Sony SmartBand SWR10 - Android-verlengstuk om je pols

© PXimport

Sony SmartBand SWR10 - Android-verlengstuk om je pols

Geplaatst: 8 juli 2014 - 05:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:00

Joris Peterse

De SmartBand van Sony is een rubberen armbandje waar je een klein apparaatje plaatst. De armband is als het ware een verlengstuk van je smartphone. Enerzijds voor meldingen en bediening, anderzijds juist om samen met een speciale app een soort dagboek van je activiteiten te maken.

Het armbandje is redelijk subtiel vormgegeven en valt qua formaat best mee. Vooral als je het vergelijkt met de eerste smartwatches die op de markt verschenen. Natuurlijk gaat deze vergelijking niet helemaal op, aangezien de SmartBand geen horloge is.

Voordat je het armbandje omdoet, plaats je er een klein apparaatje in. Dit is in feite het kloppende hart van je slimme armband. Dit apparaatje heeft een micro-usbpoort waaraan je hem kunt opladen. Handig is dus dat je dit apparaatje ook in andere armbandjes kunt plaatsen, Sony heeft ze in meerdere groottes beschikbaar. Andere losse inzetbandjes zijn verkrijgbaar in negen verschillende kleuren.

 

© PXimport

Er zijn armbandjes in negen verschillende kleuren verkrijgbaar

Net als de andere nieuwe Xperia-producten is de SmartBand waterdicht. Handig, want zo kun je de armband altijd zorgeloos blijven dragen. De aansluiting van de armband met twee metalen pinnetjes geeft echter wel een risico dat de armband losschiet als je ergens aan blijft hangen.

De SmartBand verbinden

De SmartBand is een verlengstuk van je smartphone en moet daarom ook verbonden worden met je Android-toestel (kan ook een tablet zijn). Hiervoor heb je drie(!) apps nodig: Smart Connect om de verbinding tot stand te brengen, SmartBand voor de algemene instellingen van de armband en Lifelog voor een persoonlijk logboek. Op een Xperia-toestel vind je overigens al de Smart Connect-applicatie voorgeïnstalleerd.

Het daadwerkelijke verbinden gaat erg eenvoudig via een tikje met de nfc-chip om een Bluetooth-verbinding op te zetten of handmatig door met Bluetooth naar het apparaat te zoeken. De armband gebruikt een energiezuinige Bluetooth-verbinding, die alleen in Android-versie 4.4 beschikbaar is. Heb je een Android-toestel dat een oudere versie gebruikt, dan werkt de SmartBand helaas niet. Ook moet de armband binnen het bereik van de Bluetooth-verbinding staan om zijn werk te doen.

Wanneer je verbonden bent merk je inderdaad dat de verbinding met de armband en bijbehorende apps weinig nadelige invloed op je batterij hebben. Ook kan de SmartBand op een volle acculading een dag of vier á vijf mee. Dat is best netjes.

SmartBand-app

In de SmartBand-applicatie kun je terecht voor algemene instellingen en voor een statusoverzicht van de verbinding tussen armband en apparaat. Hier kun je ook terecht voor wat praktische zaken. Wie niet makkelijk wakker wordt van het geluid van de wekker kan bijvoorbeeld instellen dat de armband op een ingesteld tijdstip begint te trillen. Als je slaapt met de armband om heb je daarmee een handige alternatieve wekker, maar of het comfortabel wakker worden is laten we even in het midden. Verder kun je instellen of de armband wel of niet moet trillen bij meldingen en inkomende oproepen en bij meldingen van welke applicaties dat moet gebeuren. Best handig.

Handiger wordt de aansturing van je Android met de armband. Koppel je muziekapp en met enkele tikjes op je armband zet je de muziek op pauze of ga je naar het volgende en vorige nummer. Met een extra applicatie kun je ook je Android een foto laten maken met een tikje op de armband en nóg een extra applicatie maakt het mogelijk om je Android met geluid terug te vinden met je SmartBand. Wil je een presentatie geven, dan kun je een slideshow gemaakt in de OfficeSuite-app besturen met je armband.

Lifelog

De naam Lifelog verraadt al een beetje de functionaliteit van de app. De app verzamelt gegevens van je telefoon en SmartBand om een logboek te maken van je activiteiten. Niet alleen toont het wat je op je Android gedaan hebt, ook wordt op een kaart weergegeven waar je bent geweest en hoe je hebt gereisd, en krijg je een overzicht te zien van je activiteiten. Bijvoorbeeld hardlopen, slapen en wandelen. Handig is ook dat hierbij wordt aangegeven hoeveel calorieën je er ongeveer bij hebt verbrand.

Al deze gegevens vallen per dag terug te zien of zijn in samenvattingen per dag, week, maand en jaar op te vragen. Toch zit de Lifelog-app vol met schoonheidsfoutjes. Ga je regelmatig fietsen? Lifelog denkt dat je aan het wandelen bent. Ook dacht Lifelog dat ik in m'n slaap Whatsapp-berichtjes aan het sturen was in de vroege ochtend. Nee, voor een levenslogboek ben je op dit moment beter af met apps als Moves en Runkeeper, die bovendien ook geen armband nodig hebben.

 

© PXimport

Lifelog houdt bij waar je op een dag bent geweest.

Conclusie

De SmartBand en bijbehorende applicaties tonen slechts het topje van de ijsberg, want in de toekomst zal er veel meer mogelijk zijn met wearables. Het besturen van je Android met een armband is handig, evenals de wekker en meldingssynchronisatie, maar op dit moment verre van onmisbaar. Ook moeten er nog wat plooien gladgestreken worden, zoals de Lifelog-applicatie en het feit dat de armband alleen als verlengstuk dient en dus nutteloos is als je Android niet in de buurt is of uit staat. Maar voor iedereen die zijn Android graag op zak houdt, of inzichtelijk wil hebben hoeveel uur hij 's nachts geslapen heeft, kan de Sony SmartBand een leuke meerwaarde bieden.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Waterdicht

Eenvoudige verbinding

Accuduur

Android aansturen

Minpunten

Lifelog

Installatie van veel apps

Conclusie

Sony SmartBand SWR10 -------------------- **Prijs:** € 69,- **Formaat:** 4,1 x 1,5 x 0,8 cm **Gewicht:** 21 gram **Aansluiting:** Micro-usb **Communicatie:** Bluetooth 4.0, NFC...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten