Transcend StoreJet 500 for Mac - Lekker snelle SSD via Thunderbolt

Door: Jeroen Boer | 06 februari 2015 15:13

Review

Hoewel Thunderbolt niet langer exclusief voor Macs is, blijft de supersnelle aansluiting in de praktijk toch een Mac-feestje. Logisch dus dat Transcend hun externe SSD met Thunderbolt op de markt zet als de StoreJet 500 for Mac. Wat heb je aan een Thunderbolt-SSD?

Transcend StoreJet 500 for Mac 256GB

Prijs: € 268,-

Garantie: 3 jaar

Aansluitingen: Thudnerbolt, usb 3.0

Afmetingen: 12,1 x 7,5 x 1,4 cm

Gewicht: 136 gram

Netto opslagcapaciteit: 238 GB

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Aluminium behuizing
 • Thunderbolt en usb 3.0
 • Goede prestaties
 • Minpunten
 • Prijs

Qua uiterlijk heb ik niets te klagen over de StoreJet 500 for Mac. De aluminium behuizing past perfect bij mijn MacBook en ook de witte kabels vallen niet uit de toon. De externe SSD is voorzien van een Thunderbolt-aansluiting en een usb3.0-aansluiting. Dankzij Thunderbolt is een SSD op een Mac vrijwel net zo snel als een interne SSD terwijl je hem dankzij de usb3.0-aansluiting ook op een normale pc snel kunt benaderen. Ik heb voor deze review de 256GB-uitvoering getest.

Transcend levert een Thunderbolt -kabel, usb3.0-kabel en een hoesje mee.

Ik heb de StoreJet uit nieuwsgierigheid ook even van binnen bekeken en zag een SSD-printplaatje met SATA-connector dat was aangesloten op een printplaatje met de Thunderbolt- en usb3.0-poorten. Voor wie het interessant vindt: de gebruikte controller is een Transcend TS6500. Deze controller wordt ook gebruikt in Transcends SSD370-productreeks. Vermoedelijk lijkt de SSD in de StoreJet 300 qua specificaties dus veel op deze normale SSD.

De behuizing verbergt een SSD met SATA-aansluiting.

Prestaties

Om de prestaties van de StoreJet 500 for Mac te testen heb ik hem via Thunderbolt aangesloten op een MacBook Pro. Met het benchmarkprogramma Blackmagic Disk Speed Test haalde ik een leessnelheid van 381,4 MByte/s en een schrijfsnelheid van 292,6 MByte/s. Dat zijn prima waarden en dit is een erg vlotte externe schijf. Ik heb de SSD daarnaast via usb 3.0 aangesloten op een Windows-pc en de benchmark PCMark 7 gedraaid. PCMark 7 rapporteerde een storage score van 3974. In vergelijking met een moderne via SATA aangesloten SSD is dat magertjes, maar voor een externe schijf is dit een erg goede score.

Via Thunderbolt bereik je op een Mac prima snelheden.

Conclusie

De StoreJet 500 for Mac portable zet prima scores neer en dankzij de Thunderbolt-aansluiting kun je er op een Mac vrijwel net zo snel als met een interne SSD mee werken. Ook via usb 3.0 presteert de SSD goed. De aluminium behuizing past goed bij een Mac en Transcend levert netjes kabels en een hoesje mee. Het grootste nadeel is de prijs. De geteste 256GB-uitvoering kost in onze prijsvergelijker gemiddeld 268 euro. Dat is in vergelijking met een normale 256GB-SSD of zelfs een variant met alleen usb 3.0 een hoop geld. Je betaalt dus flink voor de Thunderbolt-functionaliteit, maar dat geldt eveneens voor andere Thunderbolt-SSD's. Thunderbolt is nog steeds een dure technologie die vrijwel uitsluitend op Macs gebruikt wordt maar dan wel garant staat voor prima prestaties.

1 Reactie(s) op: Transcend StoreJet 500 for Mac - Lekker snelle SSD via Thunderbolt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2015 13:13 Stefan@Mac
  Goede review!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.