© PXimport

Wat kun je met Android TV?

Geplaatst: 28 september 2020 - 02:07

Aangepast: 25 november 2022 - 10:34

Gertjan Groen

Android zit niet alleen in de smartphone. Ook menig smart-tv is voorzien van het besturingssysteem van Google. En als het er niet in zit, dan kun je het altijd nog toevoegen via een aparte mediaspeler. We laten zien wat Google van plan is met Android TV en wat je er allemaal al mee kunt.

Tip 01: Hoe kom je eraan?

Android TV is het standaardbesturingssysteem in smart-tv’s van merken als Sony, Philips en Sharp. Het besturingssysteem is in slimme televisies een populaire tegenhanger voor onder andere WebOS dat door LG wordt gebruikt, en Tizen dat je in smart-tv’s van Samsung vindt.

Al deze platforms werken met apps en meestal zijn de populairste apps wel beschikbaar. Android TV kent het grootste aanbod van apps, omdat wordt geprofiteerd van het zeer brede aanbod van de Play Store. Veel apps werken behalve op de smartphone en de tablet ook op een smart-tv. Dat aantal groeit bovendien snel.

Zit Android niet in je televisie? Dan kun je het toevoegen door een losse mediaspeler met Android TV te kopen. Het aanbod daarvan is alleen niet heel groot. Een van de beste en populairste opties is de prijzige Nvidia Shield TV. Mogelijk komt ook Google met een eigen Android TV-oplossing.

Tip 01 Android TV is ingebouwd in diverse smart-tv’s.

© PXimport

Tip 02: Edities

Android TV bestaat al sinds 2014 en mag inmiddels een volwassen platform worden genoemd. Wat releases betreft loopt Android TV iets uit de pas met de uitvoering voor smartphones en tablets. Versie 10 werd bijvoorbeeld pas in december 2019 aangekondigd. De eerste smartphones met diezelfde basis waren toen al enkele maanden op de markt.

Wat uiterlijk en functionaliteit betreft is hierin niet heel veel veranderd. De meeste wijzigingen zien we onder de motorkap, een beetje in lijn met eerdere edities. In de praktijk lopen smart-tv’s helaas een stuk achter, mede door het magere updatebeleid van de fabrikanten. Je zit dan met verouderde software, terwijl de hardware best nog even mee kan. In de toekomst moet dit beter worden.

Gelukkig is een wat oudere versie van Android voor de meeste apps niet zo’n probleem: die werken er vaak prima op. Maar je mist wel vernieuwingen in onder meer de gebruikersinterface en beveiliging van het besturingssysteem. Een van de handigste recente toevoegingen is bijvoorbeeld Google Assistant. Het zoeken van materiaal op bijvoorbeeld Netflix of YouTube met de stem werkt veel sneller dan het invoeren van titels met de afstandsbediening.

Tip 02 Er bestaan verschillende versies van Android TV.

© PXimport

Toekomst van Android TV

Google maakt zich hard voor meer en betere tv-apps.

© PXimport

Tip 03: In de praktijk

In Android TV herken je vast iets terug van het besturingssysteem op je smartphone of tablet, al zijn er meer verschillen dan overeenkomsten. Met de afstandsbediening navigeer je gemakkelijk door het menu, met aan de linkerkant de belangrijkste apps onder elkaar en bij elke app een rij met aanbevelingen. Voor Netflix zijn dat bijvoorbeeld de series die je recent hebt bekeken en waar je direct weer in kunt duiken.

Alle voor televisies belangrijke apps werken op het platform. De apps die niet al vooraf zijn geïnstalleerd, voeg je eenvoudig toe via de Play Store. Staat een bekende app daar niet in? Dan is het niet aangepast voor het tv-platform. Je kunt nog wel proberen de app handmatig te installeren, het zogeheten sideloaden. De kans bestaat dat de app dan niet optimaal werkt, omdat deze is ontworpen voor schermbediening. Ook handig: Chromecast is bij Android TV al ingebouwd, zodat je ook altijd nog kunt streamen vanaf een toestel.

Voor het toevoegen van apps kun je uiteraard terecht in de Play Store.

© PXimport

Android TV heeft meer verschillen dan overeenkomsten dan de versie van je smartphone of tablet

-

Tip 04: Nvidia Shield TV

De Shield TV van Nvidia is een populaire mediaspeler met Android TV. Eind 2019 kwam een vernieuwde versie op de markt in twee uitvoeringen: de gewone Shield TV (vanaf 160 euro) met cilindervormige behuizing en de iets krachtigere Pro-versie (vanaf 219 euro) die qua uiterlijk meer op zijn voorganger lijkt.

Er zijn wel wat beschikbaarheidsproblemen geweest de afgelopen maanden, vooral de Pro is lastig te vinden. Die is overigens ook meer op gamers gericht, voor de meesten is de gewone versie meer dan toereikend. Die heeft naast een stroomaansluiting een hdmi-aansluiting, ethernet-poort en micro-sd-geheugenslot. Het duurdere Pro-model heeft geen micro-sd-slot, maar wel twee usb 3.0-poorten, meer opslagruimte (16 GB tegenover 8 GB) en meer werkgeheugen (3 GB tegenover 2 GB). Overigens kun je bij beperkte opslagruimte de mediaspeler altijd nog toegang tot een netwerkmap geven, bijvoorbeeld van een nas.

De processor in beide modellen is de Tegra X1+. Een variant daarvan wordt in de Nintendo Switch gebruikt. Het is zodoende een erg rappe processor die er mede voor zorgt dat de mediaspeler vlotjes is te bedienen en ook met alle denkbare audio- en videocoderingen overweg kan. Een alternatief is de Xiaomi Mi Box S. Een stuk voordeliger (ongeveer 79 euro), maar wat betreft hardware een flinke stap in vergelijking met de Shield TV. Ook is de software verouderd: standaard bevat het Android 8.1, oftewel Oreo, al is met wat vertraging wel Android 9 (Pie) inmiddels beschikbaar.

