken, naar radio kunt luisteren, sociale media bij kunt houden en nog veel meer. Rechtsklik op de sidebar (Vista) of op het bureaublad (Windows 7) en kies Gadgets. Er verschijnt nu een scherm waarop u op Meer gadgets downloaden kunt klikken. U wordt doorverwezen naar de website van Microsoft, waarna u naar Meer bureaubladgadgets gaat, dat in het tabblad Gadgets is te vinden. In de categorieën Communicatie, Multimedia, Nieuws en feeds, en in Muziek, film en tv komt u een schat aan nuttige gadgets tegen. Zoek bijvoorbeeld eens op MiniTV. Daar vindt u een grote hoeveelheid nationale en internationale live tv-zenders, Teletekst, een tv-gids en de gadget voor uw Windows Media Center, waarmee u dit allemaal vanaf het bureaublad direct kunt beheren!

© PXimport

Met behulp van gadgets verandert u uw bureaublad in een multimediajungle.

15. Video, audio en foto's

Op inmatrix kunt u Zoom Player Max downloaden, een gratis multimedia-alleseter. Van jpeg tot tiff, van flac tot mp3 en van dvd tot blu-ray: Zoom Player speelt alles af, wat u ook maar wenst! Hebt u toch een bestand dat niet door de software wordt herkend? Op de website zijn plug-ins en filters te downloaden waarmee u zich moet kunnen redden. Zoom Player werkt zoals VLC Media Player en Media Player Classic: erg eenvoudig. Eenmaal geopend klikt u op het ronde sterretjes-pictogram naast de afspeelknoppen, zodat een extra werkbalk wordt geopend. Hierin bevinden zich de opties, de mediabibliotheek en een knop voor streams, zoals Shoutcast-radiostations, die rechtstreeks kunnen worden ingeladen. Kies Media Library, de derde optie van rechts, om aan te geven waar uw bestanden staan. Om uw foto's in te laden kiest u Pictures, Add. Geef een naam voor het ontstane tabblad, bijvoorbeeld Foto en geef in het nieuwe scherm de locatie aan. Sluit af met Close, of met Open Navigator om een map te selecteren. Via het Antennelogo opent u Station Manager, waarmee u een url kunt invoegen of via de Shoutcast Top Station-lijst een kanaal kunt kiezen.

© PXimport

Zoom Player is een simpele mediaspeler, maar achter de schermen heeft hij veel in huis!

© PXimport

Ook uw fotocollectie kunt u met deze speler bekijken, u hoeft dus geen aparte software meer aan te schaffen.

Google Docs in Microsoft Office

Dit artikel geeft tips waarmee u zoveel mogelijk multimediaplezier uit uw computer kunt halen. Ook tekstdocumenten vallen onder de term 'multimedia'. Met het kleine programma Offisync voegt u een aantal extra knoppen toe aan Microsoft Office 2003 of 2007. Daarmee kunt u documenten openen en opslaan via de online dienst Google Docs, en ze rechtstreeks met collega's en familie delen. Daarnaast voegt Offisync een extra knop toe waarmee u via Google Afbeeldingen of Google Search afbeeldingen kunt zoeken, om ze vervolgens uit te snijden en toe te voegen. Op deze manier bent u weer van een extra toepassing af en haalt u het uiterste uit de meest gebruikte kantoorpakketten. Tijdens de installatie wordt een extra tabblad, genaamd OffiSync, aangemaakt, waarmee u de beschikking over de nieuwe functies krijgt en in kunt loggen op uw account.

© PXimport

Offisync verenigt Google met Microsoft!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten