Review: Kobo Glo

Door: Jeroen Boer | 11 februari 2013 15:00

Review

Het grote voordeel van e-readers ten opzichte van tablets is dat de schermen geen licht geven en dus veel rustiger ogen. Toch heeft de nieuwste generatie e-readers juist wel verlichting. Wij testen de Kobo Glo, de eerste e-reader met verlichting die in Nederland te koop is.

Kobo is niet de eerste met een e-reader met verlicht scherm, Barnes & Noble en Amazon gingen het Canadese bedrijf voor, maar de Kobo Glo is wel de eerste die officieel in Nederland te koop is. Een lcd-scherm, zoals op een tablet gebruikt wordt, is vermoeiend voor de ogen omdat het scherm zelf licht uitstraalt. Een E Ink-scherm geeft geen licht en wordt net als papier verlicht door het omgevingslicht.

De Kobo Glo heeft echter optionele verlichting waardoor je de e-reader ook kunt gebruiken op plekken waar het niet licht genoeg is om zonder lampje te lezen. De behuizing lijkt veel op die van de Kobo eReader Touch Edition, maar opvallend is dat de fysieke knop aan de voorkant ontbreekt.

Het apparaat wordt nu vrijwel geheel via aanrakingen bediend. Al zien we op de bovenkant een aan/uit-schakelaar en een knopje om de verlichting in te schakelen.

Handig

Het aanraakscherm is gebaseerd op infraroodtechnologie en werkt goed. De getoonde interface is, net als zijn voorloper, helder en is zelfs iets verbeterd. De Kobo Glo heeft dankzij de ingebouwde wifi een ingebouwde boekwinkel die Nederlandstalige boeken biedt.

Je kan boeken direct vanaf het apparaat kopen waarna ze worden gedownload. Betalen kan dan alleen via een creditcard of via PayPal. Voor de Nederlandse markt is dat niet erg ideaal, maar gelukkig is betalen via iDEAL ook mogelijk, zij het met een omweg. Je dient dan op de pc naar www.kobobooks.nl te gaan en het boek daar aan te schaffen. Je krijgt dan iDEAL als betalingsoptie.

Net als op zijn voorganger is het mogelijk om via de verkenner een mapje lettertypes in de root aan te maken waar vervolgens TryeType- en OpenType-lettertypen naartoe te kopiëren zijn.

ComfortLight

Kobo noemt zijn verlichting ComfortLight. Het scherm geeft echter niet zelf licht, maar wordt vanaf bovenaf verlicht door een speciaal soort folie dat licht verspreid van ledjes die in het apparaat zitten. Je zou verwachten dat het licht daardoor niet uniform verspreidt wordt, maar we zien alleen aan de uiterste randjes een iets helderder beeld.

De verlichting is uit te schakelen en is via een schuifregelaar in beeld van helderheid te veranderen. De verlichting is niet het enige nieuwe aan het scherm, want Kobo heeft de resolutie verhoogd van 800 x 600 pixels naar 1024 x 768. Het fysieke formaat is met 6 inch hetzelfde gebleven en letters kunnen dus scherper worden weergegeven. De vergelijkbare Kindle Paperwhite met verlichting heeft eveneens deze hogere resolutie.

Conclusie

De Kobo Glo is net als de Kobo eReader Touch Edition een erg fijn apparaat. Het verlichte scherm biedt een meerwaarde als je vaak in wat donkerdere omgevingen leest en is mooi uniform verlicht. Een uitstekende e-reader waarop je bovendien eenvoudig Nederlandstalige boeken kan aanschaffen. Het enige echte minpuntje is dat je verplicht een account nodig hebt om het apparaat te gebruiken.

Kobo Glo

Prijs: € 129,95

Taal: Nederlands

Kleuren behuizing: Zwart, zilver, blauw, roze

Afmetingen: 15,7 x 11,4 x 1 cm

Gewicht: 185 gram

Schermtechnologie: E Ink

Schermformaat: 6 inch (1024 x 768)

Intern geheugen: 2 GB

Kaartslot: MicroSD-kaartslot

E-bookformaten beveiligd: ePub (Adobe DRM), pdf (Adobe DRM)

E-bookfomaten onbeveiligd: ePub, pdf, cbz, cbr, txt, html, rtf

Lettertypen: 15 (zelf uit te breiden)

Lettergroottes: 24

Landschapsmodus: Ja (alleen voor pdf)

Afbeeldingsformaten: Jpg, gif, png, tiff

Draadloos: 108.11 b/g/n

Pluspunten

Nederlandstalig

Verlicht scherm

Hoge resolutie

Prettige bediening

Minpunten

Hoofdvenster niet echt instelbaar

Account nodig om te gebruiken

SCORE: 8/10

1 Reactie(s) op: Review: Kobo Glo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 10 oktober 2013 15:49 Anoniem
    Zeer fijne en mooie eReader. Goed in gebruik en zeer handig. Mocht u nog een mooie hoes of cover nodig hebben kijk dan even op www.koboglohoes.nl hier staat veel info op.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.