Samsung Gear S - Groter is niet altijd beter

© PXimport

Samsung Gear S - Groter is niet altijd beter

Geplaatst: 2 februari 2015 - 05:28

Aangepast: 24 november 2022 - 11:13

Redactie ID.nl

Zodra ik de Samsung Gear S-smartwatch om mijn pols deed, wist ik dat ik een probleem had. De Gear S is verreweg de grootste smartwatch die ik ooit gedragen heb, en hij ziet er belachelijk uit.

Toegegeven, ik ben een magere kerel, maar ik heb me nog nooit zo veel zorgen gemaakt over het dragen van een smartwatch in het openbaar - zelfs niet toen ik de Moto 360 om had, die op zijn minst goed te combineren was met zakelijke kleding. De Gear S ziet er met niets goed uit, behalve misschien met een overdreven ruimtekostuum. Lees ook: Zo kies je de beste smartwatch voor je pols.

Ik vermeld dit maar meteen, omdat elke smartwatch een standaard modetest moet kunnen doorstaan. Als je het niet prettig vindt om het in de buurt van anderen te dragen, heb je er niks aan, hoe handig het apparaat ook is. De Samsung Gear S slaagde niet voor mijn test, en hij is zelfs niet eens zo handig.

De hoge prijs van smartwatch-vrijheid

In plaats van kleiner en dunner te zijn dan Samsung's voorgaande smartwatches - waarvan er nu vijf zijn - is de Gear S groter, in ruil voor een groter scherm en een ingebouwde cellulaire verbinding. Het is dan ook de eerste smartwatch van een bekend merk die oproepen kan beantwoorden, sms'jes kan versturen en ontvangen, notificaties kan ontvangen en verbinding met het internet kan maken zonder dat er een smartphone in de buurt is. Maar hoewel een heleboel mensen dit een geweldig idee vinden, is de uitvoering van Samsung halfbakken.

 

© PXimport

Met de Gear S kun je bellen zonder dat je je telefoon hoeft te gebruiken.

Om te beginnen heeft de Gear S zijn eigen simkaartsleuf en zijn eigen telefoonnummer. Niet alleen kost dit bij de meeste aanbieders 10 Amerikaanse dollar per maand, bovendien moet je wat trucs uithalen om het met je bestaande nummer te laten werken. Om oproepen en sms'jes te ontvangen, moet je telefoon aan staan en met het netwerk verbonden zijn. Je moet ook doorschakeling instellen om oproepen van je nummer te kunnen ontvangen, en Samsung waarschuwt dat dit de batterijduur kan beïnvloeden. Het ergste is dat uitgaande gesprekken onder het nieuwe nummer zullen verschijnen, tenzij de Gear S via Bluetooth aan je telefoon gekoppeld is. Daardoor zullen je contactpersonen het nummer niet herkennen en zullen ze dus niet weten wie er belt.

De Gear S is ook geen volledig zelfstandig apparaat. Je hebt een Samsung-telefoon nodig om nieuwe apps in te stellen en te installeren (waaronder verschillende apps die op het horloge zelf zijn voorgeïnstalleerd).

Om het horloge zonder een Samsung-smartphone nut te laten hebben - en om de maandelijkse kosten te rechtvaardigen - moet het naadloos zijn, zodat je je telefoon thuis kunt laten zonder extra dingen te moeten instellen of nadelen wat connectiviteit betreft. Samsung is er niet helemaal in geslaagd om dit te laten werken.

Android en Tizen: geen goed huwelijk

Zelfs als een elementaire smartwatch slaagt de Gear S er niet in om zichzelf essentieel te maken, en dat komt grotendeels doordat Samsung de smartphonekant van het verhaal niet onder controle heeft. Terwijl Samsung's smartphones op Android draaien, draait de Gear S op Tizen, en de twee platforms staan constant op gespannen voet.

 

© PXimport

Vooral op een smalle pols oogt de Gear S ontzettend groot.

De problemen zijn het opvallendst in het notificatiesysteem, dat voor de meeste apps niet interactief is. Als je een oproep of sms ontvangt op de Gear S, krijg je handige opties om te reageren met een berichtje of om de persoon terug te bellen. Maar voor bijna elk ander type notificatie - zelfs van essentiële apps zoals Twitter en Facebook - krijg je niets meer dan een blok tekst. Je kunt e-mails niet verwijderen of reageren op WhatsApp-berichten zoals op Android Wear-horloges, en de tekst in de notificaties van elke app is als een lange zin aan elkaar geplakt.

Google's afwezigheid op Tizen maakt het leven van gebruikers op andere manieren lastiger. Er is geen Gmail-app op het horloge, dus je moet Samsung's eigen app gebruiken - zowel op het horloge als op je telefoon - voor volledige e-mailfunctionaliteit. Er is geen Google Maps, dus je moet in plaats daarvan Nokia Here Maps gebruiken. En hoewel Samsung's spraakassistent S Voice elementaire opdrachten en commando's aankan, is het veel trager dan Google's assistent op Androidtelefoons en -horloges, en is het minder goed in het onderdrukken van achtergrondruis.

