Tech reistips: Mogen powerbanks in je koffer?

Door: Laura Kempenaar | 04 juni 2019 17:50

How To

Het vakantiegeld is gestort en het is tijd om te bedenken waar de reis naartoe gaat deze zomer. Tenzij je echt back to basics gaat, zal je waarschijnlijk wel een smartphone meenemen. Vergeet daarbij je powerbank niet. En heb je nog andere apparatuur nodig op reis?

Powerbank in handbagage, niet in ruimbagage

Het is ten eerste aan te raden om een powerbank mee te nemen. Zeker als je op reis veel foto’s gaat maken met je smartphone, dan holt je batterijduur achteruit. Er zijn powerbanks te koop van verschillen capaciteiten (doorgaans wordt dit in mAh aangeduid). Check van tevoren hoe groot de batterij van je smartphone is, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten van je powerbank. En, niet geheel onbelangrijk, stop je powerbank niet in je ruimbagage, maar in je handbagage. Doe het, want als de douane je powerbank in je ruimbagage vindt en deze zit op slot, dan kan het zijn dat je je koffer niet aantreft op je vakantiebestemming, of met een gebroken slot.

Download vast wat films op je smartphone

Sommige streamingdiensten (waaronder Netflix) bieden aan om tv-series en films op je toestel te downloaden. Doe dit vooral, want hoe ‘connected’ het land ook is waar je naartoe gaat, zodra je in het vliegtuig stapt moet je toch echt even in vliegtuigmodus. Plus, het kan zijn dat bijvoorbeeld de Netflix op je vakantiebestemming niet hetzelfde aanbod heeft. Wil jij dan die ene serie op je gemakje verder kijken, dan gaat dat niet. Heb je deze echter gedownload in Nederland, dan kun je die serie toch kijken op je vakantiebestemming. In het verlengde hiervan: vergeet ook je oordopjes en je eventuele verloopkabeltje niet. Heb je snel last van snurkende medereizigers of van (andere) geluiden, dan kun je het beste in een noisecancelling koptelefoon investeren.

En download vast de plek waar je heengaat offline in Google Maps

Er wordt heel wat afgedownload voor je weg moet. Zo raden we aan om vooraf de offline kaart van je bestemming in Google Maps te downloaden. Je kunt in Maps zelf aangeven hoe groot de kaart moet zijn. Je gaat in Google Maps naar ‘Offline Kaarten’ en je kunt zelf selecteren welk gebied er offline beschikbaar moet zijn. Je hebt dan op je bestemming niet alle mogelijkheden die je van Maps gewend bent, maar je kunt je wel wegwijs maken als je even geen internet tot je beschikking hebt. Je kunt ook apps downloaden die bijvoorbeeld de valuta helpen om te rekenen (offline) of helpen met vertalingen.

Is je smartphone genoeg?

Aan de bovenstaande tips kun je zien dat we er vanuit gaan dat jij je smartphone wel meeneemt. Maar is dat genoeg? Ga je raften op Bali, dan kun je je smartphone wel meenemen, maar liever nog film je de boel dan met bijvoorbeeld een GoPro. Besef je goed waar je welk gadget voor gebruikt. Gooi ook weer niet standaard die GoPro in je koffer als je uiteindelijk toch vooral op je telefoon bezig bent. En als je op safari gaat in Afrika, dan wil je misschien juist een mooie spiegelreflexcamera meenemen in plaats van smartphonefoto’s maken. Wil je een e-reader mee, of pak je liever een boek dat je met een gerust hart op het strand kunt laten liggen bij een duik in zee? En ga je muziek luisteren op je smartphone, of pak je dan liever een klein Bluetooth-speakertje in? Besef je goed wat je meeneemt en (ook niet onbelangrijk) hoe je alles oplaadt.

Investeer in een nieuwe wereldstekker

Het is natuurlijk prima als je een reisstekker uit de jaren ‘80 hebt. Dat ding werkt waarschijnlijk prima. Echter zijn er nu stekkers die ten eerste zo zijn ontworpen dat je ze bijna overal ter wereld kunt gebruiken, en waar je zowel een gewone stekker in kunt stoppen als een paar USB-stekkers. Het loont echt de moeite om te investeren in een nieuwe stekker. Ga je naar een land met dezelfde stekker als Nederland, dan kun je er ook voor kiezen om een usb-stekker (het liefst met meerdere poorten) mee te nemen. Dan kun je alles halen uit dat ene stopcontact op je hotelkamer.

Gooi je Chromecast in je koffer

Het kan zijn dat het niet elke dag geweldig weer is op je vakantie, of dat je wegens ziekte bijvoorbeeld wat meer tijd besteedt binnenhuis, of je moet (klein)kinderen stil houden. Het kan dan leuk zijn om je Chromecast mee te nemen. Je kunt die met een beetje geluk kwijt in de televisie op je kamer, waardoor je geen Arabische televisie hoeft te kijken die je niet begrijpt, maar ‘gewoon’ wat er op je telefoon te zien is. Bijvoorbeeld NPO Gemist of Ziggo Go. Het is misschien wat overdreven, maar een Chromecast is een gelukkig een klein apparaatje dat je zo in het hoekje van je koffer kwijt kunt. Het enige dat je nodig hebt is wifi, dat je eventueel zelf kunt regelen met een 4G-router.

Neem een stapeltje druk-en-sluitzakjes mee

De laatste tip is misschien niet zo tech, maar kan wel je tech redden. De zakjes waarin je vloeistoffen moet stoppen, zijn voor veel meer zaken handig. Denk bijvoorbeeld aan het bewaren van geld, zodat je het gemakkelijk dicht op je lichaam kunt dragen in gebieden die wat minder veilig zijn. Maar, druk-en-sluitzakjes kunnen ook goed worden gebruikt om je apparatuur een beetje extra te beschermen tegen zand, zeewater en regen. Nu raden we je af een duik te nemen met je smartphone in een druk-en-sluitzakje, maar het kan toch net wat meer bescherming bieden bij spatwater of zandkorrels.

Met deze tips kan de vakantie beginnen! Hoewel, nog een klein beetje extra advies dan: Vergeet niet alleen je oplaadkabels mee te nemen van huis, vergeet ze ook niet weer mee te nemen uit je hotel of Airbnb. En check ook altijd als je uit een taxi stapt of je telefoon nog in je zak zit.

0 Reactie(s) op: Tech reistips: Mogen powerbanks in je koffer?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.