Sony KD-49XE9005 - Geweldig beeld in stijlvolle behuizing

Door: Eric Beeckmans | 16 mei 2018 15:44

Review

Sony is al jaren een gerenommeerd televisiemaker. De Sony KD-49XE9005 is een stijlvol ontworpen televisie met grote beloftes voor de beeldkwaliteit. Kan deze nog vrij nieuwe televisie van Sony de beloftes waarmaken?

Sony KD-49XE9005

Prijs
1.400 euro
Schermtype
LCD
Achtergrondverlichting Direct led
Schermdiagonaal
49 inch, 123 cm
Resolutie
3840 x 2160 pixels
HDR
HDR10, HLG-standaard
Beeldfrequentie
60 Hz
Connectiviteit 4 x HDMI, 3 x USB, Ethernet-LAN, Composiet-ingang, Componentingang, optisch audio-uitgang, hoofdtelefoonaansluiting, subwooferaansluiting, RF, IF, PCMCIA-aansluiting
Smart TV
Android TV
Website
www.sony.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Android TV met Chromecast
 • Vier HDMI-aansluitingen
 • Knappe beelden met alle bronnen, ook HDR
 • Uitstekende weergave van snel bewegende beelden
 • Mooie, rijke kleurweergave
 • Goede zwartweergave en uitstekend contrast
 • Minpunten
 • Geen Dolby Vision
 • Beperkte kijkhoek met impact op contrast

Wie van strakke lijnen houdt zal deze Sony smaken. Hij heeft een dun, smal kader dat afgewerkt is met een metaalkleurig biesje. Het toestel is wat minder slank door zijn direct led achtergrondverlichting, en gebruikt een extern voedingsblok.

Aansluitingen

De XE90 is voorzien van vier HDMI-aansluitingen, waarvan drie aan de zijkant, en een aan de achterzijde. Ze zijn allemaal klaar voor Ultra HD. Aan de zijkant vind je verder drie USB-aansluitingen. De aansluitingen achteraan wijzen naar de muur, dat is onhandig voor wandmontage. Kabels kan je netjes via de voeten laten weglopen, voor een mooi opgeruimde opstelling.

Beeldkwaliteit

Dankzij het gebruik van een VA-paneel en een achtergrondverlichting die onderverdeeld is in 48 segmenten levert deze televisie prachtig contrast. Uiteraard moet hij OLED-tv’s en sommige lcd-topmodellen laten voorgaan, maar de beelden hebben een tastbare diepte en de grenzen van de segmenten blijven onzichtbaar. Het toestel zet alle bronnen netjes en scherp om naar Ultra HD, verwijdert ruis en werkt hinderlijke kleurstrepen weg in zachte kleurovergangen. Het scherm toont netjes alle detail in snel bewegende beelden, en kan panbeelden netjes vloeiend maken.

De kalibratie is goed, het scherm toont enorm veel schaduwdetail, mogelijk zelfs iets te veel, laat in dat geval de ‘zwartniveau’ instelling een punt zakken. De kleurweergave is prachtig. Hou enkel rekening met de vrij beperkte kijkhoek, wie uit het centrum zit ziet een slechter contrast.

HDR

De XE90 ondersteunt de HDR10 en HLG-standaarden. Met een maximale helderheid van rond de 815 nits is de XE90 ruimschoots in staat om knappe HDR-beelden op het scherm te zetten, zeker in combinatie met zijn ruim kleurbereik en prima kalibratie. Dankzij de in segmenten onder verdeelde direct led achtergrondverlichting is ook het contrast erg goed, maar je ziet wel dat HDR-content met zijn superheldere accenten minder vergevingsgezind is dan gewone klassieke beelden. Daardoor daalt het contrast, al blijf je wel gespaard van duidelijk zichtbare halo’s.

Deze review is gebaseerd op de KD-55XE9005. Een andere schermmaat gebruikt mogelijk een ander type lcd-paneel wat invloed kan hebben op contrast, kijkhoek en in mindere mate lichtopbrengst.

Smart TV

Sony maakt gebruik van Google’s Android TV. Het levert een goede gebruikservaring maar moet op dat vlak wel de oplossingen van LG en Samsung laten voorgaan die een betere en overzichtelijker structuur gebruiken. Door de Android TV-menu’s bladeren mocht iets vlotter gaan, zeker bij een high end model zoals dit.

De ingebouwde Chromecast laat je eenvoudig video of muziek van je smartphone op tv afspelen. Een leuke feature schuilt achter de ‘Discover’-toets. Die toont een kleine balk onderaan het scherm met een zelf te creëren lijst met favoriete apps, de mediaspeler, live tv en aanbevelingen uit YouTube en Netflix. Ideaal als je snel wil overschakelen zonder langs het Android menu te passeren.

Remote

De bijgeleverde remote is prima, met een handige layout, rubberachtige bovenzijde en toetsen met een zeer laag profiel die makkelijk in te drukken zijn. Hij is uitgerust met een microfoon, zodat je zoekopdrachten kunt inspreken, en centraal op de remote staan aparte toetsen voor Netflix en Google Play.

Geluidskwaliteit

De XE90 moet het stellen met een aanzienlijk minder krachtig geluidssysteem dan de XE93, maar kan desalniettemin een degelijk resultaat voorleggen. Draai de volumeknop open voor verrassend luide prestaties, met redelijke basondersteuning, maar hou er rekening mee dat je voor een echte filmervaring toch beter een externe geluidsoplossing gebruikt.

Conclusie

Deze LCD-tv van Sony kan pronken met heel wat kwaliteiten en is daarom geschikt voor heel wat kijkers. Filmfanaten appreciëren het prima contrast en prachtige kleuren, terwijl sportfanaten elke detail van snel bewegende acties zullen zien. Gamers mogen zich verheugen op een lage input lag.

De KD-49XE9005 gebruikt een gesegmenteerde achtergrondverlichting om een uitstekende zwartweergave en contrast te realiseren. Als belangrijkste minpunt moet je rekening houden met een beperkte kijkhoek. Wie niet centraal voor het scherm zit, ziet het contrast fel verminderen. De beeldverwerking levert knappe resultaten met al je bronnen, de kleurweergave is uitstekend en het toestel is ruimschoots in staat om sterke HDR-beelden te tonen.

0 Reactie(s) op: Sony KD-49XE9005 - Geweldig beeld in stijlvolle behuizing

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.