Wat is Google van plan met Android Wear?

© PXimport

Wat is Google van plan met Android Wear?

Geplaatst: 27 maart 2014 - 10:23

Aangepast: 16 november 2022 - 10:34

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - Android Wear past precies binnen de 'smart strategie' van Google. Het mobiele besturingssysteem legt de focus op het aansturen van smartwatches.

Het nieuwe OS helpt het bedrijf verschillende projecten te koppelen, van zoektechnologie tot robotica tot Google Glass en tot data analytics. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het later dit jaar verschijnende Google Glass de enige wearable computer van Google blijft.

Android Wear maakt intensief gebruik van de asssistentsoftware Google Now en is in staat gebruikers informatie over weer en verkeer te geven, mededelingen te doen en te vertalen.

Als de woorden 'OK Google' worden uitgesproken, kan een wearable gebruikt worden om een taxi te bellen, een alarm in te stellen of een bericht te beantwoorden. Ook is het mogelijk om een kaart op te roepen, herinneringen in te stellen of het aantal verbrande calorieën te meten.

Deze functies liggen op dit moment nog binnen het domein van de smartphone, maar met een wearable als een smartwatch hoef je het toestel niet meer uit te zak te halen. Een blik op je pols is voldoende.

In een blogpost kondigde Google vorige week dinsdag aan dat de Developer Preview van Android Wear gedownload kan worden en dat er binnenkort nog meer materialen en API's voor ontwikkelaars beschikbaar komen.

Designhorloges

In juni van dit jaar zullen de eerste smartwatches beschikbaar zijn. Google heeft daarvoor al een flink aantal partners gevonden, waaronder Asus, HTC, LG en Samsung. Ook horlogemaker Fossil Group gaat met een op Android Wear gebaseerde smartwatch op de markt komen. Onduidelijk is of Google ook zelf met een exemplaar komt of het ontwerpen en produceren van deze apparaatjes enkel aan anderen overlaat.

De aangekondigde partnerschappen laten zien dat als een fabrikant een draagbare computer ontwikkelt, Google zijn software op dat device wil hebben draaien. Dat trekt het Android platform nog veel breder dan alleen smartphones, tablets en pc's. Het past uitstekend in Google's algemene strategie.

Google is vooral bekend vanwege zijn zoekmachine en het populaire Android smartphone platform. Maar op alle mogelijke manieren probeert het bedrijf zijn vleugels uit te slaan, bijvoorbeeld door zelfrijdende auto's te helpen ontwikkelen, zich te bemoeien met slimme thermostaten en ook robots te bouwen.

Met een draagbaar apparaat als Google Glass of een smartwatch, worden gebruikers in staat gesteld hun robotische helpers, slimme huizen en zelfrijdende auto's in te stellen.

Zulke apparaten, die informatie (locatie, afspraken, etc.) over de gebruiker bijhouden, verzamelen zelf een hoop data. Google, dat veel geld verdient met analytics en advertenties, kan hierdoor nog meer data verzamelen door meer geld voor advertenties te vragen omdat het meer van de context van gebruikers weet.

Analisten steunen visie Google

"Wearables passen perfect in de strategie van Google", zegt analist Patrick Moorhead van Moore Insights & Strategy. "Wearables moeten worden gezien als afstandsbedieningen voor toekomstige smart homes, robots en als een verlenging van het scherm van de smartphone en tablet. In tegenstelling tot een smartphone, dragen we een wearable altijd op ons lichaam."

Analist Dan Olds van The Gabriel Consulting Group stelt dat wearables uitstekend passen in de weg die Google bewandelt. "Ik denk dat wearables een nieuw hoofdstuk voor Google zullen vormen", zegt hij. "Het komt nu allemaal samen. Deze producten complementeren elkaar en vergroten elkaars mogelijkheden. Met Android zo aanwezig in de markt voor tablets en smartphones, is het geen verrassing dat ze deze kracht ook op andere complementaire gebieden willen inzetten."

Moorhead zegt dat de stap om zich met wearables bezig te houden is te herleiden naar Google's kerndienst: de zoekfunctie. "Omdat wearables meer context kunnen bieden, zijn ze cruciaal voor zoekfunctionaliteit", zegt hij. "Hoe meer context een zoekfunctie heeft, hoe preciezer de resultaten. Zo simpel is het... Wearables zullen in de nabije toekomst precies weten wat ik doe, waar ik het doe, met wie ik het doe en waarom ik het doe. Dat geeft de zoekmachine de mogelijkheid om te bepalen of ik werk, aankopen doe, sport, autorijd of eet. Daarmee kan het beter zoeken."

Cards, code and wearables

Bron: CIO

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten