Epson EH-TW5200 - Haal de bioscoop in huis

© PXimport

Epson EH-TW5200 - Haal de bioscoop in huis

Geplaatst: 28 januari 2014 - 10:51

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Lennart Koster

Steeds meer mensen willen het bioscoopgevoel in huis creëren. De beste manier om dat te doen, is door een beamer aan te schaffen. De techniek en kwaliteit van beamers ontwikkelt zich snel en er is keuze genoeg. In deze review lees je over de complete Epson EH-TW5200, voorzien van Full-HD en 3D.

De eerste indruk van de Epson EH-TW5200

Zowel het gewicht als de grootte van de Epson-beamer valt mee. Dit zorgt ervoor dat je hem gemakkelijk kan verplaatsen maar ook dat hij niet zo snel in de weg staat zodra je hem in je woonkamer hebt gepositioneerd. Het design is wat saai: zwart met een plastic zilveren ring om de lamp.

Bovenop de beamer vind je verschillende mogelijkheden om deze in te stellen. Daarnaast krijg je uiteraard ook een afstandsbediening meegeleverd. Het mooie van deze beamer is dat je hem niet recht op je muur hoeft te schijnen. Je kan het scherm namelijk kantelen, waardoor je het beeld ook recht op je muur kan projecteren wanneer de EH-TW5200 in een hoek van de kamer staat. Erg handig dus.

Wat opvalt is dat de beamer flink wat lawaai maakt als hij aan staat. Ben je een film aan het kijken of een game aan het spelen, dan heb je het niet zozeer door. Maar is er een stil moment, dan merk je gelijk de aanwezigheid van de beamer. Daarnaast wordt de beamer ook erg warm.

 

© PXimport

De relatief onopvallende beamer maakt flink wat geluid.

Gebruiksgemak van de EH-TW5200

De beamer is niet erg eenvoudig in gebruik. Naar veel instellingen moet je echt even zoeken, en voor je alles werkend hebt zoals jij dat wilt, ben je wel enige tijd verder. Als je eenmaal hebt ontdekt hoe alles werkt, zijn er handige opties tot je beschikking. Zo kan je een eco-modus aanzetten, de zichtbaarheid op lichte locaties verbeteren en het vloeiende beeld bij games verhogen.

Een instructieboekje krijg je er overigens niet bij. Dit staat allemaal op een bijgeleverde CD, wat wel een beetje onhandig is. Je kan niet eenvoudig met het boekje in de ene hand en de afstandsbediening in de andere hand het menu doorlopen, wat bij deze ietwat lastig te bedienen beamer wel handig geweest zou zijn.

Een beamer gericht op gaming

De beamer is geoptimaliseerd voor het spelen van games. De kleuren zijn daarom spectaculair en de beelden zijn vloeiend. Gamen op deze beamer is dan ook heel erg gaaf. Je hebt, mede dankzij de Full-HD resolutie, het idee dat je helemaal in de game zit.

Ook films kijken is geen probleem. Ook hierbij zijn de kleuren mooi en is het beeld haarscherp. Toch merk je wel dat overdag het beeld minder is door het extra licht. Voor het optimale resultaat moet je dus een donkere kamer hebben, wat overigens bij andere beamers in deze prijsklasse niet anders is.

 

© PXimport

Overdag is het beeld wat minder, maar dat mag de pret niet drukken.

Heb je veel zwart in het beeld zitten, dan merk je dat dit niet écht pikzwart is. Er ligt een soort waas over het zwart heen, wat het beeld wat minder realistisch maakt. De Epson EH-TW5200 had qua zwartbalans dus wel wat beter gemogen. Verder is het beeld erg mooi en levensecht.

Het 3D beeld dat deze beamer produceert is mooi. Het nadeel van beamers is wel dat je altijd actieve 3D brillen nodig hebt. Deze brillen zijn prijzig, zeker als je er meerdere nodig hebt voor het hele gezin. Bij deze Epson krijg je geen brillen meegeleverd. Daar staat wel tegenover dat je een écht bioscoopgevoel krijgt als je in 3D naar een film zit te kijken.

 

© PXimport

Ook als je heel dicht bij de projectie staat, is het beeld scherp dankzij de hoge resolutie.

De afspeelmogelijkheden

Films afspelen kan door je computer eraan te koppelen, een usb-apparaat te gebruiken of via wifi. Voor deze laatste optie wordt een wifi-dongle meegeleverd die je in de usb-poort steekt. De beamer beschikt ook nog over een HDMI-MHL mogelijkheid, waardoor je het beeld van je mobiele telefoon of tablet ook kan projecteren. Dit werkte overigens niet met elke telefoon of tablet. Check voordat je dit wilt gebruiken dus even of jouw toestel MHL ondersteunt.

Het geluid van de ingebouwde speaker in de Epson EH-TW5200 is niet om over naar huis te schrijven. Het is een prima noodoplossing, maar niet meer dan dat. Het aansluiten van externe speakers is dus een pré. Daar tegenover staat dat je voldoende aansluitingsmogelijkheden hebt.

 

© PXimport

Aansluitmogelijkheden genoeg bij de Epson EH-TW5200.

Conclusie

De Epson EH-TW5200 is een mooi apparaat, maar helaas laat hij nog wel wat steekjes vallen. Dit is voornamelijk terug te zien in de zwartbalans van het beeld en het gebruiksgemak. Daar tegenover staat wel dat je voor een relatief lage prijs een prima Full-HD 3D beamer in huis haalt, die je genoeg mooie filmavondjes geeft en gamen naar een nieuwe dimensie brengt.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Full-HD en 3D

Veel instelling

Spectaculaire kleuren

Vloeiend beeld

MHL en wifi

Minpunten

Zwartbalans

Maakt veel geluid

Gebruiksgemak

Geen 3D-brillen

Conclusie

Epson EH-TW5200 --------------- **Prijs** € 899,- **Resolutie** Full HD 1080p, 1920 x 1080 **Beeldverhouding** 16:9 **Contrastratio** 15.000 : 1 **Lamp** 200 W **Projectieformaat** 34 inch - 328 inch **Aansluitingen** USB 2.0, Composiet in, Cinch-audio in, HDMI 1.4 (2x), Stereo miniconnector audio uit **Energieverbruik** 287 Watt, 217 Watt (spaarstand), 0,31 Watt (in stand-by modus) **Afmetingen** 297‎ x 247 x 105 mm **Gewicht** 2,8 kg...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten