Windows 7 sneller door 'geheugenoverbelasting'

Een onderzoek naar geheugenbelasting bij Windows 7 slaat de plank mis. Het hogere gebruik is bewust en zorgt juist voor betere prestaties. Dat blijkt uit benchmarks.

Onderzoekers van Exo.performance network (XPnet) concludeerden gisteren dat de hoge geheugenbelasting van Windows 7 (in vergelijking met Windows XP) leidt tot bottlenecks en performanceproblemen. Maar die conclusie is uit de lucht gegrepen.

Het hogere geheugengebruikt komt namelijk door het in Windows 7 ingebouwde Superfetch, dat het prestatieniveau juist ten goede komt. Het besturingssysteem maakt door die functie efficiënter gebruik van het beschikbare geheugen, of dat nou veel of weinig is. Het claimt namelijk preventief geheugen zodat applicaties sneller starten.

"Dit is gedrag dat de bedoeling is", zegt Ruud de Jonge, verantwoordelijk voor developer & platform enthousiasm bij Microsoft Nederland. Dus de veel zwaardere belasting is correct geconstateerd door Exo.performance network (XPnet), die er echter de verkeerde conclusie aan verbindt dat dit prestatieproblemen oplevert.

Ook al in Vista

Windows 7-voorganger Vista introduceerde het nieuwe SuperFetch dat veel voortvarender te werk gaat dan de prefetch-functie in XP. In die oudere, maar nog altijd veelgebruikte, Windows-versie worden veelgebruikte bestanden 'slechts' efficiënter gerangschikt op de harde schijf zodat ze sneller zijn te laden.

Vista en ook 7 gaan veel verder: die laden applicaties die geregeld worden gestart alvast in het geheugen. Indien zo'n 'voorgeladen' applicatie echter niet wordt gebruikt, wordt het gebruikte geheugen meteen vrijgegeven zodra een andere applicatie dat nodig heeft. Tech-site Ars Technica heeft in 2007 al gemeld dat het nadeel van SuperFetch is dat het lijkt alsof Vista veel meer geheugen nodig heeft dan zijn voorganger.

Gebruik wat je hebt

"Het analyseert je gebruik; welke applicaties je wanneer start en het doet dan alvast de disk I/O om die in het geheugen te laden", legt De Jonge uit. "Als je dat geheugen toch hebt, gebruik het." De Microsoft-manager benadrukt wel dat dit in tegenstelling is tot bijvoorbeeld processorbelasting. Het door SuperFetch laden van veelgebruikte applicaties gebeurt met lage prioriteit, vertelt hij. Dit dient om de pc vlot te laten reageren op andere applicaties en handelingen van de gebruiker.

Daarnaast scheelt dit ook energieverbruik. Het alvast laden vanaf de harde schijf en het hogere geheugengebruik kosten weliswaar wat meer energie, maar de prestatiewinst moet dat goed maken. Niet alleen Microsoft stelt dat het hogere geheugengebruik van Windows 7 en Vista het prestatieniveau juist ten goede komt. Dat is eerder al gebleken uit tests, door onder meer ict-sites Anandtech en Tomshardware. Toch is SuperFetch niet onomstreden en zijn er her en der adviezen om het uit te schakelen.

'Bangmakerij'

Tech-site Ars reageert nu ook op de ophef naar aanleiding van de meting door XPnet, die wereldwijd aandacht heeft gekregen. Het spreekt van bangmakerij en legt de SuperFetch-functie nog eens uit. "Hoewel SuperFetch is minder agressief is in Windows 7 (dan in Vista - red.), gebruikt het nog altijd een aanzienlijke hoeveelheid geheugen. Maar met een belangrijke 'voorwaarde'; het besturingssysteem gebruikt geheugen alleen als cache wanneer er geen andere behoefte is voor dat geheugen."

Ars wijst ook op het nieuwe element 'beschikbaar geheugen' - naast het totale, gecachede en vrije geheugen - in het Taakbeheer van Windows 7. Terwijl de hoeveelheid 'vrij geheugen' inderdaad laag is, staat de meter voor 'beschikbaar' vrij hoog. Dat betreft het door SuperFetch gebruikte en op zeer korte termijn te legen deel van het systeemgeheugen.

Tegenspreken

Exo spreekt de kritiek van Ars echter weer tegen. Het legt de gebruikte meetmethode uit, maar haalt ook flink uit naar de scherpe woorden van de tech-site.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten