Privacy op Facebook – Zo gooi je niet alles te grabbel

Door: evi-maquoi | 05 mei 2013 09:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Facebook en privacy zijn een ongelukkig huwelijk. Niet alleen verzamelt het sociale netwerk gegevens over je waar zelfs Google van watertandt, ook staan de instellingen standaard helemaal open. Hoog tijd om alles door te nemen, zodat je weet wat je met wie deelt en je zelf in de hand houdt wat Facebook en app-aanbieders van je te weten komen.

Ben je er je van bewust wat je allemaal op Facebook publiceert en met wie je het deelt? Niet enkel je vrienden maar ook Facebook zelf krijgt immers toegang tot je statusupdates, foto’s, evenementen, gespeelde spelletjes, locatiegegevens enzovoort.

Kan je voorkomen dat je persoonlijke informatie in zoekmachines verschijnt? En kan je ook beletten dat iedereen zomaar in jouw familieplaatjes begint te neuzen? Ja, dat kan allemaal. Het is zelfs het ideale moment om je profielpagina dicht te timmeren, want zodra de gloednieuwe Graph Search-zoekfunctie gelanceerd wordt, is het eenvoudig om in persoonlijke informatie te woelen. Wij leggen je in deze cursus uit hoe je jouw privégegevens het beste af kan schermen.

01 Vrienden groeperen

Wil je wel dat jouw beste vrienden of familieleden je statusupdates kunnen lezen, maar mogen kennissen, buren of collega’s de foto’s van dat ene feestje eigenlijk niet zien? In principe kan je perfect instellen wie wat mag zien. Het beste kan je jouw Facebook-vrienden hiervoor indelen in groepen. Je hoeft dit slechts één keer te doen, dus het is de moeite waard om hier even tijd aan te besteden.

Om een overzicht te krijgen van je verschillende lijsten, klik je op de Facebook-startpagina in de linkerkolom op Meer naast Vrienden. Standaard zie je lijsten zoals Goede vrienden, Kennissen, Familie en Uw stad-omgeving. Met de knop + Lijst maken kan je eenvoudig nieuwe lijsten aanmaken. Kies een Lijstnaam en voeg vervolgens leden toe door de beginletters van de naam in te voeren. Selecteer de mensen die je aan de lijst wilt toevoegen en bevestig met Maken.

Je collega’s kan je allemaal bundelen in één lijstje.

Het is verstandig om lijsten te maken voor je verschillende soorten vrienden: (ex-)collega’s, (ex-)klasgenoten, buren, sportclubvrienden enzovoort. Je kan op elk ogenblik vrienden aan een lijst toevoegen door op de desbetreffende lijst te klikken en in de rechterhoek op + Vrienden aan deze lijst toevoegen te klikken. Facebook stelt je onder Lijstsuggesties ook een aantal vrienden voor waarvan de netwerksite denkt dat ze in het lijstje passen. Met de Toevoegen-knop kan je ze groeperen. Je kan één Facebook-vriend in meerdere categorieën onderverdelen. Nog een tip: probeer er een gewoonte van te maken om nieuwe vrienden onmiddellijk in een bepaald lijstje te zetten.

Wat zien anderen?

Zou je graag willen weten hoe anderen jouw profielpagina zien? Kies de knop met het slotje bovenaan in de blauwe balk om de Privacysnelkoppelingen op te roepen en kies Weergeven als bij Wat zien anderen op mijn tijdlijn. Je krijgt nu je profielpagina te zien, maar helemaal bovenaan wordt een donkergrijze balk zichtbaar. In eerste instantie krijg je te zien hoe mensen waarmee je niet bevriend bent, je profiel kunnen bekijken. Wanneer je klikt op Bekijken als specifieke persoon, kan je de naam van een vriend invoeren. Met de knop met het kruisje uiterst links in de balk sluit je deze weergave af.

Zo zie je hoe jouw profielpagina voor anderen oogt.

Lees op de volgende pagina over het beveiligen van je prikbordberichten...

0 Reactie(s) op: Privacy op Facebook – Zo gooi je niet alles te grabbel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.