Philips 231P4UPES - Beeldscherm via usb 3.0

© PXimport

Philips 231P4UPES - Beeldscherm via usb 3.0

Geplaatst: 2 januari 2014 - 10:07

Aangepast: 24 november 2022 - 10:32

Michiel de Roode

Vorig jaar verschenen de eerste usb-beeldschermen. De eerste schermen maakten gebruik van een usb 2.0-verbinding. Het probleem daarbij was dat de bandbreedte onvoldoende was en daardoor de schermen kwalitatief tegenvielen. Usb 3.0 moet hier verandering in brengen.

De 231P4UPES is de nieuwe usb-monitor van Phillips die gebruik maakt van usb 3.0. Net als bij alle andere usb-beeldschermen wordt technologie gebruikt van DisplayLink die ervoor zorgt dat beeld en geluid via een usb-verbinding kunnen lopen. Het scherm is voorzien van een TN-paneel met een Full HD-resolutie en een diagonaal van 23 inch. Door de TN-technologie is de inkijkhoek matig, maar voor doorsnee kantoorwerkzaamheden zal dit niet snel een probleem zijn.

Naast usb 3.0 is het scherm ook via VGA aan te sluiten. We missen helaas een digitale beeldaansluiting als DVI, HDMI of DisplayPort. Eén van die drie aansluitingen was al genoeg geweest. Opvallend is dat het scherm een gigabit-netwerkaansluiting heeft.

Aansluiten via usb

Op zich is de beeldkwaliteit van de DisplayLink-compressie over usb 3.0 best goed, maar het haalt het nog niet bij ongecomprimeerd beeld via een digitale aansluiting. Dit is vooral te zien bij de grijsverlooptest waarbij de overgang in grijstinten niet helemaal perfect vloeiend is.

Doordat er maar één usb-kabel nodig is, functioneert het scherm perfect als een soort dockingstation. Je sluit je laptop aan via de usb3.0-kabel en je beschikt direct over beeld, geluid, microfoon en een netwerkaansluiting.

 

© PXimport

Conclusie

De technologie van DisplayLink is met usb 3.0 sterk verbeterd ten opzichte van usb2.0-schermen. De videocompressie is een stuk beter waardoor het kijken van films geen probleem meer is. Zelfs het spelen van games is nu een optie, alhoewel we snelle shooters afraden. Wat we in de toekomst nog wel graag zien, is dat het scherm naast usb 3.0 ook via een digitale beeldaansluiting aan te sluiten is. Voor de rest is de 231P4UPES een goede vooruitgang ten opzichte van de eerste generatie usb-beeldschermen en daarmee een aanrader voor mensen die een eenvoudig aan te sluiten scherm voor hun laptop zoeken.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

In hoogte verstelbaar

Alles over één usb-kabel

Minpunten

Inkijkhoek

Conclusie

Philips 231P4UPES ----------------- **Straatprijs** € 280,- **Garantie** 2 jaar **Beelddiagonaal** 23 inch (1920 x 1080) **Type paneel** TN (60 Hz) **Backlight** WLED **Gemeten helderheid** 232,4 cd/m² **Gemeten contrastratio** 680:1 **Kijkhoek (hor./ver.)** 170° / 160° **Responstijd** 5 ms **Ondersteuning 4:3-beeldverhouding** Ja **Omvang (BxDxH)** 54,7 x 22 x 48,5 t/m 51,5cm **Pivot / Hoogte instelbaar** Ja / Ja (13 cm) **Gewicht** 5,3 kg...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten