Windows 7: hardwareoptimalisatie

Door: dennis-gandasoebrata | 28 april 2010 09:02

How To

Hebt u alweer enige tijd geleden de overstap naar Windows 7 gemaakt? Aanvankelijk was het leuk om een beetje rond te klikken, maar nu wilt u waarschijnlijk gewoon dat het besturingssysteem optimaal presteert. U kunt de prestaties van Windows 7 op verschillende vlakken verbeteren en in dit artikel laten we zien hoe u dat doet!

Eigen energiebeheer

Op energievlak kent Windows 7 de nodige verbeteringen. Zo zijn de energiebeheerschema’s geoptimaliseerd, en verschijnen suggesties als de schema’s niet goed zijn ingesteld (bijvoorbeeld als u energie wilt besparen, maar de schermhelderheid te hoog staat). Standaard kent Windows een drietal schema’s: Gebalanceerd, Energiebesparing en Hoge prestaties. U kunt ook zelf een energiebeheerschema opstellen. In het Configuratiescherm kiest u voor Systeem en beveiliging / Energiebeheer. Links in het venster klikt u op de koppeling Een energiebeheerschema maken. Kies een van de drie eerdergenoemde schema’s die u als leidraad wilt gebruiken bij het maken van een eigen schema, bijvoorbeeld Hoge prestaties. Bij Naam van schema geeft u vervolgens een aangepaste naam op. Klik op Volgende. Geef vervolgens aan wat er moet gebeuren met het beeldscherm en de computer na een bepaalde periode van inactiviteit. Klik op Maken. In het hoofdvenster is uw eigen schema toegevoegd. Klik op de koppeling De schema-instellingen wijzigen en vervolgens op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. In het geavanceerde eigenschappenvenster vindt u een grote hoeveelheid instelmogelijkheden. Hier kunt u bijvoorbeeld aangeven dat de harde schijf nooit mag worden uitgeschakeld en u een wachtwoord wilt zien als de pc uit de slaapstand komt.

U kunt een eigen energieschema maken, gebaseerd op een bestaand beheerschema.

Kleuren kalibreren

Niet tevreden over de kleuren op het beeldscherm? U kunt de kleurprestaties van Windows 7 verbeteren door de kleuren te kalibreren. In het Configuratiescherm kiest u voor Vormgeving en persoonlijke instellingen. Kies Beeldscherm. Links in het venster kiest u voor de optie Kleuren kalibreren. Er wordt een wizard geopend. Hierin geeft u antwoord op verschillende vragen. Aan de hand van uw antwoorden worden de kleurinstellingen aangepast.

Verbeter de kleurweergave op uw beeldscherm door de kleuren te kalibreren.

Oudgedienden

In Windows 7 komt u ook de ‘oudgedienden’ Schijfopruiming en Schijfdefragmentatie tegen. Schijfdefragmentatie komt goed van pas om de prestaties van de schijf te optimaliseren. Tenminste, als uw computer niet gebruik maakt van een SSD-schijf. Is dit wél het geval, dan hoeft u de schijf niet te defragmenteren. Open het menu Start en kies Computer. Klik met rechts op het pictogram van de schijf die u wilt optimaliseren en kies Eigenschappen. Klik op het tabblad Extra. In het vak Defragmentatie klikt u op de knop Nu defragmenteren. In het geopende venster klikt u weer op Nu defragmenteren. Overigens kunt u schijfdefragmentatie ook op geplande tijdstippen uitvoeren, zodat u er geen omkijken meer naar hebt. In het hoofdvenster van Schijfdefragmentatie klikt u op Schema instellen. Plaats een vinkje bij Gepland uitvoeren en klik op Schema aanpassen. Bij Regelmaat geeft u aan wanneer de optimalisatie moet plaatsvinden. Ditzelfde doet u bij de vakken Dag selecteren en Tijd selecteren. Klik hierna op de knop Schijven selecteren en geef aan welke schijven onder handen moeten worden genomen. Plaats in ditzelfde venster een vinkje bij Nieuwe schijven automatisch defragmenteren. Alles in orde? Bevestig met een klik op OK.

Met Schijfopruiming kunt u de harde schijf analyseren en ruimte vrijmaken door bepaalde locaties op te schonen. In het Configuratiescherm kiest u voor Systeem en beveiliging en klikt u onder Systeembeheer op Schijfruimte vrijmaken. Kies het schijfstation dat u wilt opschonen en klik op OK. Een overzicht van opschoonlocaties verschijnt. Er is een aparte knop om de bestanden van het besturingssysteem op te schonen. Klik daartoe op Systeembestanden opschonen. Plaats vinkjes naast de andere onderdelen die u wilt opruimen. Klik op OK om het opruimen te starten.

0 Reactie(s) op: Windows 7: hardwareoptimalisatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.