Tip 04 De Nvidia Shield TV is een krachtige mediaspeler met Android TV.

© PXimport

Nieuwe Chromecast

De nieuwe Chromecast beschikt over een afstandsbediening.

© PXimport

Tip 05: Streamen en gamen

De belangrijkste toepassing van je smart-tv is natuurlijk het streamen van onder andere films, series en programma’s. Android TV geeft je daar alle mogelijkheden voor. Het bekendst is Netflix. Sommige afstandsbedieningen, zoals die van de Shield TV, hebben hier zelfs een speciale knop voor. Nieuwkomer Disney+ is ook voor Android TV beschikbaar.

Bij Netflix (afhankelijk van het abonnement) en Disney+ profiteer je ook van 4K en Dolby Atmos voor beter beeld en geluid. Voor de liefhebber ontbreekt ook Videoland niet, met veel exclusieve titels van Nederlandse bodem. Verder is NPO Start voor Android TV beschikbaar voor het livekijken en terugkijken van programma’s van de publieke omroep. Verder kun je naar Spotify luisteren of klassieke televisie via NLZiet.

Wil je op een wat actievere manier ontspannen? De Play Store biedt volop games die ook op Android TV werken. Je kunt ze installeren en vanaf de bank spelen. Een gamecontroller kun je aansluiten via usb of koppelen via bluetooth, net als een eventuele muis en toetsenbord. Al worden wellicht niet al je accessoires ondersteund. Dit is erg afhankelijk van je smart-tv of mediaspeler.

Wat kun je met Android TV?-18634302

© PXimport

Tip 06: NLZiet

Een tv-abonnement wordt vaak gebundeld met een internetabonnement en moet soms zelfs verplicht worden afgenomen. Toch is het aantal tv-aansluitingen in Nederland aan het dalen. Klassieke, lineaire televisie is steeds minder aantrekkelijk. Een alternatief is er met NLZiet. Daarmee kun je de programma’s van NPO, RTL en SBS terugkijken tot één jaar terug en ook gewoon live kijken. Het abonnement is de eerste maand gratis, daarna betaal je 7,95 euro per maand.

De beeldkwaliteit van de streams is wel iets minder hoog dan bij een regulier tv-abonnement van bijvoorbeeld KPN of Ziggo, maar dat verschil is sinds een recente uitbreiding wel kleiner geworden. Nieuwe regelgeving maakt NLZiet overigens nóg wat aantrekkelijker. Je mag het abonnement namelijk niet alleen in Nederland, maar ook in heel de EU gebruiken. Er is voor NLZiet uiteraard ook een app voor Android TV beschikbaar.

Tip 06 Met NLZiet kun je live televisiekijken en tot een jaar terugkijken.

© PXimport

Met een abonnement op NLZiet kun je programma’s van NPO, RTL en SBS tot één jaar terug bekijken

-

Tip 07: Eigen mediabibliotheek

Heb je een eigen collectie met bijvoorbeeld video’s of muziek dan kun je onder Android en op Android TV apps als Plex en Kodi gebruiken om deze collecties door te bladeren. Kodi kun je lokaal installeren en kan eventueel de bestanden op een nas benaderen, wat natuurlijk de handigste plek is voor zulke verzamelingen.

Plex vereist dat je ergens in huis een Plex Media Server hebt draaien. Dat kan natuurlijk diezelfde nas zijn: zowel Synology als Qnap biedt ondersteuning voor het draaien van deze servertoepassing. Eventueel kun je de Pro-versie van de Shield TV als Plex Media Server inzetten.

Met de Nvidia Shield TV heb je trouwens bij het afspelen ook al een voordeel. Het apparaat speelt moeiteloos alle belangrijke audio- en videocoderingen af. Daardoor is transcoderen (het omzetten van formaten) zelden nodig en heeft de server dus veel minder te doen (en kan minder krachtig zijn).

Tip 08 Dankzij onder andere Plex kun je je eigen filmcollectie streamen.

© PXimport

Tip 08: Games streamen

Behalve video’s kun je ook games gewoon streamen. In feite worden de spellen dan op een ander systeem gedraaid en wordt het beeld teruggezonden. Je acties met bijvoorbeeld je gamepad worden teruggestuurd naar dat systeem. De vertraging is dusdanig klein dat je dit meestal niet eens merkt.

Streamen kan in de eerste plaats via het lokale netwerk vanaf je eigen pc met bijvoorbeeld de Steam Link-app, handig als je al een krachtige game-pc hebt. Heb je die niet of heb je geen zin hem steeds te starten? Je kunt ook via internet streamen, ook wel cloudgaming genoemd.

Nvidia heeft daarvoor GeForce Now dat de servers van het bedrijf gebruikt. Los van een paar gratis titels moet je games wel al in bezit hebben of ze kopen om ze te kunnen spelen met GeForce Now. Minpunt zijn de lange wachtrijen die er door de forse animo kunnen zijn. Google heeft ook een eigen streamingdienst voor games genaamd Stadia. Alles wijst erop dat die dienst voor Android TV-gebruikers beschikbaar komt. Het grote voordeel van het streamen van games is dat je geen krachtige hardware nodig hebt. Je kunt dus ook op een eenvoudige smart-tv, smartphone of tablet spelen.

Tip 08 Ook games kun je streamen, via je lokale netwerk of internet.

© PXimport

Apple TV en Arcade

De abonnementsdienst Apple Arcade geeft toegang tot ruim honderd games.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000