Photoshop: maskers en nauwkeurige selecties

Door: dirk-schoofs | 14 april 2010 10:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7
  8. pagina 8

Bij veel beginnende Photoshop-gebruikers roept de term ‘maskers’ meteen koudwatervrees op. Onbekend maakt onbemind, en dat is onterecht. Maskers zijn immers reuze handig om nauwkeurige selecties te maken en vast te houden. En wanneer u eenmaal de smaak te pakken hebt, kunt u nooit meer zonder!

Dit artikel bestaat uit meerdere pagina’s:

- Portret op Times Square (huidige pagina)

- Muur met aanpassingslagen

- Snelmaskers

- Haarfijn maskeren

- Rode charme

- Collage met overvloei-effect

- Diepblauwe lucht

- Grillig kader

Portret op Times Square

Stap 1

Een masker is het tegenovergestelde van een selectie. Dat is ook precies de reden dat u maskers kunt gebruiken om selecties te maken. Spreken we in raadsels? Bijgaand voorbeeld zal veel duidelijk maken. Selecteer met de Veelhoeklasso het reclamebord op Times Square. Negeer daarbij de lamp die voor het bord staat. Met slechts vier muisklikjes selecteert u de inhoud van dit bord.

Stap 2

Vervolgens maakt u van de achtergrondlaag een gewone laag. Open het palet Lagen, dubbelklik op de laag ‘Achtergrond’ en verander de naam in ‘Laag 0’. Daarna kiest u Laag / Laagmasker / Selectie verbergen (Hide Selection). In het palet Lagen ziet u een zwart masker verschijnen. Het principe is simpel: wat zwart is, wordt afgedekt en wat wit is, blijft zichtbaar. Met de tussenliggende 254 grijstinten kunt u de zichtbaarheid geleidelijk aanpassen. Zorg dat de voorgrond- en achtergrondkleur op de standaardinstellingen staan: wit en zwart.

Stap 3

Dan plakt u de afbeelding die in het afgedekte deel moet verschijnen op een nieuwe beeldlaag. U zorgt dat deze nieuwe laag onder de vorige komt te staan. Schaal en roteer deze geplakte afbeelding, zodat de inhoud netjes past in het gemaskerde deel van de bovenliggende laag. Dat schalen en roteren kunt u het beste tegelijk doen via de toetsencombinatie Ctrl+T. Positioneer het nieuwe plaatje netjes in het ‘gat’ dat door het masker is ontstaan.

Stap 4

De helderheid van de foto onder het masker stemt niet overeen met de nieuwe omgeving. Dat lost u op met de Niveaus (Levels) via Ctrl+L. Selecteer in het palet Lagen de onderste laag. In het venster Niveaus verschuift u bij de Uitvoerniveaus (het onderste schuifje) de witte regelaar naar links. Dan schildert u met wit op het masker waar de lamp tevoorschijn moet komen. Met zwart corrigeert u uitschieters. Gebruik de X-toets om snel te wisselen tussen wit en zwart. Zo werkt u de lamp weg uit het masker.

0 Reactie(s) op: Photoshop: maskers en nauwkeurige selecties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.