Welke browser past bij u?

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 januari 2012 10:47

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

4. Inloggegevens onthouden in Firefox

Voor webmail, fora, online winkels en sociale netwerken hebt u accounts nodig. Het is vermoeiend om telkens uw inloggegevens opnieuw in te vullen. Firefox kan deze gegevens voor u onthouden. Overigens hebben andere browsers vergelijkbare functies aan boord. Bezoek een relevante website en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. In de adresbalk verschijnt er een sleutelpictogram, waarmee u de inloggegevens voor de huidige website beheert. Klik op de knop Wachtwoord onthouden. De volgende keer dat u de website bezoekt, staan uw gebruikersnaam en wachtwoord al voor u ingevuld. Krijgt u het sleutelpictogram niet te zien? Ga binnen de browser naar Firefox / Opties / Beveiliging en zet een vinkje voor Wachtwoorden voor websites onthouden. Klik als laatste op OK. Let op: wachtwoorden laten onthouden is wel minder veilig!

Alternatieve browsers

Naast de vijf grootste browsers, bestaan er nog veel meer programma's om op internet te surfen. Zo is RockMelt een opvallende verschijning. U integreert accounts van sociale netwerken in deze browser, zodat u snel toegang hebt tot profielinformatie, berichten, vrienden en statusupdates. Handig is dat u rechtstreeks kunt chatten en berichten kunt publiceren, zonder de huidige webpagina te verlaten. Verder blijft u via notificaties op de hoogte van alle updates. Na de installatie voegt u Apps toe, die snel toegang bieden tot allerlei sociale diensten. Zo is er ondersteuning voor Facebook, Twitter, Gmail en YouTube. Een andere sociale browser is Flock. Ook de browser Iron is het vermelden waard. Dit programma lijkt sprekend op Google Chrome, met het verschil dat er geen persoonlijke gegevens verzameld worden. Google probeert namelijk zoveel mogelijk over u te weten te komen. Daarnaast kunt u met Iron advertenties blokkeren.

Met RockMelt surft u op internet, terwijl u tegelijkertijd ontwikkelingen op sociale netwerken volgt.

5. Plug-ins voor Firefox

De broncode van Firefox is openbaar. Het staat ontwikkelaars vrij om uitbreidingen voor deze browser te maken. U profiteert hiervan, want u voegt allerlei leuke en nuttige functies toe. U regelt dat door plug-ins te installeren. Dat zijn flexibele mini-applicaties die een specifieke taak vervullen. Bezoek de website Mozilla Addons en bekijk welke uitbreidingen er allemaal beschikbaar zijn. Hebt u een hekel aan banners en andere vormen van reclame, dan is Adblock Plus een aanrader. Ook Video DownloadHelper is een zeer populaire plug-in. Hiermee bewaart u eenvoudig YouTube-filmpjes op uw harde schijf. U probeert een plug-in uit door op Toevoegen aan Firefox / Nu installeren te klikken. Klik op Nu herstarten om de uitbreiding te activeren. U beheert alle geïnstalleerde uitbreidingen op een aparte pagina. Klik binnen de browser op Firefox / Add-ons / Extensies. Via Opties past u de instellingen aan. U kunt iedere plug-in ook uitschakelen of verwijderen.

Mozilla lanceert om de haverklap nieuwe versies van Firefox. Dat is natuurlijk positief, want het ontikkelteam werkt hard om de browser nog beter te maken. Houd er wel rekening mee dat veel extensies (nog) niet compatibel zijn met nieuwe versies. Probeer daarnaast het gebruik van plug-ins niet te overdrijven. Bij een grote hoeveelheid mini-applicaties reageert uw browser namelijk trager.

Op de beheerpagina wijzigt u de instellingen van plug-ins.

6. Google Chrome

Hoewel Google Chrome pas drie jaar bestaat, is het al een zeer serieuze speler in browserland. Als het marktaandeel zo snel blijft groeien, moeten Internet Explorer en Firefox zich op termijn zelfs zorgen maken. Google Chrome was de eerste browser met een 'kale' interface. Het blonk kortweg uit in eenvoud. Geen werkbalken en allerlei andere onnozele poespas, maar alleen een adresbalk voor websitebezoek en een gereedschapspictogram voor de instellingen. Deze aanpak is succesvol gebleken, aangezien ontwikkelaars van Internet Explorer en Firefox deze interface hebben nagebouwd. Het programma staat bekend om de korte opstarttijd en het snel laden van websites. Een groot voordeel is dat ieder tabblad in een eigen proces wordt uitgevoerd. Zodra een tabblad crasht, hoeft u niet het hele programma opnieuw te starten. Verder is de vertaalfunctie een slimme toevoeging. Bezoekt u een website met een vreemde taal, dan biedt Google Chrome aan om de tekst voor u naar het Nederlands om te zetten. Jammer genoeg kunt u zich niet rechtstreeks abonneren op rss-feeds, al downloadt u hiervoor wel optioneel een plug-in.

Als u een vreemde taal op een website niet begrijpt, laat u de tekst vertalen door Google Chrome.

Browserkeuzescherm

De makers van Opera waren van mening dat Microsoft onterecht een monopoliepositie bekleedde door standaard Internet Explorer aan Windows toe te voegen. De Europese Commissie gaf Opera gelijk en daarom biedt Microsoft tegenwoordig de mogelijkheid om gemakkelijk van browser te switchen. Als u een nieuwe computer hebt gekocht of Windows opnieuw hebt geïnstalleerd, verschijnt via Windows Update een browser­keuzescherm. U klikt bij uw favoriete programma op Installeren, waarna de installatiewizard verschijnt. Uiteraard worden de vijf grootste browsers aangeboden, maar daarnaast proberen ook minder bekende programma's als Sleipnir en K-Meleon een plekje op uw pc te bemachtigen.

0 Reactie(s) op: Welke browser past bij u?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.