Snelheid testen

Door: robbin-ooijevaar | 15 juli 2010 09:17

How To

Wellicht vraagt u zich af hoe het is gesteld met de snelheid van uw thuisnetwerk of internetverbinding. Met verschillende programma’s kunt u zelf de snelheid meten van uw externe schijf, usb-stick, thuisnetwerk en internetverbinding!

1. Netwerk

Benieuwd naar de snelheid van uw netwerkapparatuur? DownTester, geeft het antwoord. Het programma test de downloadsnelheid waarmee bestanden van ‘een locatie’ naar uw computer gaan. Deze bestanden mogen op een webserver staan, maar ook lokaal op uw harde schijf, usb-stick, externe schijf of netwerkschijf (NAS). DownTester biedt dus multifunctioneel gereedschap om de downloadsnelheid te testen. Start DownTester en open File, Add file (bestand toevoegen). Blader naar het bestand dat u wilt gebruiken om de downloadsnelheid te testen. DownTester plaatst het bestand in een lijst. U kunt desgewenst meerdere bestanden van verschillende locaties toevoegen aan de lijst. Start de test nu via File, Start downloads test. De resultaten verschijnen direct in beeld.

DownTester test de snelheid waarmee bestanden vanaf uw externe harde schijf, uw NAS of een internetlocatie naar uw computer gaan.

2. Usb-stick

Het belang van een snelle usb-stick wordt pas duidelijk als u een trage stick hebt en lang moet wachten als u ‘even snel’ een paar bestanden wilt kopiëren. Met USBDeview kunt u eenvoudig controleren hoe snel uw usb-stick werkt. Zorg ervoor dat de usb-stick is verbonden met uw computer en start USBDeview op. Alle usb-apparatuur die ooit op uw computer aanwezig is geweest wordt getoond. Let op dat het menu Options, Display disconnected devices niet actief is, zodat de lijst wordt beperkt tot de apparaten die op dit moment zijn aangesloten. Uw usb-stick moet nu eenvoudig kunnen worden gevonden. Ziet u in de kolom Drive letter de schijfletter van uw stick, dan weet u zeker dat het de juiste is. Klik met de rechtermuisknop op uw usb-stick en kies Speed test. Bevestig met Start test en wacht af. De maximale lees- en schrijf­snelheid (read en write) verschijnt nu in beeld. Met de knop Publish test results stuurt u desgewenst de gegevens naar Usbspeed. Hier vindt u een overzicht van de snelheid van inmiddels meer dan zevenduizend usb-sticks.

USBDeview test de maximale lees- en schrijfsnelheid van usb-sticks, en kan het resultaat publiceren op internet.

3. Internetverbinding

Er zijn veel verschillende webpagina’s waar u uw internetsnelheid kunt laten meten. De mooiste website is SpeedTest. Deze site werkt intuïtief, is fraai vormgegeven en geeft goede informatie. De test van SpeedTest werkt vaak het best met een server dicht bij u in de buurt. SpeedTest zoekt auto­matisch uit welke dat is, het toont de locatie en biedt de mogelijkheid om een andere testserver te kiezen. De downloadsnelheid geeft aan hoe snel de verbinding is tussen een server op internet en uw computer. Dit is van belang bij het downloaden van grote bestanden. De uploadsnelheid geeft precies het omgekeerde aan, hij toont de snelheid waarmee u gegevens vanaf uw computer naar een server op internet verstuurt. Tenslotte is er de pingtest, waarmee de reactietijd van de server wordt gemeten. Dit laatste is bijvoorbeeld belangrijk bij online games , en deze reactietijd kunt u gedetailleerd laten testen op PingTest.

SpeedTest.net ziet er prachtig uit. De site meet op drie manieren de snelheid van uw internetverbinding.

1 Reactie(s) op: Snelheid testen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 september 2015 09:59 DDSS
    met het gratis programma op www.appspeed.nl je LAN en wifi snelheden meten en vaststellen wanneer haperingen optreden.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.