Software voor onderweg

Door: Maikel Dijkhuizen | 18 juni 2012 18:19

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

6. Virtuele kluis openen

Om de virtuele kluis te openen, start u eerst TrueCrypt.exe op. Selecteer in het bovenste deelvenster een willekeurig station en klik op de knop Selecteer Bestand. Zoek het kluisbestand op en kies Openen. Klik linksonder op Koppel, waarna u het juiste wachtwoord opgeeft. Bevestig met OK en dubbelklik op het betreffende station. De virtuele kluis wordt nu als een normale map geopend op uw computer. Handig is dat u dit station ook vanuit Windows Verkenner benadert. Het staat u vrij om persoonlijke bestanden naar de virtuele kluis te slepen. U doet de kluis eenvoudig weer op slot. Klik hiervoor in TrueCrypt op Ontkoppel.

De versleutelde kluis is alleen toegankelijk met uw zelfgekozen wachtwoord.

7. LiberKey installeren

U kunt op uw usb-stick allerlei portable tools verzamelen die op websites staan. Dergelijke programma's start u op via een exe-bestand. LiberKey biedt echter een handigere methode aan. Met dit hulpmiddel installeert u een startmenu op de stick, waaraan u achteraf uw favoriete programma's toevoegt. Vanuit een grafische omgeving opent u vervolgens simpel de gewenste software. Ga naar LiberKey.com. Klik achtereenvolgens op Download LiberKey en Download. Open via het exe-bestand de installatiewizard, klik driemaal op Volgende en selecteer het station van de virtuele kluis op uw usb-stick. Als de kluis nog op slot zit, opent u hem eerst met uw wachtwoord in TrueCrypt. Doorloop de overige stappen van de wizard om de installatie te voltooien.

Met behulp van LiberKey start u uw programma's op vanuit een startmenu.

8. Programma's toevoegen

Dubbelklik op LiberKey.exe, waarna rechtsonder op uw scherm een kleurrijk startmenu opduikt. Mogelijk geeft de applicatie de melding dat er een update beschikbaar is. Klik in dat geval op Ja en Apply the update om die te downloaden. U kunt op twee manieren programma's toevoegen aan het startmenu. Bij de eerste methode klikt u in het pop-upvenster van LiberKey op Download de lijst met beschikbare suites. Er zijn drie softwarebundels beschikbaar. Met Ultimate suite krijgt u de meeste keuzemogelijkheden. Selecteer de programma's die u vanaf een usb-stick wilt gebruiken. Door de cursor op een programma te plaatsen, verschijnt er een korte Engelstalige uitleg. Onder andere het eerder besproken TrueCrypt kunt u in het startmenu opnemen. Andere programma's zijn bijvoorbeeld TagScanner, ImgBurn, FileZilla en TeamViewer. U ziet precies hoeveel ruimte de geselecteerde applicaties met elkaar in beslag nemen. Maak een keuze en klik op Installeer alle toepassingen van de gekozen suite. In een apart venster volgt u de voortgang van de verschillende installaties.

Geef aan welke programma's uit de softwarebundel u wilt gebruiken.

Als tweede mogelijkheid voegt u programma's toe vanuit de online catalogus. De Ultimate suite bevat niet het volledige aanbod. Format Factory, Mp3tag, GIMP, IrfanView, Google Chrome, Thunderbird, Pidgin, Sumatra PDF en VLC Media Player zijn voorbeelden van programma's die u alleen vanuit de online catalogus kunt installeren. Zorg ervoor dat het startmenu van LiberKey is geopend op uw systeem. Surf naar LiberKey.com en navigeer naar Applications / Browse Catalog. Gebruik de verschillende rubrieken om bruikbare programma's op te sporen. U voegt een applicatie simpel toe aan het startmenu van LiberKey. Klik op Install [programmanaam] on my LiberKey en open het met de juiste toepassing. Herhaal deze actie wanneer u meer applicaties wilt toevoegen. Klik als laatste op Installeer geselecteerde toepassingen. Voortaan opent u de programma's eenvoudig vanuit het speciale startmenu. In de volgende tips leest u welke applicaties eigenlijk niet mogen ontbreken op uw usb-stick.

Voeg extra software toe via de online catalogus.

Controleer of uw usb-stick voldoende opslagcapaciteit heeft om de programma's op te slaan.

9. Thunderbird

Uiteraard kunt u een webmaildienst gebruiken om onderweg uw e-mail te checken. Toch is deze optie niet altijd ideaal. Zeker als u meerdere accounts gebruikt, is het vervelend om voor ieder e-mailadres een aparte webdienst te openen. Neem daarom Thunderbird mee op een usb-stick en lees in één gebruikersomgeving alle e-mail. Start het programma op vanuit LiberKey en accepteer de licentievoorwaarden. Vul de gegevens van uw e-mailaccount in en klik op Doorgaan. Kies de instellingen die voor uw e-mailaccount van toepassing zijn en bevestig met Account aanmaken. Geef aan of u Thunderbird als standaard-mailclient wilt gebruiken. Het programma haalt al uw berichten op. Extra e-mailaccounts voegt u toe via het hoofdscherm. Klik hiervoor op Nieuw account aanmaken. Iedere keer dat u Thunderbird opent, haalt het programma automatisch nieuwe berichten op.

Start Thunderbird op vanuit het startmenu.

10. Google Chrome

Hoewel op iedere pc een browser is geïnstalleerd, neemt u voor extra surfgemak beter een eigen programma mee. Uw persoonlijke instellingen, favorieten en geschiedenis zijn dan altijd te gebruiken. De portable versie van Google Chrome werkt prima. In LiberKey vindt u deze browser onder de verwarrende subcategorie Zoekmachine. Wanneer u een portable programma voor de eerste keer gebruikt, dient u eerst de licentievoorwaarden te accepteren. Als dat eenmaal is gebeurd, wordt de gebruikersinterface van Google Chrome direct geopend. Eventueel kunt u bladwijzers uit een lokaal geïnstalleerde versie van Firefox of Internet Explorer importeren. Dat is wel zo handig, want het is dan niet meer nodig om favorieten handmatig toe te voegen. Wilt u anoniem surfen op internet, zonder de bezochte websites en cookies op uw usb-stick te bewaren? Klik dan rechtsboven op het gereedschapspictogram en kies Nieuw incognitovenster.

Voordat u op reis gaat, is het slim om favorieten uit andere browsers over te nemen.

0 Reactie(s) op: Software voor onderweg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.