Uitzending Gemist wordt verplicht tot tijdslot

© PXimport

Uitzending Gemist wordt verplicht tot tijdslot

Geplaatst: 25 april 2012 - 11:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Redactie ID.nl

Bepaalde tv-programma's zullen vanaf donderdag niet langer de gehele dag online te zien zijn. De overheid verplicht Uitzending Gemist namelijk tot het invoeren van een tijdslot voor enkele 16+ uitzendingen.

Momenteel zijn er twee programma's die volgens Kijkwijzer niet geschikt zijn om overdag te worden uitgezonden: Spuiten en Slikken en Dexter. Vanaf donderdag zijn deze uitzendingen dan ook enkel te zien tussen 22.00 uur en 06.00 uur.

Gebruikers die een van deze programma's op een andere tijd via de website of app van Uitzending Gemist willen kijken, zullen een melding krijgen dat dit niet mogelijk is. De NPO laat weten absoluut niet blij te zijn met het aan banden leggen van de online programmering.

Familieslot

"Het internet is een open omgeving", zegt Gerard Timmer, directeur Video bij de NPO. "Je kunt je dus afvragen hoe zinvol deze maatregel is. Vooral als je je realiseert dat de commerciële omroepen dit niet hoeven te doen. Wij hadden liever gekozen voor een open familieslot, waarbij ouders zelf de mogelijkheid wordt geboden content af te schermen."

Volgens Timmer worden door het tijdslot nu ook kijkers benadeeld die ouder zijn dan zestien jaar. Hoewel er in de toekomst waarschijnlijk een leeftijdsverificatie op Uitzending Gemist wordt ingevoerd, zal het tijdslot er tot die tijd voor moeten zorgen dat de online dienst voldoet aan de mediawet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten