UBitMenu voor Office 2007/2010

Door: Edmond Varwijk | 15 februari 2010 12:28

Review

Dit voorjaar lanceert Microsoft Office 2010. Daarmee verliezen ook de laatste Office-programma’s de klassieke interface met menu’s en werkbalken. En hoewel de keuze van Microsoft hiermee duidelijk is, hebben veel gebruikers nog altijd problemen met de ribbon (of ‘het lint’, zoals het in de Nederlandse Office-versie heet). Voor hen is er een gratis plug-in die de ouderwetse menu’s doet herleven.

Wie door jarenlang gebruik al gewend is aan de menu’s en werkbalken van de Office-versies 2003 en eerder, is misschien wat huiverig voor de ribbon (het lint). En omdat de ribbon niet uitgeschakeld kan worden, verschenen al snel na het uitkomen van Office 2007 plug-ins die de oude vertrouwde menu’s weer in Office 2007 brachten. Eerder al bekeken we de Classic Menu for Office 2007, dat echter bijna dertig dollar kost. UBitMenu is daarentegen gratis voor privégebruik.

UBit biedt een gratis plug-in die de klassieke menu’s herstelt in Office 2007 en 2010.

Alleen Word, Excel en PowerPoint

UBitMenu brengt het klassieke menu alleen terug in Word, Excel en PowerPoint. In Office 2007 waren dit (behoudens enkele kleine aanpassingen in Outlook) ook de enige programma’s die een ribbon kregen. In Office 2010 is dit anders en krijgen ook de overige onderdelen uit de suite zoals Access, Visio en InfoPath een nieuwe ribbon-interface. Deze laat UBitMenu helaas ongemoeid.

Een voordeel is dat UBitMenu prima werkt in de 64bit-versie van Office 2010.

Ook in Office 2010 werkt UBitMenu, zelfs in de 64bit-versie.

Installatie en gebruik

Het moeilijkste aan de installatie van UBitMenu is het op de website vinden en downloaden van de Nederlandse-versie. Nadat de plug-in is geïnstalleerd en Word, Excel of PowerPoint zijn gestart, hebben deze programma’s een nieuw tabblad op de ribbon. De nieuwe tab heet Menu en geeft toegang tot de bekende interface van onder meer Office 2000 en 2003 met menu’s en werkbalken. Om de oorspronkelijke interface zoveel mogelijk na te maken is bovenop de tab de bekende reeks Bestand, Bewerken, Beeld, Invoegen, Opmaak, Extra, Tabel en Venster geplaatst en daaronder de reeksen pictogrammen van de werkbalk. Net als in vorige versies van Office zijn de menuitems klikbaar en geven toegang tot onderliggende menu’s en submenu’s vol met opties.

Het klassieke menu als feest van herkenning voor gebruikers van Excel 2007.

Wat niet werkt

Toch heeft ook deze versie van het klassieke Office-menu een paar beperkingen. De belangrijkste daarvan is dat de interactiviteit van de ribbon geen respect heeft voor de wens van de gebruiker om het tabblad Menu (de ribbon-tab met het klassieke menu) altijd actief te laten. Wie dus een tabel invoegt in Word ziet even later de ribbon het klassieke menu inwisselen voor de ribbon met alle tabelfuncties. Wie een afbeelding invoegt, beleeft hetzelfde. Dit levert uiteindelijk vooral meer klikken op om telkens de klassieke interface weer terug te roepen. Een handeling die snel gaat irriteren.

Een andere beperking van UBitMenu is dat het zich niet laat aanpassen. Kan in het echte Office 2003-menu de gebruiker zelf de volgorde van functies op de werkbalk bepalen en functies verwijderen en toevoegen, in UBitMenu is dat niet mogelijk. Het gevolg is een werkbalk die wel doet denken aan de Office 2003-versie, maar die het uiteindelijk toch niet helemaal is.

Conclusie

UBitMenu is een plug-in voor klassieke menu’s binnen nieuwere versies van Office. Het heeft geen voor- of nadelen ten opzichte van vergelijkbare producten. Dat UBitMenu voor privégebruik gratis is en voor commercieel gebruik flink goedkoper dan vergelijkbare producten, is daarmee de grootste unieke eigenschap van het product. Wie niet kan of wil wennen aan de ribbon, hoeft niet verder te zoeken!

UBitMenu 1.04

Prijs Non-commercieel gebruik: gratis; Commercieel gebruik: € 10,- basislicentie + € 0,65 per gebruiker

Taal Nederlands

Medium 365 KB download

OS Windows XP SP3/Vista SP1/7 (32/64 bit)

Systeemeisen Microsoft Office 2007 of 2010

Maker UBit

Oordeel 8/10

Pluspunten

Vult ontbrekende functies aan

Werkt ook met Office 2010 (zelfs 64 bit)

Vergemakkelijkt geleidelijk overstappen

Geeft ruimte voor niet overstappen op de ribbon

Gratis voor niet-commercieel gebruik

Minpunten

Alleen Word, Excel, PowerPoint

0 Reactie(s) op: UBitMenu voor Office 2007/2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.