Pure Elan E3: DAB zonder plus

Door: Lennart Koster | 21 november 2016 11:44

Review

De radiospotjes maakten het wel duidelijk: DAB+ is de toekomst. Als je nog ouderwets radio luistert door de juiste frequentie te zoeken, dan loop je achter. Er komen dus ook steeds meer DAB+ radio's op de markt, zoals autoradio's, maar ook gewoon draagbare radio's. Het merk Pure investeert hier flink in, bijvoorbeeld met de Pure Elan E3.

Pure Elan E3

Prijs:
€ 99,-
Afmetingen:
142 mm x 72.5 mm x 8,1 mm
Gewicht:
145 gram
Radio:
DAB/DAB+ en FM
Batterijen:
4x AA
Aansluitingen:
AUX-in en koptelefoon
Extra’s:
Wekker, timer en kookwekker
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Kleurenscherm
  • Gebruik
  • Minpunten
  • DAB+ ontvangst
  • Geluid
  • Omhuizing

De Pure Elan E3: retro-achtig, in design maar ook in gebruik

Het design van de Pure Elan E3 doet wat retro-achtig aan, net als vele andere radio’s van Pure. De complete omhuizing is plastic en dat doet wat goedkoop aan. Wel is hij voorzien van een kleurenscherm waarop je alles kan zien en regelen. Switch tussen FM en DAB+ met één druk op de knop. Verder heb je een grote draaiknop waarmee je het volume regelt en het menu opent en vier keuzezenders die je snel kunt selecteren. Verder heb je nog een uitgebreid menu, waarin je onder andere de wekker kunt zetten zodat je ’s ochtends met de radio wordt gewekt. Lees ook: Muziek streamen in de allerhoogste kwaliteit.

Pure zet deze Elan E3 in de markt als een echte keuken-radio.

De Pure Elan E3 doet lijken als of hij draagbaar is, maar helaas beschikt hij niet over een accu. Je zou dit overigens wel verwachten. Zodra je de radio aansluit met netstroom en hem aanzet, dan zie je rechtsboven een batterij-icoontje staan. Hierin staat het teken dat hij aangesloten is aan netstroom, wat je van je telefoon kent als je hem oplaadt. Zodra je de stekker uit de E3 trekt, is het alleen klaar met de pret en valt hij uit. Wel kan je batterijen in de radio doen, maar dat is eigenlijk niet meer van deze tijd en je moet er maar liefst vier stuks in stoppen voor hij draagbaar wordt. Je zit de meeste tijd dus toch nog vast aan een snoer en dat is jammer.

De DAB+-verbinding komt niet tot z’n recht

Deze radio moet het natuurlijk hebben van zijn DAB+-verbinding, maar je kunt ook gewoon via de ether radio luisteren of je favoriete muziek afspelen via de AUX-aansluiting. Bluetooth is helaas niet beschikbaar.

Achterop de E3 zit een grote antenne verstopt. Om je ontvangst te optimaliseren, moet je deze helemaal uitschuiven. Helaas is het ontvangst van DAB+, zelfs dan, niet optimaal. Op het scherm zie je een ontvangsticoontje zoals je die ook van je mobiele telefoon kent. Het bereik springt continu heen en weer. Dit resulteert vaak in een wegvallend signaal, waardoor DAB+ zijn één van zijn belangrijke pluspunten verliest.

Op de achterkant bevindt zich een grote antenne, maar zelfs met dit hulpmiddel is de verbinding niet stabiel.
Ondanks de grote antenne is het ontvangst niet stabiel.

Vrij blikkerig geluid

De geluidskwaliteit is gematigd en zeker als je hem wat harder zet, vrij blikkerig. Het doet zijn best om de lage tonen ook tevoorschijn te halen, maar zeker op een hoger volume lukt dit niet echt. Het klinkt een beetje als de goedkopere draadloze bluetooth-speakers en dat is zonde, want zo klinkt DAB+ hetzelfde als FM.

De geluidskwaliteit is vrij blikkerig.

Conclusie

Al met al is de Pure Elan E3, ondanks zijn aantrekkelijke prijs, geen topper. Het feit dat er geen accu aanwezig is, maar vooral het slechte bereik, zorgen ervoor dat dit geen aanrader is. Er zijn veel DAB+-radio's op de markt en er zullen er ook nog veel meer komen, dus kijk nog even verder.

0 Reactie(s) op: Pure Elan E3: DAB zonder plus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.