De ongelukkige realiteit voor Samsung is dat haar smartwatches nooit nuttig zullen zijn tot het bedrijf Android volledig omarmt wat wearables betreft, of de smartphonekant geheel afzweert. Geen van beide resultaten lijkt op dit moment waarschijnlijk, en het zijn de gebruikers die er last van hebben.

 

© PXimport

Typen op de Gear S is mogelijk, maar je moet veel controle over je vingers hebben.

Los zand

Om de boel erger te maken zit de Tizen-software van de Gear S vol met inconsistente, verwarrende ontwerpkeuzes. Ik zal wat voorbeelden noemen:

Vanaf de bovenkant van het scherm omlaag swipen is de Gear S' equivalent van de Back-knop. Dat is al wat onduidelijk, maar het grootste probleem is dat het instellingenmenu aan hetzelfde gebaar gekoppeld is. Daarom kun je niet bij de snelle instellingen komen zonder dat je de app die je op dat moment gebruikt te verlaten.

Om de snelle instellingen te openen (met een swipe omlaag) of het app menu (met een swipe omhoog) moet je helemaal vanaf de rand van het scherm beginnen. Maar om notificaties of widgets te benaderen kun je van overal op her scherm naar rechts of links swipen. Je gaat ongetwijfeld de mist in als je je aan deze twee conflicterende regels probeert te houden.

Om de Dismiss-knop voor notificaties tevoorschijn te halen moet je omlaag swipen vanaf elk gewenst punt op het scherm. Als je per ongeluk vanaf de bovenkant swipet, activeer je de Back-knop en ga je terug naar het thuisscherm.

Om de een of andere reden verdwenen mijn voicemail-notificaties niet van het horloge, zelfs wanneer ik het bericht gecontroleerd had, en ze blijven zelfs staan als je op de Dismiss all-knop drukt die de Gear S in het notificatiemenu biedt. Om een voicemail te negeren moet je naar de oorspronkelijke notificatie swipen en hem daar verwijderen.

Het hele doel van een smartwatch is het mogelijk maken van snelle interacties, maar het lijkt alsof de Gear S je juist telkens probeert te vertragen.

Op een filosofischer niveau ben ik het oneens met Samsung's poging om een smartphone interface tot polsgrootte in te krimpen. Het besturingssysteem zit vol met kleine knopjes die fijne motoriek vereisen en apps die aanvoelen alsof ze in de eerste plaats voor telefoons ontworpen waren. De Gear S heeft zelfs een klein toetsenbord waarmee je kunt prutsen als je een lange e-mail of sms wil typen, en je wordt er zoals je zou verwachten knettergek van. Het toetsenbord zou veel handiger zijn als een manier om berichten te bewerken met S Voice, maar Samsung heeft er niet aan gedacht om die mogelijkheid te bieden. In het algemeen lijkt het er niet op dat Samsung goed over alles heeft nagedacht.

 

© PXimport

De batterij is zeker niet slecht, maar het oplaadstation ziet er een beetje vreemd uit.

Een goedmaker van de Gear S is de batterijduur, die met zijn geadverteerde twee dagen beter is dan die van de meeste smartwatches met een volledig kleurenscherm. Maar in de realiteit is het lastig om het apparaat het twee dagen vol te laten houden als je het meer dan toe gebruikt. In de meeste gevallen moet je de Gear S toch elke nacht opladen, en de houder is niet zo elegant als de draadloze opladers van andere smartwatches.

Conclusie

De Samsung Gear S is baanbrekend met telefoonvrije communicatie, maar sluit teveel compromissen. Met een hoge startprijs en maandelijkse servicekosten is het kopen op eigen risico. Dit is wat er waarschijnlijk gaat gebeuren: De Gear S zal floppen, want niemand zal dit kolossale gevaarte willen dragen. En niemand wil een smartwatch die honderden dollars kost met daarbovenop maandelijkse servicekosten, en die nog altijd niet zo handig is als de concurrentie. Over een tijdje zullen andere bedrijven ontdekken hoe ze een smartwatch op een stijlvolle handige manier kunnen maken en zal Samsung's Gear S herinnerd worden als een leuke voetnoot in de geschiedenisboeken.

3,0

Ons oordeel

Pluspunten

Geen smartphone nodig

Batterijduur

Volledig kleurenscherm

Minpunten

Groot en log

Startprijs

Maandelijkse kosten

Verwarrende interface[/plusmin]

Conclusie

Samsung Gear S -------------- **Prijs:** 399 euro **Besturingssysteem:** Aangepaste versie van Tizen **Beeldscherm:** 2.0 inch (gebogen Super AMOLED) **Afmetingen:** 39.9 x 58.1 x 12.5 mm **Batterij:** 300mAh **Connectiviteit:** Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, usb 2.0 **Website:** [www.samsung.com](http://www.samsung.com/global/microsite/gears/gears_specs.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten