Test: FM1-moederborden voor Llano

Door: koen-crijns | 30 november 2011 14:52

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

Met de 'Llano' A6- en A8-chips heeft AMD interessante alles-in-één-processors op de markt gebracht. Wie een systeem op basis van de nieuwe cpu's wil samenstellen, moet kiezen voor een moederbord met Socket-FM1-processorvoet. Maar welke is beste?

Op de Computer!Totaal-website hebben we eerder aandacht besteedt aan AMD's A8-processor, die samen met de A6-processor ook wel bekendstaat onder codenaam Llano. De nieuwe processors combineren een cpu met een in dezelfde chip geïntegreerde videokaart (gpu). AMD spreek in dit geval in eigen jargon over een APU, een Advanced Processing Unit. Nu is Llano absoluut niet de eerste processor met een geïntegreerde grafische chip. Intel begon al bij zijn voorlaatste processorgeneratie met het integreren van een videokaart, en AMD bracht eerder al een budgetprocessorreeks met geïntegreerde gpu op de markt. Wat de A6- en A8-processors uniek maakt, is dat er voor het eerst een videokaart is geïntegreerd van een kaliber vergelijkbaar met betaalbare losse videokaarten.

DirectX 11

De in Llano geïntegreerde videokaart is volledig compatibel met DirectX 11, de nieuwste generatie aansturing voor 3D-games, en bevat maar liefst 400 rekeneenheden, die bij topmodel A8 ook allemaal zijn ingeschakeld. De prestaties zijn prima: met een AMD A8-3850-processor behalen we in de benchmark 3DMark Vantage ruim 4200 punten, bijna vergelijkbaar met een losse AMD Radeon HD 5570-videokaart. Met de A6-3650, waarin slechts 320 grafische rekeneenheden zijn ingeschakeld, komen we op ruim 3000 punten. Ter vergelijking: met de Intel Core i7-2600K met Intels snelste HD Graphics 3000-gpu geïntegreerd, komen we net op 2200 punten, en de meeste moderne Intel-processors bevatten de HD Graphics 2000, die net boven de 1000 punten komt. Een flink verschil dus. Naast ondersteuning voor de nieuwste 3D-games bevat de in Llano geïntegreerde gpu ook nog een HD-videodecoder met alles erop en eraan.

Toegegeven, het processorgedeelte van de processors is minder spannend. Zowel de A6 als de A8 bevatten een quadcore-cpu, die qua opbouw en prestaties erg lijkt op de bestaande AMD Athlon II X4-processors. Wat processorprestaties betreft haalt AMD het dan ook bij lange na niet bij het geweld van Intels nieuwste generatie Sandy Bridge-processors. Maar toch: met de trend dat steeds meer applicaties - ook niet-games - flink gebruikmaken van de videokaart, is een processor met wat een langzamere cpu maar veel snellere gpu in de praktijk vaak toch sneller dan een processor met juist een supersnel cpu-gedeelte met een trage gpu. Tellen we de relatief lage prijs van de A6- en A8-processors (zo'n 90 tot 120 euro) erbij op, dan mogen we concluderen dat AMD een zeer interessant product heeft voor betaalbare pc's die toch van alle markten thuis moeten zijn.

Socket-FM1

De nieuwe processors maken gebruik van een nieuwe processorvoet: Socket-FM1. Wie een systeem met AMD A6- of A8-processor wil gaan samenstellen, zal dus op zoek moeten naar een moederbord met deze basis. Gelukkig zijn er inmiddels de nodige modellen beschikbaar en is de prijs, net als bij de processors, relatief laag. AMD heeft twee chipsets voor Socket-FM1-moederborden gemaakt: de A55- en A75-chipset. Of eigenlijk is chipset in deze een verkeerd woord aangezien de gpu, de geheugencontroller én de PCI Express-controller allemaal al in de processor zijn ondergebracht. Alle overgebleven traditionele taken van de chipset kunnen prima worden ondergebracht in één enkele chip. Dat is bij de A75 en A55 dan ook het geval.

0 Reactie(s) op: Test: FM1-moederborden voor Llano

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.