Powerpoint 2010: videomogelijkheden

In PowerPoint was het al langere tijd mogelijk om videobeelden in een presentatie op te nemen. In de 2010-editie is dat flink verbeterd. U kunt nu zelfs video’s bewerken.

In PowerPoint kiest u op het tabblad Insert voor Video, Video from File. Blader naar de video die u wilt gebruiken en selecteer deze. Klik de video aan om het tabblad Video Tools op te roepen. Op de subtab Format vindt u opties om de video te bewerken zonder hiervoor een extern programma te gebruiken. Bij Corrections kunt u eenvoudige kleurcorrecties op de video uitvoeren door de helderheid en het contrast aan te passen. Bij Poster Frame kunt u een thumbnail kiezen die wordt getoond wanneer de video nog niet wordt afgespeeld. In het vak ernaast – Video Styles – kunt u het uiterlijk van de speler aanpassen, door onder meer de vorm, kaders en effecten te veranderen.

Videomogelijkheden

De subtab Playback is nog interessanter. Hiermee kunt u een montage van een video maken zonder gebruik te hoeven maken van externe programma’s. Klik op de knop Trim Video. Vervolgens opent een nieuw venster waarin u het begin- en eindpunt van het materiaal kunt bepalen. Tevreden? Bevestig met een klik op OK. In de sectie Bookmarks kunt u markeringen aanbrengen in specifieke gedeelten van de video. Selecteer het gewenste markeerpunt en klik op de knop Add Bookmark. Tijdens de eigenlijke presentatie kunt u hiermee snel naar specifieke punten spoelen. Ook kunt u het beeld laten in- en uitfaden. Bij Fade DuRation geeft u aan hoe lang de fade mag duren (Fade In en Fade Out). Direct ernaast kunt u de geluidssterkte bepalen met de knop Volume. Tot slot vindt u in het vak Video Options aanvullende opties om de video aan te passen, bijvoorbeeld door deze automatisch te laten ‘loopen’ of terug te spoelen zodra de video aan het einde is gekomen.

© PXimport

Werken met video is een stuk eenvoudiger geworden in PowerPoint 2010.

Engelse interface

Dit artikel is gemaakt met de Engelse bètaversie van Office 2010 (omdat de Nederlandse versie nog niet beschikbaar is). Alle benaming in de interface zijn dus in het Engels. Mocht u later dit jaar de Nederlandse versie installeren, dan heten alle functies weer anders. Maar tegen die tijd passen we deze artikelen aan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten