Windows Media Center: thema maken

Door: dennis-gandasoebrata | 21 mei 2010 10:05

How To

Windows Media Center maakt standaard deel uit van Windows Vista en Windows 7. Erg persoonlijk is Media Center niet. Daarin brengt u verandering met een eigen thema, dat u eenvoudig zelf maakt!

We gaan nu een stapje verder. In het vorige deel hebt u een eigen achtergrond gemaakt. U kunt ook een eigen thema maken, met eigen pictogrammen en menuafbeeldingen.

Altijd doen: back-up!

Het veranderen van de achtergrond en het thema van Windows Media Center wordt officieel niet ondersteund door Microsoft. Niet dat dit u ervan moet weerhouden, maar het is wel verstandig om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg allereerst voor een goede back-up van uw volledige computer en kostbare bestanden. In geval van nood kunt u de back-up terugplaatsen. Verder zorgt u voor een aparte back-up van het bestand Ehres.dll. Dit bestand vindt u in de map X:\Windows\ehome (waarbij u X: vervangt door de schijfletter van het station waarop Windows is geïnstalleerd). In het artikel zullen we dit bestand namelijk aanpassen. Dankzij de back-up kunt u de situatie altijd herstellen in geval van problemen.

Tip 1. Systeembestand openen

Voor een volledig thema voor Media Center maakt u wederom gebruik van het bestand Ehres.dll (uiteraard een kopie, waarbij u het originele bestand pas later vervangt en ook altijd een back-up van het origineel achter de hand houdt). Open dit bestand in Restorator. In het linkergedeelte gaat u op zoek naar RCData. Klik op het pijltje om de inhoud te tonen.

Tip 2. Map maken

Een thema bestaat uit meerdere onderdelen, zoals pictogrammen, afbeeldingen en titels. Als u deze elementen wilt aanpassen, is het handig om eerst de oorspronkelijke elementen te verzamelen. Maak een nieuwe map aan (bijvoorbeeld op het bureaublad) en noem deze Componenten. In het linkervenster van Restorator klikt u met de rechtermuisknop op RCData. Kies voor Extract all of typ RCData. Kies ervoor om de bestanden op te slaan in de zojuist gemaakte map Componenten. Open de map. U ziet hierin nu alle beschikbare visuele componenten van Media Center.

Alle elementen van Media Center ondergebracht in een tijdelijke map.

Tip 3. Snel onderscheid

Maak het uzelf gemakkelijk en zorg ervoor dat u de onderdelen in de map Componenten snel herkent. In de rechterbovenhoek van het Verkenner-venster klikt u op het pictogram Weergave wijzigen. Kies voor de weergave Grote pictogrammen. U ziet nu in één oogopslag uit welke componenten de map bestaat.

Tip 4. Vervangen

U ziet het al aankomen: nu u de map met visuele componenten hebt, kunt u deze vervangen door uw eigen creaties. Media Center zorgt ervoor dat afbeeldingen automatisch de juiste afmeting krijgen zodra ze worden getoond. U kunt dus afbeeldingen in een relatief hoge resolutie gebruiken. Dit komt de uitstraling van Media Center – vooral op hoge resolutie schermen – bijzonder ten goede! De standaardafmeting van veel afbeeldingen is 500 bij 300 pixels. U kunt uw eigen grafische software gebruiken om de afbeeldingen te maken. Sla de bestanden op in hetzelfde formaat als de oorspronkelijke bestanden. U mag hierbij ook gebruikmaken van transparante vlakken; kijk goed naar de oorspronkelijke onderdelen en zie hoe hier van doorzichtigheid gebruik wordt gemaakt.

Kies uw eigen afbeeldingen, waarbij u gebruik mag maken van transparante vlakken.

Tip 5. Bestanden toekennen

Hebt u uw eigen afbeeldingen gemaakt, dan kunt u ze in de Media Center-omgeving gaan plaatsen. Plaats het mapvenster met uw eigen afbeeldingen naast het venster van Restorator. Vervolgens sleept u een eigen afbeelding naar het venster van Restorator en laat deze los boven de component die u wilt aanpassen. Er is ook een andere manier waarop u de bestanden kunt vervangen. In het venster van Restorator klikt u met de rechtermuisknop op het onderdeel dat u wilt vervangen. In het menu kiest u vervolgens voor Assign, Assign to. Selecteer hierna uw eigen afbeelding. Hebt u alle afbeeldingen vervangen? Kies File, Save. Het bijgewerkte bestand wordt opgeslagen.

Tip 6. Bestand vervangen

Nu kunt u het originele bestand Ehres.dll vervangen door het aangepaste bestand Ehres.dll. Versleep uw aangepaste versie naar de map X:\Windows\ehome (vervang X: door de schijfletter van het station waarop u Windows hebt geïnstalleerd). In het eerste deel van dit artikel gebruikte u een registerbestand om deze wijziging – die normaal gesproken door Windows wordt geblokkeerd – door te voeren (zie tip 5 van Windows Media Center: achtergrond aanpassen). Hebt u dit registerbestand nog niet toegepast, dan doet u dit eerst voordat u het bestand Ehres.dll vervangt. Het bestand vervangen? Start Windows opnieuw op en open Media Center. Uw eigen thema is een feit!

Tijd om het originele bestand Ehres.dll te vervangen door het aangepaste bestand met uw eigen thema.

Tip 7. Controleren

Wees kritisch en controleer of het thema goed is toegepast. Bent u tevreden over alle onderdelen? De kans bestaat dat sommige visuele elementen toch niet in de smaak vallen. Maak dan weer gebruik van Restorator om het betreffende onderdeel te herstellen.

0 Reactie(s) op: Windows Media Center: thema maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.