Spotify maakt downloaden overbodig

Door: onno-karman | 20 september 2010 08:24

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

De muziekindustrie strijdt al jaren tegen het downloaden van muziek uit illegale bron. Legale alternatieven kwamen lange tijd maar niet van de grond, maar met Spotify lijkt hier verandering in te komen. Eindelijk is er een serieus legaal alternatief, waar zelfs veel 'hardcore downloaders' voor zullen betalen. Met Spotify downloadt u geen muziek meer, maar zoekt u nummers in de database die u vervolgens direct beluistert. En het programma kan nog meer, veel meer.

01. Account aanmaken

Om Spotify te kunnen gebruiken, hebt u een account nodig. Ga naar Spotify en klik bovenin op Get Spotify. U hebt de keuze uit drie accountsoorten: Open, Unlimited en Premium. Het is verstandig om eerst eens te bekijken wat Spotify is en wat u er mee kunt, dus kiest u voor (het gratis) Open account. U kunt dan twintig uur per maand onbeperkt gebruikmaken van de dienst, waarbij u overigens wel banners zult zien en af en toe een reclameboodschap zult horen. Klik op Get Spotify Open. Kies een gebruikersnaam en wachtwoord en vul alle velden in. Klik hierna op Continue.

02. Spotify installeren

Op de volgende pagina kunt u het benodigde programma downloaden, klik op Download. Klik hierna op Download now. Als u de vraag krijgt of u het bestand op wilt slaan of wilt openen, kiest u voor openen om de installatie direct na het downloaden te starten. Krijgt u deze vraag niet, dubbelklik dan na het downloaden op het bestand om met de installatie te beginnen. Klik op Install en binnen een halve minuut is de installatie voltooid. Spotify start vervolgens direct. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Sign in.

03. Het hoofdscherm van Spotify

Wanneer u voor de eerste keer inlogt, dient u akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden. Klik op I Accept om door te gaan. Als u de Spotify voor de eerste keer ziet, zult u wellicht het gevoel hebben dat u iTunes geopend hebt. Dat is niet gek, de opbouw van het scherm doet er inderdaad wel wat aan denken. Net als bij iTunes hebt u aan de linkerkant een menubalk met daaronder de albumhoes van het nummer dat u afspeelt. Verschil moet er ook zijn: de muziekspeler bevindt zich aan de onderkant van het scherm, waar hij in iTunes aan de bovenkant is geplaatst.

Spotify

Spotify heeft een ongelooflijk uitgebreide muziekdatabase. Zo'n acht miljoen liedjes in alle denkbare genres zijn te beluisteren via deze online muziekdienst, inclusief een enorme collectie klassieke muziek. Spotify heeft dan ook met de vier grote platenlabels én met honderden kleinere maatschappijen afspraken gemaakt en deals gesloten.

 

De belangrijkste methode om muziek te vinden is natuurlijk door gebruik te maken van het zoekvak linksboven in het scherm. Vul (een gedeelte van) de naam van een artiest, liedje of een albumnaam in en druk op Enter. Binnen enkele seconden krijgt u in het rechtervenster alle zoekresultaten te zien. En in het linkerdeelvenster ziet u uw laatste zoekopdrachten terug.

 

Als we zoeken op 'Joe Cocker', ziet u aan de rechterkant bovenin de artiestnamen waarin de zoekopdracht voorkomt, daarnaast de albumnamen en in het onderste gedeelte ziet u alle liedjes. Dubbelklikt u op een van de nummers, dan speelt Spotify het betreffende liedje bijna direct af, alsof het nummer op uw harde schijf staat.

 

04. Muziek selecteren

Niet alleen de tracknaam is aanklikbaar, ook alle andere elementen linken naar andere pagina's, net als bij een website. Klikt u bijvoorbeeld op Joe Cocker, dan krijgt u de artiestpagina te zien, met een overzicht van alle beschikbare albums, singles en verzamelalbums waarop zijn muziek te vinden is. Klikt u op een albumnaam, dan krijgt u een pagina met alle tracks van dat album. Op de overzichtspagina ziet u aan de bovenkant de populairste (meest gedraaide) nummers van deze artiest op Spotify. De populariteit is trouwens achter elk nummer te zien aan het aantal streepjes.

0 Reactie(s) op: Spotify maakt downloaden overbodig

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.