15 tips voor je slimme thermostaat

Door: Jeroen Boer | 06 mei 2015 13:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

De slimme thermostaat staat momenteel volop in de belangstelling. Toch is de ene slimme thermostaat de andere niet. Leer de verschillen in mogelijkheden kennen, zodat je zelf de voor jou beste thermostaat kunt uitkiezen. We bespreken de wat grotere merken slimme thermostaten.

01 Abonnementskosten

Let er bij de aanschaf van een slimme thermostaat op of je abonnementskosten moet betalen voor het gebruik ervan. Bij de meeste slimme thermostaten is dat niet het geval, maar via een energiemaatschappij soms wel. Voor het gebruik van Eneco's Toon betaal je bijvoorbeeld 3,50 euro per maand. Voor Anna van de Nederlandse Energie Maatschappij betaal je 3,99 euro per maand. Overigens geldt dit abonnement niet als je de Anna los aanschaft via fabrikant. Eneco's Toon wordt later dit jaar ook voor niet-klanten van Eneco beschikbaar waarbij een maandelijks abonnement noodzakelijk blijft.

Let er goed op of de slimme thermostaat die je wilt aanschaffen een maandelijks abonnement vereist.

02 Gratis krijgen?

Sommige slimme thermostaten kun je flink goedkoper of zelfs gratis krijgen in combinatie met een (langdurig) energiecontract. Essent geeft bijvoorbeeld de Nest gratis bij een contractduur van vijf jaar, een korting bij een contractduur van drie jaar of hun eigen E-thermostaat gratis bij een contractduur van drie jaar. Eneco geeft een Toon gratis bij een contract van vier jaar. De Anna van de Nederlandse Energiemaatschappij is op de abonnementskosten van 3,99 euro per maand na zelfs gratis. Wel betaal je doorgaans installatiekosten. Je kunt de Anna ook los kopen voor 249 euro, zonder maandelijkse abonnementskosten. De Nest is los te koop voor 219 euro.

Je kunt via energiemaatschappijen een slimme thermostaat vaak gratis of met korting krijgen.

03 Mobiele apps

Vrijwel iedereen heeft een smartphone en een app is volgens ons dan ook onmisbaar voor wat wij een slimme thermostaat noemen. De app maakt een groot deel van de slimme functionaliteit mogelijk. Je kunt de temperatuur overal instellen en controleren. De opbouw van de apps van verschillende fabrikanten lijkt veel op elkaar. Op het hoofdscherm zie je iets dat op de fysieke thermostaat aan je muur lijkt waarmee je de temperatuur kunt bedienen. Daarnaast kun je via de app doorgaans het klokprogramma inzien en aanpassen. De appbediening heeft een belangrijk energiebesparend component: je kunt buitenshuis de verwarming lager zetten als je dat vergeten bent.

04 Aanwezigheidsdetectie

Een groot voordeel van slimme thermostaten is de belofte dat je energieverbruik omlaag gaat. Deze besparing moet komen uit het feit dat de verwarming nooit voor niets aanstaat. Deels kan dit doordat je de verwarming overal via je smartphone kunt bedienen, maar de meeste thermostaten detecteren ook of je thuis bent. Wanneer je niet thuis bent, dan gaat de thermostaat over op een energiezuinig steekprogramma. Essents E-thermostaat, Nest en Anna bevatten een aanwezigheidsssensor. De Nest en Anna gaan ook nog een stapje verder en gebruiken aanwezigheidsdetectie om het klokprogramma zelf samen te stellen en aan te passen.

Op de Essent E-thermostaat is de aanwezigheidssensor duidelijk zichtbaar.

5 Reactie(s) op: 15 tips voor je slimme thermostaat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 mei 2015 17:59 onewayjan
  Aanwezigheids sensor is geweldig!
  Hack de thermostaat, kijk of er iemand thuis is en haal de boel leeg.
  Dat is pas vooruitgang.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 mei 2015 22:56 Anoniem
  Is bewezen dat die aanwezigheidsdetectie meer verbruikt dan gewoon. Het slimste is nog altijd gewoon het zelf doen wanneer het nodig is en zo bespaar je meer dan met zo'n dom ding. Ziet er leuk uit maar daar blijft het ook bij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2015 11:49 Anoniem
  15 manieren om jou meer in de maling te nemen !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2016 07:48 Anoniem
  Fijn zo'n slimme thermostaat, maar of het jou echt iets bespaart met die hoge aanschafprijzen is nog maar de vraag. Daarnaast heb je bij vele exemplaren niet de mogelijkheid om diverse zones aan te sturen. Nest doet dat wel, maar dan moet je in elke kamer/zone een nest installeren en niet te vergeten, geef je opnieuw een stuk privacy op. Nest= Google! Alsof ze nog niet genoeg van jou weten. Daarom lijkt de salus It500 met uitbreiding vd IT300 me wel iets (http://www.salus-controls.nl/). Nadeel is dan weer dat het een gewoon aan/uit systeem Is, dus niet "modulair" werkthttps://nl.m.wikipedia.org/wiki/Modulerende_regeling.
  Persoonlijk heb ik op dit moment het gevoel dat je beter bent met een gewone aan/uit versie met 2 zones, bv. Zone 1= keuken +badkamer en zone 2 = living en rest vh huis, en dat je deze aan en uit zet wanneer en van waar dit nodig is. Zeker wanneer iedereen vlgs een ander dagschema actief is. Anderzijds ervaar ik nu ook in mijn zoektocht naar een installateur voor mijn nieuwe cv dat niet iedereen daarvoor open staat. Alles gewoon vd fabrikant gebruiken is natuurlijk een zekere oplossing, daarvan afwijken zien ze eerder als een risico. Ik zet alles nog even op een rijtje maar blijf op dit ogenblik een saltus voorkeur houden. Ook Is de prijs v/e Saltus heel aanvaardbaar. Momenteel ong. 170€ voor beide toestellen samen. Dus voor aansturing van 2 zones. Voeg daarbij een buitenvoeler en je bent al een eind gezet als je het mij vraagt. Beste redactie van computertotaal.nl misschien de saltus eens aan een review onderwerpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2016 09:07 Anoniem
  Jammer het lijken allemaal reacties van mensen die geen slimme thermostaat hebben ook lijken ze een achtervolgings waan op te bouwen.
  De een praat over hacken van je thermostaat en de ander zo van of deze apparaten echt wel zouden werken.
  Ik kan u melden ik heb dit jaar 525 EUR bespaart door dit kasje en Google weet veel,maar geloof mij dat realtime info overdracht is er nog niet dus een permanente watch is er ook niet en natuurlijk is het voor bedrijven van belang om te weten waar de behoeften liggen maar dan meer wat u in een in tijdsbalk doet van een bepaalde periode zo weten ze of we meer thuis mensen zijn of meer buiten leven ,zo wat ik ben in de tuin, nou een tuincentrum zou dan BV een folderkunnen toesturen met buiten leven.,mensen leef,geniet en zoek geen excuus om niet optimaal te mogen genieten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.