© PXimport

Werken vanaf een usb-stick

Geplaatst: 7 februari 2012 - 12:16

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Tegenwoordig is een opslagcapaciteit van 16 gigabyte voor een geheugenstick heel normaal, zodat u genoeg ruimte hebt om tal van documenten, muziekbestanden en foto's onderweg mee te nemen. Een usb-stick kan echter ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat u altijd een aantal handige programma's bij u hebt. We zetten de handigste freeware op een rij: gratis software die u voortaan gewoon in uw broekzak bij u draagt!

1. Prijzige opslag?

Usb-sticks met een opslagcapaciteit kleiner dan 2 GB komt u bijna niet meer tegen. Een exemplaar met 4 GB kost, afhankelijk van het merk, tussen de 10 en 20 euro en er zijn ook nog tal van betaalbare alternatieven met 8 of 16 GB. Als u 32 GB of meer ruimte wilt, wordt het duurder en bent u al snel meer dan 50 euro kwijt. De prijzen lopen vervolgens snel op. Zo betaalt u voor de SuperTalent 256 GB usb3.0-stick van SuperTalent meer dan 600 euro. Voor de software die we in dit artikel bespreken, hebt u zo'n enorme opslagkolos echter niet nodig. Met een stick van 2 of 4 GB komt u een heel eind.

© PXimport

Usb-sticks met een capaciteit van minder dan 2 GB zijn steeds lastiger te vinden.

2. Stickbeveiliging

Een geavanceerde usb-stick is al beveiligd als u hem koopt, u hoeft er dus geen apart beveiligingsprogramma voor te downloaden. Vaak moet u een wachtwoord invoeren en in sommige gevallen kunt u de stick alleen gebruiken als hij uw vingerafdruk herkent. Als dergelijke functies op uw stick ontbreken, kunt u hem ook zelf beveiligen, bijvoorbeeld met het programma TrueCrypt. Na de installatie kunt u meteen aan de slag met TrueCrypt. Het programma biedt veel verschillende functies, en vanuit de installatie-wizard wordt u gevraagd of u de handleiding van het programma door wilt lezen. Voor de volgende stappen hebt u de handleiding niet nodig, maar als u meer met TrueCrypt wilt doen, is het handig om hem wel even door te nemen. Start TrueCrypt vervolgens en klik op Create Volume. Kies in de wizard voor Create a non system-partition drive en daarna voor Next. In de volgende stap kunt u de bullet laten staan bij Standard TrueCrypt volume, waarna u op Next klikt. Kies in de volgende stap bij Select Drive de stationsletter van uw usb-stick. In de volgende stap kunt u de bullet opnieuw laten staan. De volgende drie stappen kunt u snel doorlopen: u klikt drie keer op Next en vult vervolgens een wachtwoord in. Kies een wachtwoord dat voor anderen lastig is te achterhalen en voor u eenvoudig te onthouden. Klik opnieuw op Next om verder te gaan. In de volgende stap kunt u op Format klikken. Verzeker u er vooraf van dat de stick leeg is of alleen materiaal bevat dat weg mag. Hij wordt nu geformatteerd, waardoor u alle gegevens die erop staan, kwijtraakt. Als dit proces is voltooid, is de stick klaar voor gebruik.

© PXimport

Met TrueCrypt is uw usb-stick goed beveiligd.

3. PortableApps

U kunt in één keer een aantal programma's op uw usb-stick zetten, via het programma PortableApps. Dit programma bevat een aantal tools waarmee u vanaf uw stick kunt werken. Surf naar PortableApps.com om het programma te downloaden en installeer het vervolgens. Tijdens het doorlopen van de installatiewizard vraagt het programma op welke locatie u PortableApps wilt opslaan. Selecteer hier uw usb-stick. Binnen enkele minuten staat de software op uw stick. Klik nu op de Start-knop, ga naar Computer en dubbelklik op het icoon van uw usb-stick. Hier ziet u het bestand Start staan, waarmee u PortableApps opent. De eerste keer dat u dit doet, ziet u een leeg venster, maar uw usb-stick is wel al ingedeeld in verschillende mappen. In deze mappen kunt u uw foto's en overige bestanden overzichtelijk opslaan.

© PXimport

De makers van PortableApps hebben goed naar Windows gekeken en een vergelijkbaar menu gemaakt. Daardoor is het programma erg vriendelijk in gebruik.

4. PortableApps installeren

Om optimaal gebruik te maken van Portable Apps hebt u een aantal programma's nodig die in de tool zelf zijn opgenomen. Klik op Beheren en kies Meer programma's downloaden. In het volgende venster kunt u een aantal programma's downloaden. In dit voorbeeld kiezen we voor Irfanview en Gimp. Door een vinkje voor de programma's te plaatsen, selecteert u ze. Klik op Install om de installatieprocedure te laten starten. Afhankelijk van de grootte van de programma's kan het even duren voordat de installatie is afgerond. In de lijst staan eigenlijk alle programma's die handig zijn voor gebruik op uw usb-stick. Zodra de software is geïnstalleerd, verschijnen de programma's in het menu van Portable Apps. Via Beheren en Op updates controleren kunt u nagaan of er updates beschikbaar zijn voor de software in PortableApps. U kunt een programma ook weer verwijderen, door het te selecteren, er met rechts op te klikken en te kiezen voor Deïnstalleren. In het menu vindt u ook het onderdeel Opties, waarmee u aanpassingen in de menustructuur doorvoert en PortableApps een persoonlijk tintje kunt geven door de achtergrondkleur te veranderen.

© PXimport

In dit venster vindt u alle handige programma's die in PortableApps zijn opgenomen.

5. Firefox Portable

Tegenwoordig hebt u bijna altijd en overal toegang tot internet, maar als u op een andere computer werkt is het wel zo handig om uw eigen favorieten (bookmarks) te kunnen openen. Firefox Portable is speciaal ontwikkeld voor gebruik op usb-sticks. U installeert de browser eenvoudig vanuit Portable Apps. Klik op Beheren / Meer programma's downloaden. Zoek in het volgende venster naar Firefox en klik op Volgende. In het volgende venster start u de installatiewizard. Na een paar minuten ziet u dat Firefox in het venster van PortableApps is verschenen. Het opstarten van de browser verloopt wat trager dan u misschien gewend bent. Surft u liever met een andere browser? Ook van Google Chrome en Opera zijn versies voor gebruik vanaf eenb usb-stick beschikbaar, en ook deze browsers kunt u vanuit PortableApps installeren op uw stick.

© PXimport

Firefox Portable is een bijzonder handig hulpmiddel dat ervoor zorgt dat u altijd uw favorieten bij de hand hebt. Bovendien voorkomt het dat u uw browsergeschiedenis op verschillende pc's achterlaat.

Meer in PortableApps

In PortableApps is een aardig aantal programma's ondergebracht dat u kunt downloaden om vanaf een usb-stick te gebruiken. Wij hebben een top 10 samengesteld van freeware die u vanuit de tool kunt installeren.

10. XnView Portable

Handig programma om foto's mee te bekijken.

09. VLC Portable

Mediaplayer die talloze bestandsformaten af kan spelen.

08. -zip

Zip-tool om bestanden te comprimeren.

07. Teamviewer Portable

Handig om uw eigen pc op afstand te kunnen besturen.

06. Skype Portable

Portable versie van het bel- en chatprogramma Skype.

05. Stickies Portable

Geen Post-its bij de hand? Stickies Portable biedt de digitale versie.

04. MP3Gain

Pocketversie van het populaire programma waarmee het volume van mp3's an worden 'rechtgetrokken'.

03. uTorrent Portable

Gebruikt u Bittorrent? Met deze versie kunt u er altijd en overal mee aan de slag.

02. Revo Uninstaller Portable

Met deze handige sofware kunt u programma's verwijderen van uw computer.

01. OpenOffice.org Portable

Geen Office bij de hand? Tegenhanger OpenOffice biedt uitkomst!

6. Undelete360

Hoewel PortableApps enorm uitgebreid is, zult u er niet alle programma's in vinden die u op uw usb-stick zou willen zetten. U bent daarom deels op andere softwarebronnen aangewezen en zult u ook losse software moeten downloaden, zoals bijvoorbeeld Undelete360. Onverhoopt kan het ook u overkomen dat uw pc crasht of uw geheugenkaartje ineens niet meer werkt. Met Undelete360 kunt u verloren bestanden terughalen. Als u het programma binnenhaalt, moet u niet vergeten om uw usb-stick aan te geven als downloadlocatie, anders komt het downloadbestand niet direct op de juiste plek terecht. Vanaf uw stick start u het programma direct op door op het exe-bestand te klikken, waarna u Search kiest om de schijf te selecteren waarop u naar verloren gewaande bestanden wilt zoeken. Als er bestanden zijn gevonden, klikt u op Recover om ze weer terug te halen. Als u bestanden kwijt bent, is het aan te raden om zo min mogelijk gebruik te maken van de schijf waarop uw 'verloren' bestanden staan. Daarmee voorkomt u dat u de bestanden overschrijft met andere data. Overigens geeft het inschakelen van Undelete360 geen enkele garantie; het is nooit helemaal zeker dat u al uw bestanden weer terug zult vinden, maar het is de moeite van het proberen waard!

© PXimport

Bestanden kwijt? Schakel Undelete360 vanaf een usb-stick in om ze terug te vinden op uw pc.

7. DP Shredder

Soms wilt u dat bepaalde bestanden 'echt' weg zijn en op geen enkele manier meer mogen worden teruggevonden op uw systeem. DP Shredder verwijdert documenten definitief van uw computer. Door extra data over het verwijderde bestand heen te schrijven, zorgt de software ervoor dat een bestand niet meer kan worden teuggevonden. Surf naar PDF Creator, bewaar het zip-bestand op uw usb-stick en pak het hier uit. Dubbelklik op het bestand om het programma te starten, selecteer vervolgens een bestand en klik op Start. Controleer voordat u DP Shredder opstart wel even heel goed of u het juiste bestand gaat verwijderen, want bij een vergissing is er geen herstelmogelijkheid.

© PXimport

DP Shredder laat niets aan het toeval over. Weg is weg!

8. Windows 7

Als u Windows 7 wilt installeren, kunt u er ook voor kiezen om dat vanaf een usb-stick te doen. U hebt hiervoor een stick nodig met een opslagcapaciteit van minimaal 4 GB. Zorg dat de stick is aangesloten op uw computer, voordat u de installatieprocedure start. Via Softonic downloadt u de Windows 7 USB DVD Download Tool, een programma waarmee u de installatiebestanden van Windows 7 op een stick zet. Bij de installatie van de Download Tool doorloopt u een korte wizard. Selecteer in het startmenu het programma, waarbij u wordt gevraagd om het iso-bestand van Windows 7. Dit bestand hebt u als u Windows 7 online bij Microsoft hebt aangeschaft of als u een back-up van Windows hebt gemaakt in de vorm van een iso-bestand. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet u alsnog zo'n bestand maken. Als u het programma hebt geopend, selecteert u in de eerste stap het iso-bestand. Klik daarna op Volgende en selecteer USB. Klik weer op Volgende en selecteer vervolgens uw usb-stick. Klik daarna op Kopiëren starten om het bestand op uw stick te plaatsen. Vanaf nu kunt u Windows installeren vanaf de gebruikte usb-stick, zodat u de officiële dvd niet meer nodig hebt.

© PXimport

Windows 7 kan vanaf een usb-stick worden geïnstalleerd. U hebt daar wel een stick voor nodig met een opslagcapaciteit van minimaal 4 GB.

9. Pdf-viewer

Een Pdf-lezer mag niet ontbreken op uw usb-stick. Er zijn maar weinig pc's waarop Acrobat Reader ontbreekt, maar als u er wel mee krijgt te maken en dus geen pdf's kunt lezen, biedt PDF X-Change Viewer uitkomst. Kopieer het bestand naar uw usb-stick en open het exe-bestand om het programma te starten. Het handige van PDF X-Change Viewer is dat u in meerdere tabbladen verschillende pdf-bestanden tegelijk kunt bekijken.

© PXimport

PDF-XChange Viewer is een kleine en eenvoudige tool die uitkomst biedt als u op een pc moet werken waar Acrobat Reader op ontbreekt.

10. CC Cleaner

Sommige programma's komen altijd van pas en zorgen ervoor dat de prestaties van de computer waar u op werkt flink worden verbeterd. CC Cleaner is daar een schoolvoorbeeld van. Met dit programma ruimt u uw systeem op en zorgt u voor een behoorlijke snelheidsverbetering. Ga naar Piriform om het installatiebestand te downloaden en selecteer uw usb-stick als downloadlocatie. Middels een korte wizard installeert u vervolgens het programma. Via de items Cleaner en Register stroomlijnt u het systeem waar u op werkt, zodat het weer snel en soepel functioneert.

© PXimport

CC Cleaner is een programma dat niet mag ontbreken op uw usb-stick. Binnen enkele minuten is uw computer weer schoon en werkt hij een stuk sneller.

Geen usb of dvd

Steeds meer notebooks worden geleverd zonder dvd-speler. Dat zorgt ervoor dat de schootcomputer lichter in gewicht is, maar het is niet altijd even handig. Helemaal lastig wordt het als u vervolgens ook geen usb-stick bij de hand hebt. Gelukkig zijn er steeds meer programma's die alleen online, dus via internet werken. Zo hoeft u niets te installeren of te downloaden, u hebt alleen nog een verbinding met het wereldwijde web nodig. Enkele bekende toepassingen zijn Google's Picasa om online foto's te bewerken en te delen en Google Docs, waarmee u Office-taken uit kunt voeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten