Raspberry Pi 2 als Plex Media Server

Door: koen-vervloesem | 11 september 2015 12:33

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

05 Webinterface

Na de installatie van het pakket draait Plex Media Server automatisch en kun je het programma via je browser aansturen via de webinterface die draait op http://IP-ADRES:32400/web, waarbij je IP-ADRES vervangt door het IP-adres van je Pi. Weet je het IP-adres niet, voer dan de opdracht ip addr show uit of kijk in de lijst met uitgedeelde IP-adressen van de DHCP-server van je router. Bevestig op de webinterface de algemene voorwaarden van Plex, waarna je lege pagina's voor kanalen en afspeellijsten te zien krijgt.

Banana Pi

Wil je serieus aan de slag met Plex Media Server met films in hoge kwaliteit, overweeg dan als alternatief voor de Raspberry Pi 2 de Banana Pi. Dit minicomputertje beschikt namelijk over een gigabit-ethernetverbinding (tegenover 100 Mbit/s voor de Raspberry Pi) en over een SATA-poort voor een externe harde schijf (bij de Raspberry Pi moet dat met het tragere USB 2.0). Raspbian bestaat ook voor de Banana Pi en ook het Plex Media Server-pakket dat we in deze workshop installeren draait op het alternatieve minicomputertje.

De Banana Pi heeft Gigabit Ethernet en een SATA-poort

06 Opslag

Nu moet je je mediabestanden beschikbaar maken. Dat kan door een externe harde schijf aan te sluiten op de Pi, of door bestanden van je NAS via het netwerk met je Pi te delen. Gebruik je een externe harde schijf, kijk dan naar het artikel over de Raspberry Pi als fotolijstje. In deze workshop koppelen we een netwerkschijf aan. Maak eerst een subdirectory onder /mnt/share aan voor elke Windows-share waarvan je mediabestanden wilt gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld met het commando sudo mkdir -p /mnt/share/nas. Deel dan op je NAS of Windows-pc de directory en onthoud het IP-adres en pad, bijvoorbeeld //192.168.0.63/downloads.

07 Netwerkopslag aankoppelen

Voer de opdracht sudo nano /etc/fstab uit en voeg onderaan de regel //192.168.0.63/downloads /mnt/share/nas cifs guest,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8 0 0 toe. Indien je niet met gasttoegang werkt, gebruik dan username=gebruiker,password=wachtwoord in plaats van guest, waarbij je uiteraard de juiste waardes invult. Druk op Ctrl+X om nano af te sluiten, druk op J om de wijzigingen op te slaan en bevestig met Enter. Voer daarna sudo mount -a uit om de netwerkshare te koppelen. Voer de opdracht sudo nano /etc/rc.local uit, plaats de opdracht mount -a vóór de regel exit 0 en sla deze wijziging op.

08 Bibliotheek toevoegen

Klik in de webinterface van Plex linksboven op het plusteken om een bibliotheek toe te voegen en kies dan het type bibliotheek: films, tv-series, muziek, foto's of home-video's. Geef dan je bibliotheek een naam en kies een taal. Elke bibliotheek mag slechts één type media bevatten, dus zorg dat je je mappen eerst op orde hebt gemaakt. Klik op Volgende en dan op Blader naar de media map. Kies daar / en navigeer dan naar je map /mnt/share/nas, waarna je achtereenvolgens op Toevoegen klikt en op Voeg een bibliotheek toe.

4 Reactie(s) op: Raspberry Pi 2 als Plex Media Server

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 oktober 2015 16:19 Anoniem
  Ik heb alle stappen gevolgd, maar kan vervolgens via IPADRES:32400/web de server niet benaderen.

  Volgens de raspberry pi draait de plex server wel…..

  Wat doe ik verkeerd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2015 11:24 Mars82
  Doe een:

  echo "deb https://dev2day.de/pms/ wheezy main" | sudo tee –append /etc/apt/sources.list

  In plaats van:

  "Open daarvoor het nieuwe bestand met de opdracht sudo nano /etc/apt/sources.list.d/pms.list en voeg de regel deb https://dev2day.de/pms/ wheezy main toe."
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 december 2015 15:53 Anoniem
  Hij geeft een dpkg error en zegt dat er 0B/120MB zal worden geïnstalleerd. Dit is op Raspbian Jessie, maar ik heb dan ook de PMS link aangepast naar '(…)/pms/ jessie main'. Iemand een idee wat er mis is? Als ik de SD-kaart in mijn PC stopt geeft deze ook aan dat hij maar 60MB groot is, terwijl het een 16GB kaartje is. Dit kan ik fixen door SDCardFormatter te gebruiken maar het probleem zelf is hier nog niet mee opgelost.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 maart 2016 00:10 Anoniem
  @ Mars82
  ik kon de server ook niet benaderen. Vond een andere tutorial waarna het wél werkte.
  http://www.htpcguides.com/install-plex-media-server-on-raspberry-pi-2/

  niet om het beter te weten hoor, Koen, maar ik vond deze tut ook in een Raspberry boekje en bleef 'hangen'.
  misschien helpt dit om te troubleshooten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.