Windows 8.1 op dvd of stick - Maak zelf een installatiemedium

© PXimport

Windows 8.1 op dvd of stick - Maak zelf een installatiemedium

Geplaatst: 9 februari 2015 - 11:08

Aangepast: 24 november 2022 - 11:13

Redactie ID.nl

Je hebt een pc aangekocht waarop Windows 8.1 was voorgeïnstalleerd. Handig, want dan hoef je het zelf niet meer te doen. Minder handig wordt het wanneer je Windows opnieuw wilt installeren en je niet over een installatiemedium beschikt, zoals een stick of dvd. Windows 8 Setup helpt.

Productcode invullen

Allereerst surf je naar deze website, waar je via de link Windows 8 Setup het bijbehorende EXE-programma downloadt. Dat start je op vanaf een computer met Windows Vista of hoger. Let op: het moet dan wel gaan om een systeem met dezelfde architectuur (32 of 64 bit) als de pc waarop je een geldige versie van Windows 8.1 hebt draaien, voor zover het al niet om dezelfde computer gaat. De productcode van je Windows 8.1 houd je bij de hand, want er verschijnt meteen een dialoogvenster dat je om die code vraagt. Je vindt hem over het algemeen op een sticker op je computer of eventueel in een e-mail met je aankoopbevestiging. Druk daarna op Volgende.

 

© PXimport

Wat had je gedacht? Geen Windows zonder geldige productcode.

Medium kiezen

De tool maakt nu verbinding met het internet en voert enkele voorbereidingen uit. Zodra je met Volgende bevestigt, wordt Windows 8.1 voor je opgehaald, een proces dat wel even kan duren. Je kunt de download echter altijd Onderbreken en weer Hervatten. Na de download en een integriteitscheck verschijnt een keuzemenu. Hier kies je voor de tweede optie: Installeren door het maken van media. Druk weer op Volgende. Je hebt nu de keuze tussen USB-flashstation en ISO-bestand, afhankelijk van het beoogde medium: een usb-stick (minstens 3 GB) of een dvd. Ga je voor de eerste optie, dan hoef je alleen het juiste station te selecteren en met Volgende en met Ja te bevestigen. Houd er wel rekening mee dat alle data van die stick worden verwijderd!

 

© PXimport

Je beslist zelf of je een usb-stick dan wel een dvd wilt.

Dvd branden

De andere optie is iets complexer. In dit geval druk je op de knop Opslaan en kies je een geschikte locatie voor het iso-bestand uit (circa 3,11 GB). Rond af met Voltooien. Met een gratis tool als CDBurnerXP brand je dit bestand vervolgens op een dvd-schijf. Start CDBurnerXP op en kies Brand ISO-bestand. Druk op OK en verwijs via de knop Bladeren naar het zojuist gecreëerde bestand. Zorg ervoor dat er een lege dvd in je computer zit en selecteer het station waarin het zich bevindt. Met Branden schijf start je de operatie. Even later is je Windows 8.1-installatiemedium klaar.

 

© PXimport

Van iso naar dvd met een paar muisklikken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten