© PXimport

Software voor onderweg

Geplaatst: 18 juni 2012 - 14:19

Aangepast: 16 november 2022 - 10:15

Maikel Dijkhuizen

Hebt u geen zin om tijdens de vakantie een notebook mee te slepen? Geen probleem, want er is altijd wel een internetcafé in de buurt, of u leent op de camping de laptop van uw tijdelijke buurman. Door een usb-stick uit te rusten met handige programma's voert u vervolgens alsnog alle dagelijkse computertaken uit. Bovendien laat u op deze manier geen sporen achter op de gebruikte pc.

1. Usb-stick

Het enige dat u nodig hebt, is een usb-stick met voldoende opslagcapaciteit. Op een stick van 1 GB kunt u al aardig wat programma's kwijt. Hoeveel opslagruimte u daadwerkelijk nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van het type bestanden dat u erop zet. Een usb-stick is onderweg bijvoorbeeld een ideaal back-upmiddel voor foto's en video's, maar dat kost wel behoorlijk wat opslagruimte. Voor een simpele usb-stick van 16 GB betaalt u ongeveer twintig euro. Tegen een meerprijs zijn allerlei varianten te koop, die bijvoorbeeld extreem klein zijn of die de vorm hebben van een sleutel. Ook zijn er usb-sticks die u kunt beveiligen met een wachtwoord of vingerafdruk.

© PXimport

Usb-sticks zijn zo'n beetje in alle denkbare kleuren en vormen te koop.

2. Portable programma's

Op een usb-stick zet u zogeheten 'portable' ('draagbare') programma's. Veel freeware is op die manier altijd en overal te gebruiken. Instellingen en nieuwe bestanden die u met de programma's creëert, bewaart u ook allemaal op de usb-stick. Hierdoor blijven er geen resten achter op de (openbare) pc waar u op werkt. De volgende gebruiker ziet dus geen persoonlijke vakantiekiekjes of e-mails, want die zijn veilig opgeborgen op de stick. Veel portable programma's vindt u op de website LiberKey.com. U leest verderop in dit artikel hoe u LiberKey op uw usb-stick gebruikt. Andere bekende sites met portable programma's zijn PortableApps.com en LupoPenSuite.com.

© PXimport

LiberKey biedt maar liefst 294 draagbare programma's aan.

3. TrueCrypt

Een usb-stick is erg klein. Handig om mee te nemen dus, maar u kunt hem ook gemakkelijk verliezen. Daarom is het belangrijk om de datadrager te beveiligen met een wachtwoord. Bij verlies belanden uw gegevens dan in ieder geval niet in verkeerde handen. Veel fabrikanten van usb-sticks voorzien hun product standaard van een beveiligingsprogramma. Is dat bij u niet het geval, dan kunt u een beroep doen op TrueCrypt. U creëert hiermee een virtuele kluis op uw usb-stick. U opent deze kluis met het juiste wachtwoord. Alle persoonlijke bestanden die u in die kluis opslaat, zijn voor andere personen ontoegankelijk. Surf naar TrueCrypt.org en klik onder de Windows-versie op Download. Voer het exe-bestand uit om de installatiewizard te openen. Zet een vinkje voor I accept the license terms en bevestig met Next. Kies vervolgens voor de optie Extract. Hiermee voorkomt u dat TrueCrypt lokaal wordt geïnstalleerd. Sluit de meldingen door achtereenvolgens te klikken op OK en Ja. Selecteer met Browse de gewenste opslaglocatie op uw usb-stick en bevestig met OK en Extract. Via OK en Finish sluit u de wizard.

© PXimport

Kies in de installatiewizard voor de portable versie van TrueCrypt.

4. Nederlandse vertaling

TrueCrypt is standaard Engelstalig. Gelukkig importeert u eenvoudig een Nederlands taalbestand. Open de webpagina TrueCrypt Localizations. Kies achter Dutch voor Download en sla het zip-bestand op. Klik erop met de rechtermuisknop en pak het zip-archief uit. Kopieer Language.nl.xml en plak dit bestand in dezelfde map als waarin u TrueCrypt hebt opgeslagen op de usb-stick. Open nu TrueCrypt.exe. De kans is aanwezig dat de boel direct al voor u is vertaald. Is dat bij u niet het geval, dan navigeert u naar Settings / Language en selecteert u Nederlands. Sluit het venster ten slotte met OK.

© PXimport

Wel zo gemakkelijk: gebruik de Nederlandse vertaling van TrueCrypt.

5. Virtuele kluis maken

U creëert simpel een virtuele kluis waarin u persoonlijke bestanden veilig opbergt. Klik op Maak Volume en zorg ervoor dat de optie Maak een gecodeerde bestandscontainer is gemarkeerd. Kies in de volgende stap Standaard TrueCrypt volume. Bepaal vervolgens met Selecteer Bestand op welke locatie van de usb-stick u de virtuele kluis wilt bewaren. Bedenk een logische bestandsnaam en bevestig met Opslaan. Daarna kiest u de gewenste versleutelingsmethode(n). Het maakt niet zoveel uit welke methode u kiest. Geef in de volgende stap aan hoeveel MB of GB u voor de virtuele kluis wilt reserveren. Probeer hierbij zo goed mogelijk in te schatten hoeveel ruimte uw persoonlijke bestanden in beslag nemen. Maak een keuze en bedenk in het volgende scherm een sterk wachtwoord. Dat wachtwoord mag u niet vergeten, want anders zijn de gegevens ook voor uzelf niet meer toegankelijk. Voor wachtwoorden geldt over het algemeen de regel 'hoe langer, hoe beter'. Geef aan of u bestanden groter dan 4 GB wilt opslaan. Kies Ja, zodat TrueCrypt NTFS als bestandssysteem selecteert. Met Formatteer maakt u de virtuele kluis aan.

© PXimport

TrueCrypt ondersteunt verschillende versleutelingsmethoden.

6. Virtuele kluis openen

Om de virtuele kluis te openen, start u eerst TrueCrypt.exe op. Selecteer in het bovenste deelvenster een willekeurig station en klik op de knop Selecteer Bestand. Zoek het kluisbestand op en kies Openen. Klik linksonder op Koppel, waarna u het juiste wachtwoord opgeeft. Bevestig met OK en dubbelklik op het betreffende station. De virtuele kluis wordt nu als een normale map geopend op uw computer. Handig is dat u dit station ook vanuit Windows Verkenner benadert. Het staat u vrij om persoonlijke bestanden naar de virtuele kluis te slepen. U doet de kluis eenvoudig weer op slot. Klik hiervoor in TrueCrypt op Ontkoppel.

© PXimport

De versleutelde kluis is alleen toegankelijk met uw zelfgekozen wachtwoord.

7. LiberKey installeren

U kunt op uw usb-stick allerlei portable tools verzamelen die op websites staan. Dergelijke programma's start u op via een exe-bestand. LiberKey biedt echter een handigere methode aan. Met dit hulpmiddel installeert u een startmenu op de stick, waaraan u achteraf uw favoriete programma's toevoegt. Vanuit een grafische omgeving opent u vervolgens simpel de gewenste software. Ga naar LiberKey.com. Klik achtereenvolgens op Download LiberKey en Download. Open via het exe-bestand de installatiewizard, klik driemaal op Volgende en selecteer het station van de virtuele kluis op uw usb-stick. Als de kluis nog op slot zit, opent u hem eerst met uw wachtwoord in TrueCrypt. Doorloop de overige stappen van de wizard om de installatie te voltooien.

© PXimport

Met behulp van LiberKey start u uw programma's op vanuit een startmenu.

8. Programma's toevoegen

Dubbelklik op LiberKey.exe, waarna rechtsonder op uw scherm een kleurrijk startmenu opduikt. Mogelijk geeft de applicatie de melding dat er een update beschikbaar is. Klik in dat geval op Ja en Apply the update om die te downloaden. U kunt op twee manieren programma's toevoegen aan het startmenu. Bij de eerste methode klikt u in het pop-upvenster van LiberKey op Download de lijst met beschikbare suites. Er zijn drie softwarebundels beschikbaar. Met Ultimate suite krijgt u de meeste keuzemogelijkheden. Selecteer de programma's die u vanaf een usb-stick wilt gebruiken. Door de cursor op een programma te plaatsen, verschijnt er een korte Engelstalige uitleg. Onder andere het eerder besproken TrueCrypt kunt u in het startmenu opnemen. Andere programma's zijn bijvoorbeeld TagScanner, ImgBurn, FileZilla en TeamViewer. U ziet precies hoeveel ruimte de geselecteerde applicaties met elkaar in beslag nemen. Maak een keuze en klik op Installeer alle toepassingen van de gekozen suite. In een apart venster volgt u de voortgang van de verschillende installaties.

© PXimport

Geef aan welke programma's uit de softwarebundel u wilt gebruiken.

Als tweede mogelijkheid voegt u programma's toe vanuit de online catalogus. De Ultimate suite bevat niet het volledige aanbod. Format Factory, Mp3tag, GIMP, IrfanView, Google Chrome, Thunderbird, Pidgin, Sumatra PDF en VLC Media Player zijn voorbeelden van programma's die u alleen vanuit de online catalogus kunt installeren. Zorg ervoor dat het startmenu van LiberKey is geopend op uw systeem. Surf naar LiberKey.com en navigeer naar Applications / Browse Catalog. Gebruik de verschillende rubrieken om bruikbare programma's op te sporen. U voegt een applicatie simpel toe aan het startmenu van LiberKey. Klik op Install [programmanaam] on my LiberKey en open het met de juiste toepassing. Herhaal deze actie wanneer u meer applicaties wilt toevoegen. Klik als laatste op Installeer geselecteerde toepassingen. Voortaan opent u de programma's eenvoudig vanuit het speciale startmenu. In de volgende tips leest u welke applicaties eigenlijk niet mogen ontbreken op uw usb-stick.

© PXimport

Voeg extra software toe via de online catalogus.

© PXimport

Controleer of uw usb-stick voldoende opslagcapaciteit heeft om de programma's op te slaan.

9. Thunderbird

Uiteraard kunt u een webmaildienst gebruiken om onderweg uw e-mail te checken. Toch is deze optie niet altijd ideaal. Zeker als u meerdere accounts gebruikt, is het vervelend om voor ieder e-mailadres een aparte webdienst te openen. Neem daarom Thunderbird mee op een usb-stick en lees in één gebruikersomgeving alle e-mail. Start het programma op vanuit LiberKey en accepteer de licentievoorwaarden. Vul de gegevens van uw e-mailaccount in en klik op Doorgaan. Kies de instellingen die voor uw e-mailaccount van toepassing zijn en bevestig met Account aanmaken. Geef aan of u Thunderbird als standaard-mailclient wilt gebruiken. Het programma haalt al uw berichten op. Extra e-mailaccounts voegt u toe via het hoofdscherm. Klik hiervoor op Nieuw account aanmaken. Iedere keer dat u Thunderbird opent, haalt het programma automatisch nieuwe berichten op.

© PXimport

Start Thunderbird op vanuit het startmenu.

10. Google Chrome

Hoewel op iedere pc een browser is geïnstalleerd, neemt u voor extra surfgemak beter een eigen programma mee. Uw persoonlijke instellingen, favorieten en geschiedenis zijn dan altijd te gebruiken. De portable versie van Google Chrome werkt prima. In LiberKey vindt u deze browser onder de verwarrende subcategorie Zoekmachine. Wanneer u een portable programma voor de eerste keer gebruikt, dient u eerst de licentievoorwaarden te accepteren. Als dat eenmaal is gebeurd, wordt de gebruikersinterface van Google Chrome direct geopend. Eventueel kunt u bladwijzers uit een lokaal geïnstalleerde versie van Firefox of Internet Explorer importeren. Dat is wel zo handig, want het is dan niet meer nodig om favorieten handmatig toe te voegen. Wilt u anoniem surfen op internet, zonder de bezochte websites en cookies op uw usb-stick te bewaren? Klik dan rechtsboven op het gereedschapspictogram en kies Nieuw incognitovenster.

© PXimport

Voordat u op reis gaat, is het slim om favorieten uit andere browsers over te nemen.

11. µTorrent

Dankzij µTorrent verveelt u zich nooit onderweg. Een filmpje of muziekalbum is met deze bittorrentclient namelijk binnen een mum van tijd gedownload. Gebruik het programma alleen om rechtenvrije bestanden op te slaan. U deelt gedownloade data namelijk automatisch met andere gebruikers. Het openbaar maken van auteursrechtelijk beschermde bestanden is onrechtmatig, dus bedenk goed wat voor materiaal u binnenhaalt. Voordat u µTorrent aan het werk zet, selecteert u eerst de gewenste opslagmap. Anders loopt u het risico dat u de mediabestanden niet meer terugvindt. Ga naar Opties / Voorkeuren / Mappen en selecteer een locatie op uw usb-stick. Overigens is het heel goed mogelijk dat u niet op iedere locatie bestanden vanaf bittorrent kunt downloaden, omdat de routerinstellingen niet optimaal zijn. U controleert de verbinding door naar Opties / Installatiehulp te gaan en op Start tests te klikken. Als er twee groene vinkjes verschijnen, kunt u normaal gesproken probleemloos downloaden.

© PXimport

Via de Installatiehulp bekijkt u of de verbinding geschikt is voor bittorrentverkeer.

12. IrfanView

Waarom zou u foto's pas bewerken als u thuis bent? Met de mobiele versie van IrfanView bekijkt u zelfgemaakte kiekjes en past u zo nodig simpele correcties toe. Ga naar File / Open en selecteer een foto op uw usb-stick. Met de pijltjestoetsen bekijkt u de overige afbeeldingen in de map. Het is ook mogelijk om de kiekjes in een diavoorstelling weer te geven. Onder Image vindt u allerlei eenvoudige bewerkingsfuncties. Zo verwijdert u rode ogen en voegt u bijzondere effecten toe. Verder maakt u simpel een uitsnede of creëert u van meerdere foto's een panorama-afbeelding. Ook kunt u een scheve horizon rechttrekken en vlekjes verwijderen. Bewaar de bewerkingen via File / Save as. Het originele bestand blijft dan intact. Wenst u meer bewerkingsopties, voeg dan het uitgebreide fotobewerkingsprogramma GIMP toe aan LiberKey.

© PXimport

Met IrfanView verfraait u op een simpele manier foto's.

13. Recuva

De nachtmerrie van iedere vakantieganger is dat foto's plotseling van een geheugenkaartje zijn verdwenen. Voordat u in paniek raakt, doet u eerst een beroep op Recuva. Data die Windows niet meer ziet, haalt dit tooltje vaak nog boven water. Voorwaarde is wel dat de bestanden niet door andere data zijn overschreven. Zodra u merkt dat u iets kwijt bent, is het daarom verstandig om niets meer op te slaan en zo snel mogelijk Recuva te openen. Een wizard helpt u bij de reddingsactie. Klik op Volgende en geef aan wat voor media u bent verloren. Als het om foto's gaat, selecteert u dus de optie Afbeeldingen. Gaat het om meerdere mediasoorten, dan selecteert u Overig. Geef in de volgende stap aan op welke locatie de gewiste data stonden opgeslagen. Wanneer het een geheugenkaart betreft, kiest u Op mijn mediakaart of iPod. U kunt via Op een specifieke locatie ook een bepaalde map selecteren. Met Volgende en Start probeert Recuva gewiste data op te sporen. Selecteer een bestand en klik op Terughalen om de data te herstellen.

© PXimport

Geef in de wizard aan wat voor bestanden u bent kwijtgeraakt.

14. VLC Media Player

Met VLC Media Player speelt u nagenoeg alle gangbare audio- en videoformaten af. Dat is wel zo handig als u een uitgebreide mediaverzameling op uw usb-stick hebt staan. Het voordeel is dat het programma voor de meeste bestandstypen geen externe codecs nodig heeft. Afspelen is simpel. Sleep het bestand naar het hoofdvenster en VLC Media Player start meteen de weergave.

© PXimport

Gebruik VLC Media Player om uw mediabestanden af te spelen.

15. Pidgin

Bent u al een tijdje op reis en wilt u even met het thuisfront babbelen? Gebruik dan Pidgin. Deze chatmessenger ondersteunt onder meer accounts van Windows Live Messenger, Google Talk, AIM en ICQ. Met Toevoegen selecteert u het juiste protocol en vult u de inloggegevens in. Klik daarna wederom op Toevoegen. Uw online vrienden zijn nu zichtbaar. U opent een chatvenster door te dubbelklikken. Via Vrienden / Weergave / Off-line vrienden geeft Pidgin de volledige contactenlijst weer.

© PXimport

Pidgin ondersteunt meerdere chatprotocollen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten