Review HyperDrive usb-c-hub met draadloze oplader

Door: Rens Blom | 09 november 2018 11:52

Review

Nu steeds meer apparaten een usb-c-aansluiting krijgen, verdwijnen andere (oudere) poorten zoals usb-a, ethernet en de sd-kaartlezer. Een usb-c-hub brengt die aansluitingen terug via één usb-c-kabel. De HyperDrive usb-c-hub heeft acht poorten en laadt je (geschikte) smartphone ook nog draadloos op. Dat klinkt handig, maar hoe presteert de hub in de praktijk?

HyperDrive Wireless charger usb-c-hub

Prijs € 152,99,-
Kleur zwart
Connectiviteit hdmi, gigabit ethernet, usb-c, 3x usb-a 3.0, micro-sd, sd
Website www.hypershop.com
8,5
Score
85
Score: 85
  • Pluspunten
  • Premium look and feel
  • Veel aansluitingen die goed werken
  • Snelle draadloze oplader
  • Minpunten
  • Zelf stekker regelen voor alle mogelijkheden
  • Prijzig

Het aanbod van usb-c-hubs is in relatief korte tijd (zo'n twee jaar) enorm gegroeid. Dit is te danken aan de opmars van usb-c, de aansluiting van de toekomst. Usb-c is een universele poort die gebruikt wordt op smartphones, tablets, laptops, desktop-pc's, accessoires en meer. Niet alleen om de accu van het product op te laden, nee: usb-c kan meer. Beeld a la hdmi en displayport, internet a la gigagbit ethernet, geheugen lezen en schrijven a la (micro)sd-slot; noem het maar op.

Handig, maar aan één of twee usb-c-aansluitingen op je computer heb je mogelijk niet genoeg. Een usb-c-hub (dock) biedt dan uitkomst, en in deze review bekijken we de HyperDrive Wireless charger usb-c-hub. DIe kan, zoals de naam al doet vermoeden, smartphones draadloos opladen en heeft 8 aansluitingen en een usb-c-poort voor zijn eigen stroomvoorziening.

Ontwerp: compact met veel poorten

De HyperDrive hub is gemaakt van metaal en kunststof en is qua afmetingen en gewicht vergelijkbaar met twee gestapelde grote smartphones. De hub voelt luxe aan en blijft dankzij de vier antislip-nopjes stevig op je bureau staan. De bovenkant is uit te klappen en kan traploos in de ideale schuinte gezet worden. je telefoon zet je tegen de achterkant aan en door de rand vooraan, blijft je toestel netjes staan. Horizontaal of verticaal, dat maakt niet uit.

Voorop de hub zit een notificatielamp die - afhankelijk van je gebruik - oranje of blauw oplicht. Op de linkerzijkant zit een usb-a 3.0-poort, een sd-kaartlezer en een micro-sd-kaartlezer. Rechts vind je een usb-c-aansluiting om verbinding te leggen met een computer en twee usb-a 3.0-poorten. Achterop zijn volwaardige hdmi- en gigabit ethernet-aansluitingen geplaatst, en een usb-c-poort die de de hub van stroom voorziet.

Draadloos laden met addertjes

HyperDrive levert een vijftig centimeter lange usb-c-naar-usb-kabel mee, maar een stekker ontbreekt. Je kan de hub dus verbinden met een ander usb-c-apparaat, maar zonder stekker functioneert de hub niet op volle kracht. Afhankelijk van of de aangesloten usb-accessoires op de hub maximaal of meer dan 500 mA stroom verbruiken, wordt het draadloos laden beperkt tot 5W of uitgeschakeld. Sluit je een usb-c-stekker van minimaal 15W op de hub aan en gebruik je de andere usb-c-poort om de hub te verbinden met je pc, dan kan je draadloos laden met 5, 7.5 of 10W zolang de usb-randapparatuur minder dan 500 mA stroom verbruikt. Als dit meer is, wordt het laden beperkt tot 5W. Ondertussen geeft de hub ook stroom af aan de pc en laadt hij zo de accu op. De hoeveelheid Watt hangt af van het type oplader, zo geeft HyperDrive aan in een tabel.

De draadloze Qi-oplader van de HyperDrive-hub is ingebouwd in de achterkant, dus waar je je telefoon tegenaan zet. Omdat er drie laadspoelen zijn, kan je je toestel verticaal of horizontaal neerzetten. Leuk, maar uiteraard moet jouw smartphone wel draadloos opladen ondersteunen. Deze feature is vooralsnog voorbehouden aan duurdere telefoons van Samsung, Sony, LG en de iPhone (vanaf de 7). Ik heb de laadfunctie getest met de Huawei Mate 20 Pro en kan zeggen dat het laden naar behoren werkt. Als ik de telefoon neerzet, begint hij direct met laden.

De snelheid hangt zoals gezegd af van het stroomverbruik van aangesloten usb-accessoires. Zonder usb-accessoires laadt de Mate 20 Pro lekker rap op (15W), met veel randapparatuur gaat het langzamer (5W). De meeste Android-smartphones kunnen met 10W tot 15W draadloos opladen, bij de iPhone is dit door Apple beperkt tot 7.5W. Handig aan deze draadloze oplader is dat je je toestel rechtop, schuin of plat neer kan leggen. De meeste draadloze laders zijn plat en bieden dus geen keuze.

Connectiviteit

De 8 aansluitingen (we rekenen de usb-c-poort die de hub stroom levert niet mee) werken allemaal naar behoren. Beeld doorvoeren via hdmi kan onder andere met 30 Hz op ultra-hd-resolutie en de usb-a 3.0-poorten bieden hoge lees- en schrijfsnelheden. Dit geldt ook voor het (micro)sd-kaartslot. Stop je een gigabit ethernetkabel in de hub dan profiteer je van vast en snel internet. Het enige dat je mogelijk kan missen, is een displayport-aansluiting.

Conclusie

Er zijn genoeg usb-c-hubs met 8 aansluitingen, en die zijn veelal even goed en even duur als die van HyperDrive. Waar dit model zich mee onderscheidt, is de ingebouwde draadloze Qi-oplader die je smartphone met maximaal 15W kan opladen. Dat werkt goed en is verrassend handig, vooral omdat je toestel bijna rechtop neer kan zetten en hem daarom eenvoudiger kan gebruiken. Wie een complete usb-c-hub zoekt en een telefoon heeft die draadloos laden ondersteunt, doet met deze HyperDrive-hub een goede koop. Kan jouw toestel niet draadloos laden, dan is het de moeite waard om naar een vergelijkbare maar iets goedkopere hub te kijken.

0 Reactie(s) op: Review HyperDrive usb-c-hub met draadloze oplader

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.