Teufel Airy - Lang zal hij leven

Door: Elmar Rekers | 02 januari 2019 06:44

Teufel Airy (2018)
Review

De nieuwe Teufel Airy is (in tegenstelling tot zijn tenenkrommende slogan ‘Love is in the Air’) een koptelefoon met stijl. De Duitse fabrikant heeft een krachtige sound verpakt in een prachtige minimalistische muziekgadget. En nog belangrijker: er is een aantal cruciale verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van het eerste model uit 2015, wat de nieuwe Airy een zeer interessante (en betaalbare) on-ear-koptelefoon maakt.

Teufel Airy (2018)

Prijs €149,99
Kleur Wit of zwart
Connectiviteit Bluetooth 4.2 en 3.5mm jack
Accuduur 30 uur
Drivers 40mm (neodymium)
Gewicht 165 gram
3,5mm kabel 1,38m
Verder meegeleverd Micro-usb-kabel, 3 setjes kleurringen, draagtas
Website teufelaudio.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Draagcomdort
 • Licht en opvouwbaar
 • Verwisselbare oorkussens
 • Ruimtelijk geluid
 • Accuduur
 • Minpunten
 • Geen noise-cancelling
 • Bas licht overheersend

De grootste verbetering is in mijn ogen de focus op een verlengde levensduur. Niet alleen voelt de kunststof behuizing aanzienlijk steviger dan van de eerste Airy, ook is het mogelijk de oorkussentjes nu zelf te vervangen (á 40 euro voor vier kussentjes en een stapeltje kleurige ringen om de koptelefoon te personaliseren). Een goed besluit, want na twee jaar te hebben rondgelopen met de eerste Airy kon ik deze headset al ecologisch verantwoord in de Haagse elektrobak gooien. De oorkussens waren volledig doorgesleten, de hoofdband hield zich nog amper bij elkaar met duct tape en de functieknoppen werkten vaker niet dan wel. Maar goed, deze 2018-editie belooft precies op dat punt dus verbetering.

Naast de verwisselbare oorkussens (van kunstleer) is de koptelefoon ook in te klappen, wat hem samen met het gewicht van 165 gram lekker compact maakt. Het volume is aan te passen met een handige draaischijf die uit de zijkant van het bedieningspaneel steekt en dat zorgt, samen met de prettig klikkende knoppen voor play/pauze en het skippen van nummers, voor een betrouwbare bediening.

Teufel Airy (2018)

Warm en ruimtelijk geluid

Qua audio blijkt de Duitse fabrikant zich steeds verder te laten meeslepen op de ingeslagen weg door succesvolle concurrenten als Beats, Bose en JBL. Naast de eerste generatie Airy (en zelfs latere Teufel-modellen als de Real Z en de Move BT) ligt de focus bij deze koptelefoon duidelijk op een vol basgeluid. Slim, omdat dit aansluit bij de wens van veel jonge consumenten. Jammer, omdat Teufel een van de weinige fabrikanten was die ook bij haar betaalbare producten altijd het lef had om de prioriteit te leggen bij een eerlijke balans en het ‘middensegment’.

Dat wil echter niet zeggen dat het geluid uit deze Airy slecht is. Integendeel. De warme klanken zorgen voor een ruimtelijke en gedetailleerde sound die vooral de liefhebbers van hip-hop, pop en jazz zal vermaken. Luister je liever naar klassiek, rock of het betere elektronica-werk dan zal de Airy misschien wat minder overtuigen. Vooral als je het vergelijkt met een Sennheiser Momentum of de AKG N60NC.

Teufel Airy (2018)
Teufel Airy (2018)

Accuduur: opladen niet vaak nodig

Zoals je van een draadloze bluetooth-headset mag verwachten kan je ook telefoongesprekken aannemen en voeren door een simpele tik op de play-knop - waarbij de kwaliteit helder en betrouwbaar is. Verder is opladen van het apparaat niet vaak nodig, want de beloofde 30 uur luistertijd wordt netjes gehaald. Jammer is wel dat er geen noise cancelling is ingebouwd. Een functie die we steeds vaker op headsets onder de 200 euro terugzien, en dat had deze 150-euro-kostende Airy tot een echte must buy kunnen maken.

Erg prettig: de bluetooth-verbinding met je smartphone is aanzienlijk stabieler dan bij de eerste Airy. Tijdens het fietsen, sporten of zelfs als de telefoon nog in een andere ruimte ligt, speelt de muziek onverstoorbaar verder. Hetzelfde geldt voor verbindingen met laptops, desktops en tablets. En als je dan de hele dag muziek aan het luisteren bent is het ook fijn om te merken dat het draagcomfort van de Teufel Airy prima is. Tenminste, afgemeten aan de standaard voor on-ear-koptelefoons dan. Want zoals bij de meeste on-ear-modellen drukt de headset wel op je oren. Door de zachte oorkussens gaat dit pas echt irriteren als ik langer dan twee uur aan het luisteren ben, dus geen enkel probleem voor de meeste luistersessies.

Conclusie: Teufel Airy kopen?

Op het oog is er weinig veranderd aan de tweede generatie van Teufels Airy-koptelefoon. Maar schijn bedriegt. Achter het stijlvolle uiterlijk van deze bluetooth-headset schuilt namelijk een krachtig muziekmaatje dat vooral qua duurzaamheid en gebruiksgemak het originele model (van alweer drie jaar geleden) ver achter zich laat. Daarnaast toont Teufel ook op audiogebied dat het voor een scherp prijsje een van de betere on-ear-koptelefoons van het jaar kan afleveren. Al zal Teufels groeiende hang naar een diep basgeluid – hoe vol en ruimtelijk ook - niet bij elke muziekliefhebber goed in de smaak vallen.

0 Reactie(s) op: Teufel Airy - Lang zal hij leven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.