Welke browser past bij u?

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 januari 2012 10:47

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Internet Explorer is in Nederland veruit de meest gebruikte browser. Dit is niet helemaal in lijn met de rest van Europa, waar Firefox langzaam maar zeker het stokje van marktleider overneemt en Google Chrome een indrukwekkende sprint heeft ingezet. Het lijkt er dus op dat de meeste Nederlanders een alternatieve browser niet de moeite waard vinden. Toch kan het veel voordelen bieden! Wij leggen de vijf bekendste browsers voor u naast elkaar en geven wat slimme tweaks.

Microsoft rust ieder Windows-systeem standaard uit met Internet Explorer. Een logisch gevolg daarvan is dat de meeste mensen in ons land deze browser gebruiken. Waarom zou u namelijk een ander programma installeren om websites te bezoeken? Toch is het wel de moeite waard om u eens hierin te verdiepen. Alternatieve browsers hebben weer andere mogelijkheden, die misschien wel beter aansluiten bij uw wensen. Uit cijfers van onderzoeksbureau StatCounter blijkt dat Internet Explorer in ons land een marktaandeel heeft van ruim 53 procent. Firefox, Chrome, Safari en Opera volgen op gepaste afstand. De Europese cijfers geven een heel ander beeld. Internet Explorer en Firefox vechten daar samen om de koppositie, terwijl het aantal aanhangers van Google Chrome in rap tempo groeit. In landen als Duitsland, Finland, Oostenrijk en Griekenland is Firefox zelfs met afstand de nummer één! Probeer de verschillende programma's vrijblijvend uit en maak daarna een keuze. Om u hierbij te helpen leest u in dit artikel in hoeverre de browsers van elkaar verschillen en wat handige functies zijn.

Nederland versus Europa. Het valt op dat inwoners uit andere landen zich meer openstellen voor alternatieve browsers.

1. Internet Explorer

Microsoft heeft Internet Explorer 9 een 'kale' vormgeving gegeven, waarbij duidelijk inspratie opgedaan is bij Google Chrome. De werkbalken zijn verdwenen en de meeste functies bevinden zich onder de knop Extra. Deze browser onderscheidt zich op een aantal punten van concurrenten. Steeds meer websites kunt u zien als volwaardige applicaties die in de cloud draaien, bijvoorbeeld Google Documenten en Windows Live Hotmail. Om die reden heeft Microsoft een functie bedacht, waarmee u webdiensten vastmaakt aan de Taakbalk van Windows. U start ze dan gemakkelijk op, net zoals u dat bij lokale programma's doet. Het werkt simpel. Sleep een tabblad naar beneden totdat de melding Vastmaken aan Taakbalk opduikt. Er verschijnt een nieuw pictogram, dat ook zichtbaar is als Internet Explorer niet openstaat. Voor een aantal websites zijn er ook zogeheten Jump Lists beschikbaar. Klik maar eens met de rechtermuisknop op het pictogram in de Taakbalk en bekijk of u rechtstreeks naar 'aparte afdelingen' van een webdienst kunt navigeren. Bij Facebook zijn onder meer de pagina's met vrienden en berichten bereikbaar. Nuttig is dat u notificaties van gebeurtenissen ontvangt, bijvoorbeeld zodra er een nieuw Facebook-bericht binnenkomt.

Internet Explorer was jarenlang een doorn in het oog voor webontwikkelaars, omdat Microsoft zich niet hield aan de algemene webstandaarden. In de nieuwe versie is deze hindernis grotendeels weggewerkt, waardoor het nu gemakkelijker is om websites voor alle browsers te ontwikkelen. De mogelijkheden om Internet Explorer naar eigen wens in te richten zijn beperkt. Het aanbod van beschikbare plug-ins is dan ook niet zo groot. Neem maar eens een kijkje op Internet Explorer Gallery. Overigens wordt Internet Explorer niet meer ontwikkeld voor Windows XP, terwijl dat bij de vier andere besproken browsers wel het geval is.

Websites die u veel gebruikt, maakt u eenvoudig vast aan de Taakbalk.

2. Firefox

Firefox is een opensource-project van Mozilla. Deze browser heeft over de hele wereld trouwe aanhangers en is wat betreft marktaandeel de grootste concurrent van Internet Explorer. Omdat het tegenwoordig een trend is om zoveel mogelijk werkbalken weg te laten, is het uiterlijke verschil met andere browsers niet zo groot meer als voorheen. Alle functies van Firefox zijn linksboven verzameld onder een oranje knop. Dit menu oogt vergeleken met Internet Explorer iets gelikter. Merkwaardig is dat u bij het openen van een nieuw tabblad nog altijd op een blanco pagina terechtkomt, waar andere browsers u doorverwijzen naar een zoekmachine of overzichtspagina. Verder heeft Firefox nog steeds een apart zoekvak, hoewel u hiervoor ook de adresbalk kunt gebruiken.

H.264 of WebM?

Een belangrijk verschil tussen de vijf besproken browsers is de HTML5-videotag. Hiermee is het mogelijk om video's op websites zonder Flash weer te geven. Google probeert het licentievrije WebM er doorheen te drukken. Ook Mozilla en Opera staan positief tegenover deze keuze. Microsoft en Apple zien vooralsnog meer heil in het dure H.264-formaat. Hopelijk komt er snel een codec bovendrijven, zodat ontwikkelaars eenvoudiger webvideo op basis van HTML5 kunnen implementeren. Google bracht begin dit jaar een plug-in uit om WebM in Internet Explorer mogelijk te maken. Ook Microsoft heeft uitbreidingen ontwikkeld, waarmee u video's op basis van H.264 in Google Chrome en Firefox bekijkt.

3. Tabbladen in Firefox

Twee nieuwe functies van Firefox willen we u niet onthouden. U maakt eenvoudig vaste tabbladen van webdiensten die u veel bezoekt. Hierdoor krijgen deze applicaties een eigen plekje binnen de browser, terwijl ze minder ruimte in beslag nemen. De diensten starten tegelijk met Firefox op, dus ze zijn altijd direct bereikbaar. Klik met rechts op een tabblad. In het contextmenu klikt u daarna op Vastzetten als app-tabblad. De webdienst is nu linksboven in slanke vorm te bewonderen. Het pictogram gaat gloeien wanneer er bijvoorbeeld een nieuw e-mailbericht of een Facebook-melding binnenkomt. De tweede nieuwe functie heet Tabbladgroepen. Vooral wanneer u doorgaans veel websites hebt openstaan, zal het u erg aanspreken. Open enkele websites in een eigen tabblad en klik rechtsboven op het mini-pijltje Alle tabbladtitels weergeven. Via Tabbladgroepen geeft Firefox alle geopende websites als miniatuur weer. Klik op een miniatuur en sleep de afbeelding buiten het kader. U hebt nu een nieuwe tabbladgroep gecreëerd. Het is slim om tabbladen die over hetzelfde onderwerp gaan te bundelen. Tabbladgroepen opent u apart in de browser, waardoor u beter overzicht houdt. Handig is dat u de groepen een naam kunt geven.

U hoeft webdiensten niet meer handmatig op te starten wanneer u app-tabbladen gebruikt.

0 Reactie(s) op: Welke browser past bij u?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.