Twijfels Duitse overheid over Windows 8 door Microsoft uit media geweerd

Door: andreas-udo-de-haes | 29 augustus 2013 09:47

Nieuws

Microsoft dwingt via de rechter een spraakmakend artikel offline over interne zorgen bij de Duitse overheid over veiligheidslekken in Windows 8. ZEIT Online vecht het gerechtelijk bevel aan.

Microsoft heeft via de rechtbank in München een ex-parte verbod afgedwongen op een artikel van ZEIT Online. Dat stuk gaat over de gevaren van Windows 8 en de Trusted Platform Module 2.0. Deze publicatie deed vorige week wereldwijd veel stof opwaaien. Maandag is het bewuste artikel offline gehaald, maar de uitgever zal zich verweren tegen dit voorlopige vonnis.

ZEIT meldt de verwijdering van het gewraakte artikel

Geen eerlijk proces

“Nadat op een vriendelijk verzoek negatief werd gereageerd, werden we gedwongen om de gerechtelijke route te gaan," aldus Shelley McKinley, hoofdjurist bij Microsoft Duitsland in een verklaring aan Webwereld. “Onjuiste koppen, zoals deze, kunnen enorme schade aanrichten en zijn een inbreuk op de rechten van ons bedrijf."

Maar Microsoft heeft ZEIT niet de kans gegeven zich te verdedigen, en stelde een deadline van twee uur, stelt Jörg Nabert, advocaat van de uitgever, in een reactie. Toen ZEIT aangaf meer tijd nodig te hebben om te antwoorden, stapte Microsoft zonder te reageren meteen naar de rechter voor een spoedverbod. “Een schending van de eerlijke procesgang”, vindt advocaat Nabert.

ICT-experts van de Duitse overheid maken zich ernstige zorgen over de aankomende generatie van hardwarematige computerbeveiliging, genaamd Trusted Platform Module (TPM) 2.0, in combinatie met Windows. TPM 2.0 zal standaard aan staan in plaats van optioneel zijn. Ten tweede zal het compleet uitschakelen van de module niet meer mogelijk zijn. En ten derde zal het besturingssysteem, in dit geval dus Windows, de functie van de TPM meer beheersen.

Zorgen over integriteit Windows en TPM

Door deze specificaties is de vertrouwelijkheid en integriteit van computersystemen niet meer gegarandeerd, waarschuwden de Duitse deskundigen. “Het gebruik van TPM voor de federale overheid en exploitanten van kritieke infrastructuur wordt onaanvaardbaar.”

Deze specificaties zouden ook achterdeurtjes voor spionagediensten als de NSA mogelijk maken. Deze schrikbarende mogelijkheid stond in vertrouwelijke documenten die ZEIT Online in handen heeft gekregen. Het daarop gebaseerde nieuwsartikel kreeg wereldwijd aandacht, tot groot chagrijn van Microsoft.

Microsoft: TPM niet verplicht

Het concern liet eerder in een reactie aan Webwereld weten dat gebruikers helemaal niet vastzitten aan Windows met een pc waarin TPM zit. "Windows is zo ontworpen dat gebruikers de TPM kunnen resetten voor autorisatie door een ander besturingssysteem naar keuze. Veel TPM-functies zijn beschikbaar voor verschillende besturingssystemen tegelijk, inclusief Linux". Het staat pc-fabrikanten ook geheel vrij om computers zonder TPM op de markt te brengen en dat te blijven doen.

Het kort geding van Microsoft tegen ZEIT over het offline gehaalde artikel volgt waarschijnlijk volgende week bij het Landgericht München.

Bron: Webwereld.nl

1 Reactie(s) op: Twijfels Duitse overheid over Windows 8 door Microsoft uit media geweerd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 4 september 2013 11:23 Anoniem
    Ja, dat uit de school klappen van ex-NSA medewerker Edward Snowden, heeft een wereldwijde verontwaardiging teweeggebracht zowel onder overheden als burgers, en een ware run op beschikbare encryptie of versleutel software veroorzaakt. En heeft het vertrouwen in met name Amerikaanse software en Cloud diensten ,een flinke deuk opgelopen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.